10-09-2018 11:59 AM
Witam , czy ktoś z użytkowników może potwierdzić problemy z czujnikiem tetna w aplikacji s health , podczas treningu biegowego przez 35 minu nie mierzył zegarek tętna , zerwał trening przed ukończeniem .
Drugi problem SYNTEZATOR MOWY nie pobiera dostępnego j. polskiego , w gear s 3 na tizen 3.0 był i działał , teraz nie mozna go pobrać , bateria ginie w oczach podczas treningu , 35 minut i 24 % , ten sam trening na gear s 3 i 6 - 8 % .,
O co kaman ???
24-12-2018 10:25 AM
@Lightmaru, do liczenia kroków nie musisz mieć włączonego GPS. Do tego używa się czujnika przyspieszenia.
27-12-2018 06:11 PM
Mam pytanie dotyczące bieżni
Do tej pory mój stary poczciwy Amazafit Pace podczas treningu na bieżni zliczał mi przebyte kilometry plus tętno i kalorie – po treningu mogłem kalibrować przebyty dystans.
Samsung Watch podaje tylko czas, kalorie i tętno – czy jest jakaś możliwość, aby zapisywał przebyty dystans z opcja kalibracji.
27-12-2018 09:13 PM
@Muminek25 napisał(a):Mam pytanie dotyczące bieżni
Do tej pory mój stary poczciwy Amazafit Pace podczas treningu na bieżni zliczał mi przebyte kilometry plus tętno i kalorie – po treningu mogłem kalibrować przebyty dystans.
Samsung Watch podaje tylko czas, kalorie i tętno – czy jest jakaś możliwość, aby zapisywał przebyty dystans z opcja kalibracji.
Aby zmierzyć dystans biegu zamiast treningu na bieżni, wybierz po prostu bieganie i przed rozpoczęciem tej aktywności wyłącz GPS. To samo zadziała jeżeli pobiegniesz dłużej niż 10 minut a masz włączone automatyczne wykrywanie chodu/biegu.
Minusy tego rozwiązania są takie, że dystans i prędkość maksymalna jest raczej zaniżana, choć stwierdzam to na podstawie tego, co pokazuje moja bieżnia, więc to pewnie zależy.
Ja dostrzegam inny problem. Moim zdaniem kalorie nie są poprawnie liczone. Niezależnie czy biegasz interwały, czy zrobisz tylko szybki spacer, wartości będą podobne i co ważniejsze to co wskazane przez pulsometr, nawet jeśli wygląda to całkiem poprawne, nie wpływa wyższe lub niższe spalanie.
28-12-2018 11:45 AM
Ja biegam zazwyczaj na tej samej trasie w tym samym tempie, ba nawet puls sredni jest zblizony a wyszla mi roznica 500 kcal miedzy biegami. Odbylem rowniez krotszy bieg, nizszym tempem i wyszlo mi wieksze spalanie niz niz na dluzszym oodcinku w wiekszym tempie. Przy okazji nabilo mi 59 pieter pokonanych na odcinku plaskim 7 km. Cos sie chyba grubo pomieszalo.
W osobnym poscie napisalem, ze aplikacja SH rowniez pozostawia wiele do zyczenia. Wskazania krokow pokazuja dystans 4.5 km i 400 kcal tuż po biegu, ktory wyniosl 4.95 km i 600 kcal. Gdzie pozostaly dystans i kalorie, kiedy w trakcie dnia jeszcze poruszalem sie poza biegiem ?
28-12-2018 01:57 PM
@Przechol napisał(a):Ja biegam zazwyczaj na tej samej trasie w tym samym tempie, ba nawet puls sredni jest zblizony a wyszla mi roznica 500 kcal miedzy biegami. Odbylem rowniez krotszy bieg, nizszym tempem i wyszlo mi wieksze spalanie niz niz na dluzszym oodcinku w wiekszym tempie. Przy okazji nabilo mi 59 pieter pokonanych na odcinku plaskim 7 km. Cos sie chyba grubo pomieszalo.
W osobnym poscie napisalem, ze aplikacja SH rowniez pozostawia wiele do zyczenia. Wskazania krokow pokazuja dystans 4.5 km i 400 kcal tuż po biegu, ktory wyniosl 4.95 km i 600 kcal. Gdzie pozostaly dystans i kalorie, kiedy w trakcie dnia jeszcze poruszalem sie poza biegiem ?
Faktycznie nie idzie tego rozgryźć, dlatego już bardziej wolę polegać na Endomondo, gdzie nawet jeśli wskazania są w jakiś sposób zawyżone, to jednak tempo, dystans czy puls są w tym wypadku zmiennymi, które wpływają na te wartości dość miarodajne. A tak z ciekawości zapytam jak długo biegasz aby spalić te przykładowe 400-600 kcal? Z moim urządzeniem to musiałbym chyba 2h biegać.
28-12-2018 02:18 PM
@f_r_a_n_t_i_c napisał(a):
@Przechol napisał(a):Ja biegam zazwyczaj na tej samej trasie w tym samym tempie, ba nawet puls sredni jest zblizony a wyszla mi roznica 500 kcal miedzy biegami. Odbylem rowniez krotszy bieg, nizszym tempem i wyszlo mi wieksze spalanie niz niz na dluzszym oodcinku w wiekszym tempie. Przy okazji nabilo mi 59 pieter pokonanych na odcinku plaskim 7 km. Cos sie chyba grubo pomieszalo.
Faktycznie nie idzie tego rozgryźć, dlatego już bardziej wolę polegać na Endomondo, gdzie nawet jeśli wskazania są w jakiś sposób zawyżone, to jednak tempo, dystans czy puls są w tym wypadku zmiennymi, które wpływają na te wartości dość miarodajne. A tak z ciekawości zapytam jak długo biegasz aby spalić te przykładowe 400-600 kcal? Z moim urządzeniem to musiałbym chyba 2h biegać.
Ja, wczoraj podaczas 1:22h na bieżni spaliłem 1023 kcal, tak bynajmniej twierdzi aplikacja SH.
28-12-2018 02:40 PM — edytowano 28-12-2018 02:44 PM
Panowie co do spalania kalorii i kroków S.H zawyża spalanie kalorii o około 20 % , po przebiegnięciu np. 10 km sport tracker (nie tam żadne badziewne endomondo ) pokazuje mi spalonych kalorii + - 1000 KCAL , średnia prędkość 11 km/h , serce około 150 -162 uderzenia na minutę , wzniesienia itd w ustawienia aplikacji należy podać wagę i wzrost a także wiek i (kobieta czy mężczyzna ) . Moja waga to 98 kg , 191 m wzrostu i 47 lat , to wszystko ma wpływ na spalane kalorie .
S .H. przy takim dystansie pokazuje mi 1300 kcal , Jeśli chodzi o kroki to obie aplikacje w mairę ok po ok. 9000 kroków .
No i także znaczenie ma czas
28-12-2018 02:42 PM — edytowano 28-12-2018 02:59 PM
Ja biegam na 6 km w czasie 30-32 minuty. Czasami bieg skracam lub wydłużam. Ciężko się połapać, która aplikacja ma rację. Mi Endomondo pokazuje 400-500 kcal. Samsung 600-700 kcal mimo, że bieg krótszy o 1 km. Raz nawet pokazał mi 1022 kcal co jest kłamstwem. Pare razy 500 kcal. Nie wiem skąd on bierze te liczby chyba nie z algorytmu bo co chwila wychodzą jakieś bzdury. W automatycznym wykryciu biegu wogole nie ma kcal.
Aplikacja Endomondo na Galaxy Watch też jest badziewna. Zrywało mi odczyty pulsu niejednokrotie. Już chyba wolałbym biegać z samym telefonem i aplikacją Endomondo niż używać jej na tym zegarku.
Ze Stravą jest jeszcze gorzej. Aplikacja się instaluje, można używać, ale treningu / statów nie zobaczysz w aplikacji Stravy bo się nie synchronizuje ze stroną. Tylko na zegarku możesz sobie pooglądać statystyki biegu, ale co to za frajda ?
Wg mnie zegarek już na samym starcie ma tak negatywne opinie, że przykro mi po sprzedaży Vivoactive 3. Tak to jest jak się robi Lodówkim pralki i zegarki.
Jeszcze edit:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/s0gm30TZf9YA0FCouXV1It93oL5S_C
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/B77N3M_WfNH~kv4h1B63vGGLDIoBrk
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/QL8qPVxqN3eEX1H2qrOk7b_y2avzV5
Zobaczcie sobie skriny z Samsung Health.
Tego dnia przebiegłem 4.95 km (tak przynajmniej pokazał Samsung Health i jego wyliczenie trasy - prawidłowe).
Przed biegiem i po chodziłem sporadycznie po domu bo siedziałem przy kompie. Zero aktywnośći więcej.
Co pokazała aplikacja w zakładce kroki ? Liczbę ~5000 kroków, dystas 4.67 km, kalorie 395 kcal. Ok idziemy dalej.
Wchodzę w zakładkę aktywność i kalorie z aktywności 700 kcal, dystans 5,25 km, pod spodem bieg 4.95 km = 698 kcal.
Chyba zakładka kroki jest jakaś zagubiona bo przecież w całym dniu przebyłem około 5.25 km (co by się zgadzało na logikę).
Rozkmina:
Wg zakładki kroki spaliłem 395 kcal przechodząć 4.67 km, a gdzie jest uwzględniony bieg i spalone kalorie z biegu (przecież SH pokazał aż prawie 700 kcal) ????!!
Mój wniosek jest taki, że SH nie odróżnia w kodzie / algorytmie kroków chodu od biegu i wszystko sie miesza. To samo z kcal. Powinni to naprawić bo jak na razie to lepiej spalone kalorie liczy Endomondo bez GPS i bez pulsu.
Miałem już przygody z testowaniem Vivoactive 3 i po pewnym czasie z pomocą supportu udało się porównać różne treningi i wszystko było zajedobrze. Nie było odchyleń w krokach całego dnia i tych kiedy biegłem.
29-12-2018 08:00 AM
Witaj w klubie. Ja też zmieniłem Vivoactice 3 na GW. Generalnie jak czytam wasze opinie, to pomijając podobne spostrzeżenia, to naprawdę nie idzie rozkiminić, jak właśnie działają te algorytmy.
Ja dla odmiany nie biegam dużo i też nie bardzo intensywnie (nie wykręcam jednak takich liczb) i sam ważę 63 kg przy 170 cm wzrostu więc może dlatego tak mało spalam
Ale ciekawe też jest to, że no. moje ogólne dzienne spalanie rzadko kiedy z aktywnością przekracza 2000 kcal dziennie (no dobra, ale w końcu mały jestem) tyle, że SH policzył mi, dla utrzymania wagi powinienem jeść i spalać 2250 (żeby jakkolwiek tu trafić musiałbym biegać z godzinę dziennie najmniej i jeszcze aktywność pewnie na 15000 kroków najmniej. Na marginesie Garmin zawsze właśnie szacował spalanie na koniec dnia u mnie ns poziomie 2300, ale przy treningu dochodziło jeszcze coś ekstra. Ale wracając do GW...
Plus jest taki tutaj, że zegarek "narzucił mi" dietę na poziomie tych 2000 kalorii dziennie i faktycznie od pół roku redukcja idzie mi bezbłędnie (choć jak średni deficyt tygodniowy jest -30 według aplikacji to jest dobrze, czyli realnie wiadomo, że jest na pewno większy). A i jeszcze to też w sumie dziwnie liczy bo bierze pod uwagę tylko bezwzględnie różnice spalanie i spożycie nie bacząc na wartość docelową. Dobra koniec wywozu.
29-12-2018 11:51 AM — edytowano 01-01-2019 06:14 PM
Co do calkowitych spalonych kalorii to zaden wzor ani zegarek nigdy nie beda idealne. To juz jest zbyt zlozony proces. Mozesz sobie policzyc z kalkulatora online, ktory wyciagnie z ciebie wiecej info niz zegarek i wtedy bardziej swiadomie obliczy ci ile kalorii powinienes dostarczyc. Oczywiscie wiele zalezy od tego czy wolisz wiecej zjesc a za razem wiecej cwiczyc czy mniej cwiczyc i mniej jesc. W Garminie bylo to jakos lepiej uporzadkowane. Tutaj rozne liczby w roznych zakladkach i czlowiek nie wie o co chodzi.
Po resecie urządzenia i ponownym sparowaniu podsyłame ponowne skriny:
1) Delikatny sobotni spacer 9 km (w zasadzie 10 km bo po zakończeniu spaceru poszliśmy jeszcze na zakupy i automatycznie wykryło kolejny dystans).
https://zapodaj.net/745faeb67b3ad.jpg.html
https://zapodaj.net/05397ee1312c1.jpg.html
Jak widać na skrinach aktywności rejestrowanej i automatycznie wykrytej. 560 kcal + 45 kcal = zalozmy ze 600 kcal w 10 km spaceru. To jest pewne, bo trasa się zgadza, kalorie wg kalkulatorów online również.
Przechodzimy do zakładki kroki.
https://zapodaj.net/88d00a9efacd7.jpg.html
Dystans 10,58 km , 610 kcal. Porównując z wcześniej rejestrowanym spacerem i krokami wykonanymi poza spacerem powiedziałbym, że również się zgadza. Kaloryczność prawdopodobnie też.
Przechodzimy do zakładki aktywność
https://zapodaj.net/f61cc7da740b9.jpg.html
Dystans 11,28 km, kalorie 693 kcal.
Skąd różnica w zakładce aktywność i kroki ? W tym wypadku różnica nie jest wielka, ale jest.
Której informacji mam wierzyć ? Kroki czy aktywność i skąd biorą się te dane w poszczególnych zakładkach ? Kroki z żyroskopu a aktywności z GPS ? Tylko skąd GPS wie, że chodzę po domu ?
Edit:
Wczorajszy bieg 5 km z groszem, wyszło 1000 kcal, przez pierwsze minuty biegu zgubił na dłuższy czas puls, ale po przetarciu czujnika wróciło. Niestety spalone kalorie są oszukane, bo w tym tempie jestem w stanie spalić maksymalnie 300-400 kcal i nawet dłuższy i szybszy bieg, inne zegarki, wzory , kalkulatory i nawet SH wykazują spalanie ok. 500 kcal. Musiałbym przebiec 10 km, aby spalić tyle KCAL.
Skriny:
https://zapodaj.net/1da11114a7cd7.jpg.html
https://zapodaj.net/3fa7b998687be.jpg.html