Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Galaxy Watch 4 44 LTE - problem z zaległymi sms-ami

(Temat utworzony: 13-12-2021 01:28 PM)
1478 Wyświetlenia
qqwerty1313
Explorer
Opcje

Mam problem z Galaxy Watchem. Zegarek normalnie odbiera powiadomienia o smsach jak jest w zasięgu Bluetooth telefonu. Jeśli oddalę się z zegarkiem na tyle, że przełączy się na LTE, dostaję mnóstwo starych smsów, które już były odebrane na telefonie. Czasem jest to kilka ostatnich wiadomości, a czasem smsy z ostatnich 2 dni. 

Zegarek sparowany z Flip 3, telefon i zegarek na najnowszych softach, próbowałem przywracać zegarek do fabrycznych, bez rezultatu. Do smsów używam Wiadomości Google, tak jak było domyślnie na Flipie. Sieć Orange, w telefonie karta fizyczna, w zegarku extra esim. 

Pytanie, czy to jest jakiś znany problem z zegarkiem, czy raczej sieć? Podejrzewam Orange, bo były straszne problemy z generowaniem esim i wymianą esim na SIM, gdy zmieniałem telefon. W pewnym momencie Orange tak namieszał, że część kart mogła tylko dzwonić, a część tylko odbierać połączenia :face-with-tears-of-joy: 

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
qqwerty1313
Explorer
Opcje

Tak, jak myślałem, problem jest po stronie Orange, a raczej według nich to jest "working as designed" :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye: 

Doczytałem z ich dokumentacji:

"Nie ma synchronizacji SMS/MMS między kartą główną i „Ekstra kartami eSIM”. Jeśli „Ekstra karta eSIM” była wyłączona (nie zalogowana w sieci komórkowej, np. gdy urządzenie było wyłączone, albo zegarek był połączony ze smartfonem po Bluetooth), to po jej włączeniu (zalogowaniu do sieci komórkowej) przyjdą na nią wszystkie SMSy/MMSy wysłane na numer w ciągu ostatnich 24 godzin, nawet jeśli wcześniej przyszły na kartę główną i zostały przeczytane."

Temat można zamknąć, dziękuję wszystkim za pomoc :smiling-face:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
qqwerty1313
Explorer
Opcje

Chyba znalazłem rozwiązanie. Z powodu innych problemów zamieniłem Google SMS na program SMS od Samsunga, ten preinstalowany. Od tego czasu problem nie występuje! Co prawda smsy z ostatnich 24h w aplikacji na zegarku ciągle pojawiają się jako nieprzeczytane po włączeniu LTE w zegarku, ale nie dostaję już powtórnych powiadomień.  Wygląda na to, że aplikacja w jakiś sposób synchronizuje, które smsy zostały odebrane na telefonie i nie powiadamia o nich powtórnie, jak odbierze je zegarek. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

13 Odpowiedzi
sasl
Pioneer
Opcje
Ja mam tak samo. Też esim Orange.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@qqwerty1313  Dzień Dobry

Czy był wykonywany na zegarku reset do ustawień fabrycznych?

0 Like
Members_oSP5P9a
First Poster
Opcje

Też mam ten problem. Również eSIM Orange

0 Like
qqwerty1313
Explorer
Opcje
Tak, nie przyniósł poprawy
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@qqwerty1313  Była przywracana kopia zapasowa?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@qqwerty1313  Jeżeli tak to W takim razie proszę wysłać raport błędów systemowych w celu analizy poprzez aplikację Samsung Wearables, instrukcja znajduje się w poniższym linku: https://eu.community.samsung.com/t5/Urz%C4%85dzenia-Mobilne/Galaxy-Watch-jak-przekaza%C4%87-zg%C5%82...

0 Like
qqwerty1313
Explorer
Opcje

Dzięki, zrobiłem to wczoraj wieczorem. Czy wysyłając raport przez aplikację mogę spodziewać się jakiejś odpowiedzi? Gdzie sprawdzić wysłane zgłoszenie?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@qqwerty1313  Tak odpowiedź będzie przez Samsung members.

0 Like
Rozwiązanie
qqwerty1313
Explorer
Opcje

Tak, jak myślałem, problem jest po stronie Orange, a raczej według nich to jest "working as designed" :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye: 

Doczytałem z ich dokumentacji:

"Nie ma synchronizacji SMS/MMS między kartą główną i „Ekstra kartami eSIM”. Jeśli „Ekstra karta eSIM” była wyłączona (nie zalogowana w sieci komórkowej, np. gdy urządzenie było wyłączone, albo zegarek był połączony ze smartfonem po Bluetooth), to po jej włączeniu (zalogowaniu do sieci komórkowej) przyjdą na nią wszystkie SMSy/MMSy wysłane na numer w ciągu ostatnich 24 godzin, nawet jeśli wcześniej przyszły na kartę główną i zostały przeczytane."

Temat można zamknąć, dziękuję wszystkim za pomoc :smiling-face: