Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Barometr Sgw4 Classic

(Temat utworzony: 29-04-2022 02:30 PM)
267 Wyświetlenia
szambelan1
Apprentice
Opcje

Jak to jest z pomiarem ciśnienia atmosferycznego w moim zegarku znacznie różni się od ciśnienia rzeczywistego, przypuscmy w moim rejonie jest 1027 hPa a zegarek pokazuje 1000 hPa 

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Mighn
Big Cheese
Opcje
Wg moich obserwacji, ma po prostu stały błąd pomiaru, i gdyby dodano jedną małą opcje kalibracji (uf, kilkadziesiąt linijek kodu - zbyt duże wyzwanie raczej 😜 ) mógł by działać jak trzeba, a tak jak jest, to nadaje się tylko do pomiaru różnicy cisnirn na potrzeby aplikacji sportowych.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
9 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@szambelan1  Dzień Dobry

Na początek zalecałbym Panu restart zegarka i upewnienie się, że system jest aktualny.

Miękki reset wykonuje się poprzez jednoczesne wciśnięcie obu przycisków przez kilkanaście sekund.

Jeżeli to nie pomoże, należy wykonać reset zegarka z trybu recovery. Proszę pamiętać, że to zresetuje wszystkie ustawienia.

0 Like
Boeing737
Explorer
Opcje
Nie wiem dokładnie jak to jest w zegarku, ale w samolotach barometr to membrana w rurce. Jeśli zatkany jest wlot, to pokazuje błędne ciśnienie. Może gdzieś jest zabrudzony zegarek, iembrana nie reaguje prawidłowo
0 Like
szambelan1
Apprentice
Opcje

Czujnik działa sprawdzałem ale pokazuje inne wskazanie ciśnienia niż jest w mojej okolicy 

0 Like
Boeing737
Explorer
Opcje
Gdyby nie działał, to pokazałby zero. Skoro wskazuje niższe ciśnienie niż jest dookoła, to stawiam na utrudniony dostęp powietrza do urządzenia pomiarowego. istnieje również inna możliwość. Urządzenie do którego porównujesz zegarek jest niesprawny. Dlatego trzeba mieć jeszcze inny odnośnik pomiarowy
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Niestety barometr w watch 4 jest fabrycznie skalibrowany bardzo "na oko" i nie ma możliwości jego kalibracji... Generalnie należy uznać, że jest to tylko urządzenie do pomiaru różnicy wysokości (podczas biegania czy jazdy rowerem) a jako po.iar ciśnienia atmosferycznego jest zwykłym bublem jak w chińskich zabawkach za 20 złotych...
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Z własnego doświadczenia, nie pomoże, watch 4 po prostu źle wskazuje ciśnienie i nie ma możliwości kalibracji. Z w sumie 6-ciu watch4 które sprawdzałem każdy pokazywał ciśnienie z błędem do +/- 30 hPa.
0 Like
szambelan1
Apprentice
Opcje

Dziękuję za odpowiedzi czyli z moim jest wszystko ok😁tzn wskazanie barometru to tylko pić na wodę 

0 Like
Rozwiązanie
Mighn
Big Cheese
Opcje
Wg moich obserwacji, ma po prostu stały błąd pomiaru, i gdyby dodano jedną małą opcje kalibracji (uf, kilkadziesiąt linijek kodu - zbyt duże wyzwanie raczej 😜 ) mógł by działać jak trzeba, a tak jak jest, to nadaje się tylko do pomiaru różnicy cisnirn na potrzeby aplikacji sportowych.
0 Like
szambelan1
Apprentice
Opcje

Wydaje mi się że barometr w sgw4 podaję ciśnienie bezwzględne a to by się zgadzało 

0 Like