Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dodawanie, przesyłanie plików na zegarki… i jak je teraz usunąć?

(Temat utworzony: 20-04-2019 02:25 AM)
26623 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Wątków z pytaniami na ten temat jak przesłać pliki muzyczne lub graficzne na zegarek jest już kilka na forum. Co bardzo ciekawe, nie ma chyba żadnego z pytaniem jak te pliki teraz usunąć z naszego noszonego urządzenia. Czasami się nam znudzą lub chcemy podmienić je na inne. I co wtedy?

Właśnie dla tego postanowiłem napisać ten krótki poradnik, którym przypomnę jak wysyłamy pliki na nasze watche oraz w sposób obrazkowy wyjaśnię jak je później usunąć z pamięci zegarka.

W celu napisania poradnika skorzystałem z telefonu Galaxy S10+ oraz zegarka Gear S3 Frontier sparowanych po bluetoothie przy użyciu aplikacji Galaxy Wearable.

Zaczniemy od początku, czyli wysłania plików na zegarek. Tak dla przypomnienia.

Uruchamiamy aplikację Galaxy Wearable i przewijamy ekran do momentu aż znajdziemy opcję „Dodawania zawartości do zegarka”. Czynimy to zarówno w przypadku plików muzycznych jak i grafik.

pliki muzycznepliki muzyczne    pliki graficznepliki graficzne

Po otwarciu sią nowego okna wybieramy zakładkę w zależności rodzaju przesyłanych plików.

pliki muzycznepliki muzyczne „Dodaj utwory” tę dla plików muzycznych

a tę dla obrazów – „Kopiowanie obrazów”. pliki graficznepliki graficzne

Oczywiście w aplikacji istnieje możliwość synchronizacji zawartości urządzeń. Jeżeli tylko wybierzemy foldery z których mają być przesyłane pliki, to po dodaniu nowego lub usunięciu starego pliku na telefonie, zostanie on przesłany na lub uśnięty z zegarka. Z funkcji korzystamy w zależności od potrzeb.

Teraz wybieramy pliki, które chcemy wysłać na zegarek.

pliki graficznepliki graficzne     pliki muzycznepliki muzyczne

Po wybraniu plików klikamy na przycisk "GOTOWE".

pliki muzycznepliki muzyczne    pliki graficznepliki graficzne

Teraz aplikacja przesyła pliki na zegarek. Postęp wysyłania możemy obserwować na telefonie.

przesyłanie plików graficznychprzesyłanie plików graficznych    przesyłanie plików muzycznychprzesyłanie plików muzycznych

Gdy pliki zostaną przesłane, na ekranie telefonu pojawi się stosowne powiadomienia o zakończeniu procesu.

potwierdzenie przesłania plikówpotwierdzenie przesłania plików

W ten oto sposób przesłaliśmy pliki na zegarek i możemy z nich korzystać na naszym urządzeniu ubieralnym.

pliki muzyczne w zegarkupliki muzyczne w zegarku         pliki graficzne w zegarkupliki graficzne w zegarku

Teraz doszliśmy do tego momentu, w którym przesłane jakiś czas temu pliki znudziły się nam i chcemy je wymienić na inne lub najzwyczajniej tylko usunąć. Jak to zrobić?

Usuwanie plików graficznych.

Na zegarku otwieramy aplikację Galeria.

GaleriaGaleria

W galerii widoczne są dostępne pliki graficzne, które wcześniej przesłaliśmy oraz dodatkowo screenshoty jeżeli takowe robiliśmy na zegarku.

pliki w galeriipliki w galerii

Gdy w nie klikniemy wyświetlą się nam one na całym ekranie.

przeglądanie plikówprzeglądanie plików

Teraz przesuwając palcem po ekranie możemy je przeglądać. W tym trybie możemy je również usuwać. Wystarczy, że klikniemy w 3 kropki widoczne po prawej stronie i wybierzemy odpowiednią opcję. W moim przypadku usunę wszystkie jednocześnie, aby było szybciej. Sam proces usuwania nie różni się dla pojedynczego lub wszystkich plików.

Klikamy zatem na 3 kropki.

menu 3 kropkimenu 3 kropki

W nowym oknie wybieramy ikonę kosza. I klikamy na „Usuń”. Ta druga ikona pozwala na przesłanie grafik z zegarka na telefon. Przydatna, gdy robimy sreenshoty i chcemy je zaprezentować szerszemu gronu lub tak jak ja na potrzeby tego poradnika.

wybór opcji usuwaniawybór opcji usuwania

Gdy klikniemy Usuń, pojawi się nam okno wyboru usuwanych plików.

ilość usuwanych plikówilość usuwanych plików

Tak jak napisałem, na potrzeby poradnika usuwałem wszystkie razem, co oznacza, że kliknąłem na górny przycisk pozwalający na wybór plików i wybrałem opcję „Zaznacz wszystkie”.

wybór wszystkich plikówwybór wszystkich plików

W nowym oknie pojawia się nam informacja o ilości plików przeznaczonych do usunięcia (z uwagi na konieczność wykonania screenów do tego poradnika, liczba plików do usunięcia nie zgadza się z ilością przesłanych) oraz przycisku „USUŃ”.

usuwanie wszystkich plikówusuwanie wszystkich plików

Gdy klikniemy w przycisk, zegarek zapyta się nas ? czy jesteśmy pewni tego co robimy i czy chcemy to zrobić.

zatwierdzenie usunięciazatwierdzenie usunięcia

Nie pozostaje zatem nic innego jak zatwierdzić proces usuwania, który sygnalizowany jest wirującym kręgiem.

proces usuwaniaproces usuwania

Po usunięciu plików z zegarka pojawi się stosowny komunikat informujący nas, że w ten oto sposób oczyściliśmy nasz zegarek z plików graficznych.

informacja o zakończeniu usuwaniainformacja o zakończeniu usuwania      galeria bez plikówgaleria bez plików

Teraz przechodzimy do metody usuwania plików dźwiękowych.

Na zegarku otwieramy aplikację odtwarzacza muzycznego – Muzyka.

aplikacja odtwarzacza - Muzykaaplikacja odtwarzacza - Muzyka

Po otwarciu aplikacji pojawi się nam okno sterowania odtwarzaniem. Jeżeli nie odtwarzaliśmy muzyki na telefonie okno będzie puste.

przełączanie trybu odtwarzaczaprzełączanie trybu odtwarzacza

W tym oknie musimy kliknąć na ikonę telefony, aby przełączyć odtwarzacz na odczyt pamięci wewnętrznej. Ikona musi zmienić wygląd na zegarek.

tryb pamięci wewnętrznejtryb pamięci wewnętrznej

Teraz czekamy kilka sekund aż zegarek zaczyta dane plików muzycznych. Pojawią się one w miejscu napisu „Barak utworów”.

odczyt plików z pamięci wewnętrznejodczyt plików z pamięci wewnętrznej

Teraz możemy odtwarzać przesłane na zegarek pliki i przełączać się między nimi. Ale nam chodzi przecież o ich usunięcie.

Pod tytułem i nazwą wykonawcy pojawi się kursor wskazujący na przesunięcie palcem po ekranie palcem w kierunku górnej krawędzi wyświetlacza. Gdy to uczynimy wyświetli się nam menu biblioteki odtwarzacza. Stąd już kilka kroków do usunięcia plików muzycznych.

menu bibliotekimenu biblioteki

Niestety w przypadku plików muzycznych nie jest już tak prosto i łatwo jak w przypadku grafik. Tu niestety musimy przewijać zakładki biblioteki i w przypadku wyświetlania się w nich jakieś liczby utworów, musimy otwierać każdą z osobna i korzystając z menu 3 kropek usuwać po kilka razy te same pliki ☹.

Gdy wejdziemy w konkretną zakładkę klikamy na 3 kropki co powoduje wyświetlenie się podobnego okna jak przy usuwaniu plików graficznych, z tą różnicą, że nie mamy w nim opcji przesyłania plików na telefon.

początek procesu usuwaniapoczątek procesu usuwania

W nowym oknie klikamy na „Usuń”, dzięki czemu przechodzimy do możliwości skasowania pliku lub wybrania wszystkich jednocześnie.

wybór ilości plikówwybór ilości plików

Ja wybrałem oczywiście możliwość usuwania wszystkich jednocześnie, co przy powtarzaniu operacji w kilku zakładkach przyśpiesza działania.

wybór wszystkichwybór wszystkich

W kolejnym oknie otrzymujemy informację o łącznej ilości usuwanych plików i w tym samym oknie musimy to zatwierdzić.

ilość wybranych plików i usuwanieilość wybranych plików i usuwanie

Po zatwierdzeniu czynności usuwania ta sygnalizowana jest obracającym się okręgiem.

proces usuwaniaproces usuwania

O zakończeniu usuwania plików jesteśmy informowani przez wyświetlenie stosownego komunikatu, po którym już wiemy, że pamięć naszego odtwarzacza została wyczyszczona.

koniec usuwaniakoniec usuwaniapusta pamięć odtwarzaczapusta pamięć odtwarzacza

Jak widać usuwanie plików muzycznych nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać. Nie przemyślany jest sposób zapamiętywania plików w różnych zakładkach odtwarzacza. I zmuszanie do usuwania ich po kilka razy.

Mam nadzieję, że dzięki temu poradnikowi choć w drobnym stopniu pomogę Wam i ułatwię obsługę smatrwatchy.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
22 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72  Bardzo przydatny poradnik.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@PrzemekM dzięki, staram się :winking-face:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
RadekK
Hotshot
Opcje

Hej @Szewcu72,
Napracowałeś się! Ogrmona ilość zrzutów ekranu, wszystko wyjaśnione krok po kroku - jasno i klarownie. Świetnie napisany poradnik. Przypinam na górę tablicy. Dziękuje!

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@RadekK dzięki :winking-face:

thx.gif

Viv1957
Student
Opcje

Mnie też ten poradnik się przydał, chociaż miałem drobny problem. Po zaznaczeniu wybranych plików muzycznych do skopiowania i wciśnięciu  "gotowe" pojawił się komunikat  -łączenie z BT. I tak w nieskończoność. Po kilku próbach rozłączyłem wachta z telefonem i sparowałem powtórnie. Po tym zabiegu wszystko zadziałało jak trzeba. 

LidiaLidzia
First Poster
Opcje

Zgadzam się z tym że się napracowałeś... Tylko jest jeden problem. Ja już chyba robiłam to z 10 może i 15 razy. Po wgraniu muzyki udało mi się odsłuchać raz 3 utwory, innym razem 5, a jeszcze innym 1 i muzyka niby jest na zegarku, ale jak próbuję ją odtworzyć to wyskakuje brak utworów. I tak w kółko 😡 w Samsung Galaxy watch nie miałam z tym problemu, watch 3 mnie doprowadza do szału.

Miałam z niego korzystać bez telefonu, a tu takie problemy. Chyba starsza wersja bardziej mnie zadawalała.

Muzykę ze ze spotify jak włączę z zegarka, to mogę tylko przeskakiwać po utworach, ale aby ją wyłączyć to musze całkowicie wyłączyć internet, a czasami nawet telefon. Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem wina zegarka i czy go nie sprzedać.

0 Like
IgorM
Navigator
Opcje

@LidiaLidzia Czy próbowałaś resetować zegarek, parować go ponownie z telefonem i powtórzyć proces przesłania plików? 

0 Like
Bartekkkkrk
First Poster
Opcje
Ja w ogóle nie mam opcji "dodawania zawartosci do zegarka" w galaxy wearable także ciekawy przypadek. Zegarek watch 4, tel galaxy note 10+Screenshot_20230523-082047_Galaxy Watch4 Manager.jpg
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bartekkkkrk, Ten poradnik dotyczy starszych modeli zegarków. Obecna ścieżka jest następująca:

Galaxy Wearable --> Ustawienia zegarka --> Zarządzenie zawartością

Screenshot_20230523_085214_Galaxy Watch5 Manager.jpgScreenshot_20230523_085221_Galaxy Watch5 Manager.jpgScreenshot_20230523_085224_Galaxy Watch5 Manager.jpg

0 Like