25-10-2023 10:43 PM — edytowano 25-10-2023 10:50 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Od wczoraj przestała prawidłowo działać aplikacja kompas, a ściślej wskazywanie wysokości. Bywało, że apka miała problem z lokalizacją, ale jeżeli już załapała fix, to poniżej kompasu wyświetlało się ciśnienie, wysokość i dokładny adres. Teraz regularnie pokazuje się komunikat Nie udało się ustalić wysokości, spróbuj na zewnątrz przy prawidłowych pozostałych parametrach - dokładna lokalizacja, ciśnienie. Trzy czy cztery razy aplikacja złapała wysokość, ale na dworze, ze sporym błędem.
Barometr i wysokościomierz w trybie testowym działają. Nie pomogła reinstalacja aplikacji ani całkowity reset zegarka.
Coś się dzieje z danymi GPS (wygląda, jakby zegarek przestał otrzymywać dane o wysokości przesyłane z telefonu i łapie je z własnego modułu GPS, który jak wiadomo potrzebuje nieco czasu i otwartej przestrzeni). Czy problem leży na poziomie aplikacji samsunga, czy też androida/google? Czy jednak zaczyna padać moduł baro/altimetru? Trochę jestem przeczulony na tym punkcie, w Galaxy Watch 46 mm ten moduł padł dwa razy, za każdym razem po roku używania. Otrzymałem na forum androidowym potwierdzenie wystąpienia od wczoraj podobnego problemu w jednym Galaxy Watch 6 Classic i jednym 5 pro.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
1 Rozwiązanie
Zaakceptowane rozwiązania
09-12-2024 09:23 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Po aktualizacji oprogramowania zegarka do ONE UI 6.0 aplikacja zaczęła działać prawidłowo, dane wysokości łapie w ciągu sekundy, także w zamkniętych pomieszczeniach. Czyli nie było mechanicznego uszkodzenia modułów zegarka, tylko ktoś spaprał oprogramowanie. Pięknie, tylko dlaczego "naprawa" trwała ponad rok 😞
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
25-10-2023 10:59 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@tarant, Sprawdzałeś, czy zegarek zachowuje się tak samo, gdy nie jest połączony z telefonem ?
25-10-2023 11:45 PM — edytowano 25-10-2023 11:54 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To jest zegarek w wersji BT. Po odłączeniu od BT i włączonej lokalizacji podaje tylko ciśnienie i szerokość i długość geograficzną (bez dokładnego adresu), podając komunikat "brak połączenia z siecią". Nie wyświetla wysokości.
Po połączeniu z WiFi przy odłączonym BT po pewnym czasie pojawiła się wysokość. Ale zegarek leżał na parapecie, prawie na dworze...
Przy drugiej próbie wyświetlił komunikat "Nie można ustalić wysokości..." , ale potem podał wysokość, tylko sporo większą przy identycznym ciśnieniu...
26-10-2023 01:23 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@tarant Sprawdź, czy zegarek nie jest gdzieś ubrudzony, bądź jakiś otwór nie jest zapchany. Ostatecznie skieruj się do serwisu.
26-10-2023 03:14 PM — edytowano 26-10-2023 03:15 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Delikatnie umyłem zegarek samą wodą i bardzo miękką szczoteczką do zębów. Nic to nie zmieniło. Apka podaje prawidłowe ciśnienie, lokalizację (długość, szerokość, adres z google maps), a komunikat o wystawieniu zegarka na zewnątrz powtarza się. Zwykle wtedy, po położeniu na parapecie, po pewnym czasie zaczyna pokazywać wysokość. Barometr w trybie testowym jest stabilny, odczyty zmieniają się nieznacznie kiedy zegarek leży, bez poruszania go. Co serwis na to poradzi? Jeżeli nie sensor jest uszkodzony, to co?
26-10-2023 07:25 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@tarant Problem może być z sensorem, nawet jeżeli pokazuje się w menu, że działa prawidłowo. Błąd może też leżeć po stronie oprogramowania - wtedy serwis wgra je od nowa. Bez diagnostyki serwisowej możemy tylko domyślać się co może być przyczyną zaistniałej sytuacji.
26-10-2023 07:55 PM — edytowano 26-10-2023 08:00 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Może, ale jak już pisałem, na forum android 1 osoba zgłosiła identyczny problem z GW6 classic a druga z GW5 pro. Tak mi się wydaje, że mało kto używa tego kompasu z wysokościomierzem i być może o tej usterce nie ma pojęcia... Od kiedy to się dzieje? Może i od nowego One UI a może od kilku dni. Zegarek resetowałam z poziomu boot menu, czyli dość gruntownie.
26-10-2023 08:03 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@tarant Jeżeli nie chcesz iść do serwisu to chyba zostaje już tylko albo z tym żyć i czekać, aż samo się naprawi (może, ale nie musi), albo chociaż przesłać raport o błędach. Prześlij go do około 5-10 minut od reprodukcji problemu.
Galaxy Wearable > 3 kreski u góry po lewej stronie > Zębatka > Kontakt z nami > Raporty o błędach.
26-10-2023 08:56 PM — edytowano 26-10-2023 08:59 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wysłałem raport. Poprzednio, kilka miesięcy temu (styczeń, opr. AWA3) był problem z błyskawicznym gaśnięciem tarczy po wybudzeniu ruchem nadgarstka, Samsung po 3 tygodniach poprawił całe oprogramowanie...
01-11-2023 05:37 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dostałem odpowiedź od Samsunga na raport. Zalecono wykonanie kalibracji kompasu po uruchomieniu aplikacji. Nic to nie zmieniło. Wysokość można ustalić wyłącznie na otwartej przestrzeni, po upływie od 1 do 3 minut. Często pierwszy odczyt jest zaniżony o ok. 20 m., ponowny - prawidłowy.
Co ciekawe aplikacja na zegarek My Barometer and Altimeter ze sklepu Play, też korzystająca z danych GPS do ustalania realnej wysokości - działa bez problemu i błyskawicznie także w pomieszczeniach...

- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »