08-09-2024 05:37 PM — edytowano 08-09-2024 06:08 PM
Jak się tworzy tarczę na zegarki Galaxy.
Na wstępie zaznaczę, że to nie jest poradnik, a skrócony przebieg tworzenia w ramach ciekawostki.
Oprogramowanie
W celu tworzenie tarcz musimy posiadać konto dewelopera Samsung, które umożliwia nam dostęp do potrzebnych narzędzi w tym programu Watch Face Studio.
Sprzęt
Wystarczy komputer z systemem Windows, oraz zegarek z WearOS.
Zaczynamy
Program zainstalowany, konto aktywne, obrazki pobrane, możemy zaczynać!
Pomysł: Odtworzenie tarczy ,,Cztery Pierścienie" z #Galaxy Fit3
Program wita nas planszą konfiguracyjną, nazywamy tarczę i widzimy puste pole, tam tworzymy.
Tworzymy
Nie musimy znać tajnik programowanie, czy obróbki foto, aby zacząć. Będę korzystał z elementów wbudowanych w program, oprócz ikon.
Zegar
Podstawą zegarka jest.. pokazywanie godziny, więc od tego zaczynamy. Zegar dodaje z menu rozwijanego u góry i dziele go na dwie części: godziny, minuty. Modyfikacja rozmiaru, koloru w menu po prawej, i gotowe! Zegar już jest.
Dodajemy pierścienie
Wybieram z menu ,,Circle" i kopiuje cztery razy. W menu właściwości dodaje ,,tag" od, którego zależy wartość pierścienia. Niestety nie ma tam kalorii i szklanek wody, więc zastąpię je baterią i procentem wykonania celu kroków. Zmiana koloru, rozmiaru i mamy już podstawową funkcjonalność. Dodatkowo dodałem skróty do pierścieni. Jeśli klikniemy w niego zaprowadzi nas do jego funkcji: kroków, baterii, tętna.
Dodajemy ikony i tekst
Wybieram ikony wycięte z zrzutu ekranu i ulepszone przez Galaxy S22 Ultra i funkcje AI
Dodatkowo zaznaczam język Polski jako domyślny, 24H format godziny, wybieram tagi tekstu, kolejny etap za nami!
Po godzinie.. Tarcza Gotowa!
Tarczy nie musimy publikować w Google Play, możemy ją zapisać z menu ,,Save As" do pliku .WFS.
Wgrywamy za pomocą programu i tarcza w zegarku! https://developer.samsung.com/sdp/blog/en/2023/11/14/connecting-galaxy-watch-to-watch-face-studio-ov...
Always On Display utworzył się automatycznie i tylko usnąłem pierścienie w celu zaoszczędzenia 2%. Został tekst, ikony oraz data z godziną. Nie możemy ustawić sekundnika na tarczy w trybie AoD. Czarny kolor nie zużywa energii, dzięki wyświetlaczowi Amoled w Galaktycznych Zegarkach! Im więcej czarnego (nie ciemnego) tym mniej energii zużywamy! Ciekawostka: Tarcza tworzona przez siebie zużywa mniej energii od tych w sklepie Play (lub Galaxy Store w przypadku starszych modeli na Tizenie) nawet o 25%!
Tak wygląda analiza po 24H. Zielone=brak zużycia energii, Czerwone=zużycie energii.
Efekt końcowy
Podobnie, prawda?
Pytania i Odpowiedzi
Czy program jest po Polsku? Nie
Czy można tworzyć tarcze na opaski Fit? Jeszcze Nie
Co z Tizenem? Program Galaxy Watch Face Studio nadal jest dostępny, jednak nie można wydawać tarcz do Galaxy Store. Tworzenie i ręczne wgrywanie możliwe.
Czy program jest bezpłatny? Tak
Gdzie można Go pobrać? Samsung Developers, po zalogowaniu na uprawnione konto dewelopera.
Jak zdobyć konto dewelopera? Wystarczy przystąpić do programy Samsung Developers i poczekać na weryfikacje (do godziny).
Czy tworzę tarczę na inne zegarki? Nie. Tylko WearOS i Tizen.
Jakie zegarki obsługują programy? Watch Face Studio wszystkie od Galaxy Watch4 #. Galaxy Watch Face Studio: wszystkie od #Gear S3, #Gear Sport do #Watch3 oraz #Active2
Czy tworzę tarczę ,,na zamówienie"? Napisz w wiadomości prywatnej, zobaczę co mogę zrobić.
Czy publikuję tarcze w sklepie? Nie, wysyłam pliki bezpośrednio.
To Twoja Praca? To jest Pasja: obok pisania na bloga SmartThings Polska założonego przez @arapalski, również tworzę tarczę dla bliskich.
Od kiedy tworzysz? Ty wiesz co robisz? Tworzę od #Galaxy Watch 46mm, #Active2, Galaxy Watch4 #Watch 6 Classic, więc znam obie platformy
Mam nadzieję, że każdy się czegoś nowego dowiedział. Zapraszam do pozostawienia opinii!
W razie pytań proszę pisać postaram się odpowiedzieć.
11-09-2024 12:47 AM
16-01-2025 07:09 PM
16-01-2025 07:10 PM
16-01-2025 08:12 PM