o 20-07-2019 08:32 AM
Ahoj všem, mám relativně nově televizi Samsung a stále trochu bojuji s tím, aby byla ideálně přizpůsobená mým požadavkům (hlavně nemám čas si k tomu pořádně v klidu sednout, ale to je na jiné vyprávění). V tomto vláknu bych se chtěl, tak nějak společně, věnovat nastavení Režimů obrazu, protože věřím, že sdílení uživatelských zkušeností může být prospěšné pro celou komunitu.
Hned na začátku je nutné zdůraznit:
- každá TV místnost je trochu jiná
- každý máme trochu jiné subjektivní vnímání toho "co se nám líbí a nelíbí"
- výsledný obraz zásadně ovlivňuje TV signál a kvalita s jakou byl vyroben
Čili v žádném případě se v tomto vláknu nejedná o:
- nějaký univerzální návod "jak to nastavit"
- tvrzení, že takhle je to nejlepší
Primárním účelem tohoto tématu je tedy možnost, abychom se mohli vzájemně podívat se na to, jak má TV nastavenou někdo jiný a debatovat o tom
(V názvu diskuze jsem záměrně diskriminoval majitele QLED TV. Je to z důvodu toho, že jejich obraz bude podle mého už o dost někde jinde a srovnávat pak třeba "stupeň jasu" s UHD TV by mohlo být matoucí. Pokud by ovšem někdo s QLED chtěl přispět do diskuse, určitě budu rád, protože mě to celkově zajímá. Jen poprosím v takovém případě opravdu důsledně označit, že se jedná o QLED obrazovku...)
o 20-07-2019 08:43 AM
Pokud by měl někdo chuť vložit svůj přístěvek, uvádějte u příspěvku prosím toto:
- model
- stručný popis místnosti (něco jiného je herní komnata ve sklepě a něco jiného TV ve "výloze" z fr. oken)
- zdroj signálu (zase, pokud je to nastavení ideální pro film v TV, nebo Blue ray disk...atd)
- další popisek (nějaký doprovodný komentář, který třeba upřesní proč máte něco tak jak to máte...)
(jde mi o to, aby to mělo nějaký standardizovaný rámec a srovnávali jsme srovnatelné. Pokud by někdo měl nápady jak to popsat jinak, nebo doplnit - třeba uvádět i frekvenci a typ panelu - tak sem s tím)
o 20-07-2019 08:56 AM
Tady dám tedy příklad jak bych si to představoval:
UE55RU8002 (2019)
Panelák, nejvyšší patro, světla přes den až moc...
TV, kabelovka UPC - sportovní kanály
Režim Standardní - primárně sledování sportu, především fotbal
- podsvícení 30
- jas -2
- kontrast 32
- ostrost 18
- barvy 29
- odstín z/č č2
- vyč. dig.sig Auto
- auto motion Vlast. (10,3)
- zvýr. kont. vyp.
- teplota b. stand.
(s tímto nastavením, ale ještě nejsem úplně spokojený. Včera jsem sledoval zápas na ČT Sport a bylo to nějaké tmavé, kdyby měl někdo tip jako to doladit...)
o 20-07-2019 12:58 PM
UE55RU8002 (2019)
Panelák, prosvětlená místnost
TV, kabelovka UPC - filmy na běžných kanálech (Nova, Cool, AMC HD....)
Režim Film - sleduji především večer, osvětlení minimální
- podsvícení 14
- jas 0
- kontrast 40
- ostrost 0
- barvy 25
- odstín z/č 0
- vyč. dig.sig Auto
- auto motion Vyp.
- zvýr. kont. nízký
- teplota b. teplé2
o 20-07-2019 02:57 PM
UE55RU8002 (2019)
Panelák, prosvětlená místnost
TV, kabelovka UPC - animované pohádky na dětských programech (Nick JR. atd...)
Režim Dynamický - sledováno především přes den
- podsvícení 40
- jas -2
- kontrast 30
- ostrost 10
- barvy 30
- odstín z/č 0
- vyč. dig.sig Auto
- auto motion Auto
- zvýr. kont. vyp.
- teplota b. stand
Na můj vkus je ten dynamický režim příliš "rozjasněný". Při prvním spuštění TV jsem zapnul fotbal a ten trávník vysloveně "fosforoval". Nicméně toto se ukázalo jako benefit u dětských pohádek, navíc při denním světle. Je to po všech směrech "přepálené", ale děti si to takhle vybraly, když jsem jim to pouštěl v různých režimech...takže tak:))
o 20-07-2019 10:30 PM
Super