13-12-2021 01:28 PM
Mam problem z Galaxy Watchem. Zegarek normalnie odbiera powiadomienia o smsach jak jest w zasięgu Bluetooth telefonu. Jeśli oddalę się z zegarkiem na tyle, że przełączy się na LTE, dostaję mnóstwo starych smsów, które już były odebrane na telefonie. Czasem jest to kilka ostatnich wiadomości, a czasem smsy z ostatnich 2 dni.
Zegarek sparowany z Flip 3, telefon i zegarek na najnowszych softach, próbowałem przywracać zegarek do fabrycznych, bez rezultatu. Do smsów używam Wiadomości Google, tak jak było domyślnie na Flipie. Sieć Orange, w telefonie karta fizyczna, w zegarku extra esim.
Pytanie, czy to jest jakiś znany problem z zegarkiem, czy raczej sieć? Podejrzewam Orange, bo były straszne problemy z generowaniem esim i wymianą esim na SIM, gdy zmieniałem telefon. W pewnym momencie Orange tak namieszał, że część kart mogła tylko dzwonić, a część tylko odbierać połączenia
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
16-12-2021 10:01 AM
@qqwerty1313, chyba nawet nie tyle co po stronie Orange, ale całej technologii. Wczoraj rozmawiałem z kolegą z Ukrainy, rozkminialiśmy kwestię kopii zapasowej SMSów i rozmowa dotknęła tematu eSIM. Powiedział, że u nich tak samo, jeśli masz od operatora SIM i eSIM, to nie ma żadnej synchronizacji i, na przykład, po wyłączeniu i włączeniu po jakimś czasie urządzenia możesz dostać te same SMSy.
16-12-2021 12:42 PM
Chyba znalazłem rozwiązanie. Z powodu innych problemów zamieniłem Google SMS na program SMS od Samsunga, ten preinstalowany. Od tego czasu problem nie występuje! Co prawda smsy z ostatnich 24h w aplikacji na zegarku ciągle pojawiają się jako nieprzeczytane po włączeniu LTE w zegarku, ale nie dostaję już powtórnych powiadomień. Wygląda na to, że aplikacja w jakiś sposób synchronizuje, które smsy zostały odebrane na telefonie i nie powiadamia o nich powtórnie, jak odbierze je zegarek.
16-12-2021 02:46 PM
@qqwerty1313 tak, najbezpieczniej jest mieć ustawioną domyślną aplikacje sms właśnie od Samsung,
29-07-2022 04:49 PM
Mam opisany powyżej problem z zegarkiem: zerwę zasięg z telefonem, wyjdę bez niego u przychodzą wszystkie powiadomienia na zegarek, które prędzej już otrzymałam i na które odpowiedziałam. Czy jest jakaś możliwość, żeby się one nie pojawiały? Jest to irytujące, nie mówiąc o eksploatacji baterii, która nie jest tytanem pracy