Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Galaxy Watch5 Pro - przestał działać altimetr w aplikacji kompas.

(Temat utworzony: 25-10-2023 10:43 PM)
1543 Wyświetlenia

Też mam ten problem

tarant
Navigator
Opcje

Od wczoraj przestała prawidłowo działać aplikacja kompas, a ściślej wskazywanie wysokości. Bywało, że apka miała problem z lokalizacją, ale jeżeli już załapała fix, to poniżej kompasu wyświetlało się ciśnienie, wysokość i dokładny adres. Teraz regularnie pokazuje się komunikat Nie udało się ustalić wysokości, spróbuj na zewnątrz przy prawidłowych pozostałych parametrach -  dokładna lokalizacja, ciśnienie. Trzy czy cztery razy aplikacja złapała wysokość, ale na dworze, ze sporym błędem.
Barometr i wysokościomierz w trybie testowym działają. Nie pomogła reinstalacja aplikacji ani całkowity reset zegarka.
Coś się dzieje z danymi GPS (wygląda, jakby zegarek przestał otrzymywać dane o wysokości przesyłane z telefonu i łapie je z własnego modułu GPS, który jak wiadomo potrzebuje nieco czasu i otwartej przestrzeni). Czy problem leży na poziomie aplikacji samsunga, czy też androida/google? Czy jednak zaczyna padać moduł baro/altimetru? Trochę jestem przeczulony na tym punkcie, w Galaxy Watch 46 mm ten moduł padł dwa razy, za każdym razem po roku używania. Otrzymałem na forum androidowym potwierdzenie wystąpienia od wczoraj podobnego problemu w jednym Galaxy Watch 6 Classic i jednym 5 pro. 20231024_143529.jpg20231024_143739.jpg20231024_153912.jpg

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
tarant
Navigator
Opcje

Po aktualizacji oprogramowania zegarka do ONE UI 6.0 aplikacja zaczęła działać prawidłowo, dane wysokości łapie w ciągu sekundy, także w zamkniętych pomieszczeniach. Czyli nie było mechanicznego uszkodzenia modułów zegarka, tylko ktoś spaprał oprogramowanie. Pięknie, tylko dlaczego "naprawa" trwała ponad rok 😞

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
12 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@tarant, Sprawdzałeś, czy zegarek zachowuje się tak samo, gdy nie jest połączony z telefonem ?

0 Like
tarant
Navigator
Opcje

To jest zegarek w wersji BT. Po odłączeniu od BT i włączonej lokalizacji  podaje tylko ciśnienie i szerokość i długość geograficzną (bez dokładnego adresu), podając komunikat "brak połączenia z siecią". Nie wyświetla wysokości.

Po połączeniu z WiFi przy odłączonym BT po pewnym czasie pojawiła się wysokość. Ale zegarek leżał na parapecie, prawie na dworze...
Przy drugiej próbie wyświetlił komunikat "Nie można ustalić wysokości..." , ale potem podał wysokość, tylko sporo większą przy identycznym ciśnieniu...

20231025_232514.jpg20231025_232514.jpg

20231025_232621.jpg

20231025_234014.jpg

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@tarant Sprawdź, czy zegarek nie jest gdzieś ubrudzony, bądź jakiś otwór nie jest zapchany. Ostatecznie skieruj się do serwisu.

0 Like
tarant
Navigator
Opcje

Delikatnie umyłem zegarek samą wodą i bardzo miękką szczoteczką do zębów. Nic to nie zmieniło. Apka podaje prawidłowe ciśnienie, lokalizację (długość, szerokość, adres z google maps), a komunikat o wystawieniu zegarka na zewnątrz powtarza się. Zwykle wtedy, po położeniu na parapecie, po pewnym czasie zaczyna pokazywać wysokość. Barometr w trybie testowym jest stabilny, odczyty zmieniają się nieznacznie kiedy zegarek leży, bez poruszania go. Co serwis na to poradzi? Jeżeli nie sensor jest uszkodzony, to co?
20231026_145547.jpg20231026_145500.jpg

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@tarant Problem może być z sensorem, nawet jeżeli pokazuje się w menu, że działa prawidłowo. Błąd może też leżeć po stronie oprogramowania - wtedy serwis wgra je od nowa. Bez diagnostyki serwisowej możemy tylko domyślać się co może być przyczyną zaistniałej sytuacji.

0 Like
tarant
Navigator
Opcje

Może, ale jak już pisałem, na forum android 1 osoba zgłosiła identyczny problem z GW6 classic a druga z GW5 pro. Tak mi się wydaje, że mało kto używa tego kompasu z wysokościomierzem i być może o tej usterce nie ma pojęcia... Od kiedy to się dzieje? Może i od nowego One UI a może od kilku dni. Zegarek resetowałam z poziomu boot menu, czyli dość gruntownie.
Screenshot 2023-10-26 at 15-18-19 Samsung Galaxy Watch 5 Pro - Dyskusje i wrażenia użytkowników.png

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@tarant Jeżeli nie chcesz iść do serwisu to chyba zostaje już tylko albo z tym żyć i czekać, aż samo się naprawi (może, ale nie musi), albo chociaż przesłać raport o błędach. Prześlij go do około 5-10 minut od reprodukcji problemu.

Galaxy Wearable > 3 kreski u góry po lewej stronie > Zębatka > Kontakt z nami > Raporty o błędach.

0 Like
tarant
Navigator
Opcje

Wysłałem raport. Poprzednio, kilka miesięcy temu (styczeń, opr. AWA3) był problem z błyskawicznym gaśnięciem tarczy po wybudzeniu ruchem nadgarstka, Samsung po 3 tygodniach poprawił całe oprogramowanie...

0 Like
tarant
Navigator
Opcje

Dostałem odpowiedź od Samsunga na raport. Zalecono wykonanie kalibracji kompasu po uruchomieniu aplikacji. Nic to nie zmieniło. Wysokość można ustalić wyłącznie na otwartej przestrzeni, po upływie od 1 do 3 minut. Często pierwszy odczyt jest zaniżony o ok. 20 m., ponowny - prawidłowy.
Co ciekawe aplikacja na zegarek My Barometer and Altimeter ze sklepu Play, też korzystająca z danych GPS do ustalania realnej wysokości - działa bez problemu i błyskawicznie także w pomieszczeniach...

0 Like