13-09-2023 03:43 PM
Zegarek Samsung Galaxy Watch 4.
Od początku użytkowania mam wyciszony dźwięk, aktywne są tylko wibracje. Dźwięk alarmu / budzika działał jednak normalnie, nawet przy włączonym statusie "nie przeszkadzać". Używam systemowej aplikacji.
Po ostatniej aktualizacji dźwięk w alarmu / budzika nie działa (mimo, że przy ustawianiu alarmu opcja dźwięku jest włączona), gdy dzwonek jest wyciszony do wibracji. Nie pamiętam jak było przed aktualizacją, ale teraz przy wyciszeniu dzwonka opcje ustawienia głośności powiadomień i systemu są nieaktywne.
Ktoś spotkał się z tym problemem?
13-09-2023 06:42 PM — edytowano 13-09-2023 07:36 PM
Cześć . Sprawdziłem pobieżnie jak to wygląda u mnie.
1) '... ale teraz przy wyciszeniu dzwonka opcje ustawienia głośności powiadomień i systemu są nieaktywne.' . U mnie to samo i raczej tak powinno być moim zdaniem.
2) Z poziomu zegarka w aplikacji systemowej 'Alarm' można wybrać tworzenie alarmów na zegarku i na tel.
a) W przypadku alarmów na zegarku to co ustawimy w opcjach zegarka Dźwięki i wibracje nie ma żadnego znaczenia (może być dźwięk, wibracja, wycisz) - dźwięk alarmu na zegarku w każdym przypadku powinien działać tak samo czyli 'normalnie'.
b) W przypadku alarmów tworzonych na telefonie dźwięk tego alarmu słyszalny na zegarku będzie zgodny z ustawieniami w opcjach zegarka Dźwięki i wibracje. Dla wyborów 'wibracja' i 'wycisz' nie będzie dźwięku, dla wyboru 'dźwięk' będziemy słyszeć ustawiony dźwięk alarmu.
Przyznam, że nie do końca to przetestowałem, tak że można to traktować na razie jako teorię do sprawdzenia. Wszelkie uwagi i uzupełnienia mile widziane .
PS Mam GW4 LTE więc jeszcze One UI 4.5.
14-09-2023 12:35 PM
Dziś mocno się zdziwiłem. Do tej pory używałem budzika w zegarku tylko na nocnych dyżurach w godzinach 00:00-05:00 (i przed aktualizacją i po). Zatem przetestowałem go w ciągu dnia i dźwięk normalnie działa (nawet w trybie nie przeszkadzać)!
W tej chwili zupełnie nie mam pojęcia co możne być przyczyną takiego działania.
a) też mi się tak wydaje, a jednak!
14-09-2023 01:06 PM — edytowano 14-09-2023 03:34 PM
To są nowe, istotne informacje. Rozumiem, że problem jest tylko na nocnym dyżurze w godz. 00:00-05:00. Poza tym przedziałem czasowym zachowanie dźwięku alarmów jest zgodne z opisem powyżej w punkcie 2a. Jakie masz One UI ? Czy na nocnych dyżurach korzystasz z procedury sen ? Czy masz włączoną opcję 'Synchronizuj tryb Sen' ? Czy w parametrach trybu sen jest wprowadzony ten przedział czasowy 00:00-05:00. Czy jest on wprowadzony jako harmonogram snu czy jako przedział czasowy ? Czy w trybie sen jest włączony przełącznik 'Nie przeszkadzać' ? I czy w tym trybie jest włączone 'Alarmy' jako wyjątek ?Czy w tym trybie jest włączone 'Oszczędzanie energii' a zwłaszcza opcja 'Tryb dźwięku i głośność' i czy czasem nie jest tam ustawione wszystko na zero ?
14-09-2023 03:00 PM
One UI 4.5, Wear OS 3.5.
Rzeczywiście po ostatnim resecie zegarka miałem włączoną opcję Zaawansowane funkcje -> tryb snu -> Synchronizuj tryb Sen (włączony). Aczkolwiek ta opcja mówi tylko o synchronizacji. Gdzie ustawia się lub włącza tryb snu? Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek gdzieś to ustawiał a tym bardziej włączał.
14-09-2023 03:06 PM — edytowano 14-09-2023 03:09 PM
Telefon>Ustawienia>Tryby i procedury>Sen(Uśpienie)
PS I przy okazji jeszcze jedno dodatkowe pytanie - Czy w tym trybie sen jest włączone wykrywanie snu przez zegarek /tel. ?
14-09-2023 04:01 PM
Nigdy nie ustawiałem żadnych trybów. Mam tę opcję niewłączoną. Być może przy włączonej synchronizacji na zegarku i tak zegarek wchodził w tryb sen i nie uruchamiał dźwięku budzika. Wydaje się to jednak mało logiczne.
Postaram się dziś przetestować budzik po północy.
I przed i po resecie i aktualizacji monitorowanie snu było aktywne. Z tego co kiedyś czytałem to nie ma możliwości wyłączenia monitorowania snu. Można tylko wyłączyć wykrywanie chrapania i nasycenia tlenem.
14-09-2023 05:17 PM — edytowano 15-09-2023 06:31 AM
Nie chodziło mi o monitorowanie snu w aplikacji zdrowotnej tylko o opcję wykrywania snu w trybach na telefonie (rys. 1) - to co innego. Ale w sytuacji kiedy tryb sen nie jest włączony to teraz nie ma to większego znaczenia.
Jeżeli nawet tryb sen nie jest włączony i tryb 'Nie przeszkadzać' nie jest włączany za jego pośrednictwem to przed tym testowaniem o północy można sprawdzić czy 'Nie przeszkadzać' nie jest włączane niezależnie. Na dyżurze włączasz tryb nie przeszkadzać ? A jeżeli tak to włączasz go ręcznie czy masz ustawiony harmonogram i sam się włącza o godz 00:00. Jeżeli Synchr. Nie przeszk. z telef. jest włączona (rys. 2) to można sprawdzić czy jest zezwolenie na alarmy - cała ścieżka poniżej. Nie ma dźwięku bo nie ma włączonych alarmów w wyjątkach na tel. rys. 3. Jeszcze prościej można uzyskać dźwięk poprzez wyłączenie przełącznika 'Synchr. Nie przeszk. z telef.' z rys. 2.
Telefon>Galaxy Wearable>Ustawienia zegarka>Powiadomienia>Synchr. Nie przeszk. z telef. / Wł>Ustawienia trybu Nie przeszkadzać w telefonie>Alarmy i dźwięki>Alarmy>Wł
Jak masz dyżur o 00:00 to lepiej się trochę prześpij. Pewnie już podpierasz powieki zapałkami .
02-10-2023 08:07 AM — edytowano 02-10-2023 08:08 AM
Testy zakończone. Wychodzi na to, że przyczyną była opcja "Zaawansowane funkcje -> tryb snu -> Synchronizuj tryb Sen (włączony)". Teraz dźwięk alarmu działa o każdej porze dnia i nocy. Po aktualizacji do systemu 5.0. też działa.
Na nocnych dyżurach główną rolę gra kawa... dużo... mocnej...
15-11-2023 07:47 AM