Zdravím Vás Samsung Members,
je to už zhruba měsíc co používám projektor
The Freestyle druhé generace, který je vylepšenou verzí produktu, který společnost Samsung uvedla na trh v roce 2022. Prakticky hned po uvedení se stal z Freestylu velmi oblíbený produkt. Z pohledu parametrů jistě najdete možná ve stejné cenové relaci projektor s lepšími parametry, ovšem většina čínské konkurence má např. problémy s absencí certifikace pro Netflix, takže musíte hledat alternativní cesty, jak tuto oblíbenou streamovací platformu zprovoznit. Toto naštěstí pro The Freestyle neplatí, protože jeho hlavním motem je: „V jednoduchosti je síla“.
Osobně mě tento zajímavý produkt trochu míjel, a zatímco ostatní Members Stars první generaci měli možnost otestovat, já jsem tento produkt vedl spíše v patrnosti. Moji pozornost si Freestyle získal letos na podzim, kdy jsem začal přemýšlet, jak si užívat sledování filmů na větší úhlopříčce po tom, co mi domácí televizor obsadila dcerka. Na sledování filmů a konzumaci obsahu jsem používal dlouhou dobu skvělý 12,4“
Galaxy Tab S9+, ale u některých velkofilmů a seriálů jsem si ale chtěl užít ten filmový zážitek. Manželka ovšem už před dlouhou dobou zakázala v ložnici, kde mám i svůj pracovní koutek, přítomnost televizoru, ovšem o projektoru nepadlo ani slovo.
😃 V rámci sympatií ke značce byl The Freestyle jasnou volbou, a to i vzhledem k jeho parametrům:
- Projektor DLP LED, Full HD, nativní rozlišení 1920 × 1080, 16:9, svítivost 230 ANSI lm
- Přenosný projektor s možností napájení z powerbanky
- Automatické nastavení a ostření obrazu (Auto Keystone a Autofocus)
- Smart Edge Blending – spojení promítací plochy dvou projektorů pro vytvoření až 160" obrazu
- OS Tizen – TV Smart a Herní aplikace (XBOX a NVIDIA GeForce Now)
- 360° reproduktor
- USB-C, Bluetooth, WiFi
V balení najdete všechno důležité, co budete ke zprovoznění projektoru potřebovat, 65 W napájecí adaptér s kabelem, ochranou krytku a dálkové ovládání. Ovšem i na balení projektoru je vidět současná enviromentální politika značky, v balení nenajdete ani kousek plastu.
Zprovoznění projektoru je velmi jednoduché, zejména pokud máte po ruce mobilní telefon s OS Android nebo dokonce s iOS. Nastavit můžete vše samozřejmě i pomocí dálkového ovladače na projektoru, ale pokud provedete nastavení přes aplikaci
SmartThings, tak máte zprovozněno během chviličky.
Jakmile projdete úvodní nastavení můžete se přihlásit do předinstalovaných streamovacích služeb, případně z Samsung Apps doinstalovat další video a audio aplikace – najdete zde všechny známe aplikace Netflix, Disney, HBO MAX,Amazon Prime, Sky Showtime či lokální iVysílání, Voyo a O2 TV atd. Pokud tedy máte některého z velkých poskytovatelů TV, stačí se přihlásit do patřičné aplikace a sledovat živé vysílání jako klasickém televizoru. Pokud vlastníte nebo jste v posledních letech vlastnili televizor Samsung tak Vám prostředí projektoru bude velmi povědomé, jedná se o známý systém OS Tizen, který vypadá stejně jako na televizorech Samsung.

V seznamu specifikací jsme uváděl funkce Auto Keystone a Autofocus, co se pod těmito názvy skrývá? Jednoduše, to že jakmile projektor vybalíte, postavíte na pevnou rovnou podložku, připojíte k napájení, můžete začít promítat. Nemusíte složitě ladit nastavení narovnání obrazu či ostření nějakým kolečkem či tlačítkem, projektor se postará o úplně všechno sám. Takže během chviličky máte krásně zarovnaný a zaostřený obraz. Co se týká důležitého parametru – svítivost 230 ANSI lm ta nepatří k nejvyšším jaké můžete u dostupných projektorů najít, ale osobně můžu říct, že je více než dostatečná. Za denního světla s hodně sluníčka bude už s čitelností asi problém, ale při zatažených závěsech nebo úplné tmě je jas naprosto dostačující. Je třeba si uvědomit, že pokud očekáváte větší svítivost, bude projektor logicky větších rozměrů, a už rozhodně nemůžete počítat se snadnou přenositelností a skladností – stačí se podívat např. na konkureční XGIMI HALO+, které rozhodně není již tak kompaktní.

Další silnou stránkou je integrace projektoru do ekosystému produktů Samsung. Osobně jsme zatím využíval zejména
smartphony Galaxy S,
tablet Galaxy S, sluchátka Buds2 Pro a
SmartTagy, ale přidružení projektoru nemá opravdu chybu. Projektor můžete plně ovládat z přidružených chytrých zařízení, měnit nastavení anebo napřímo streamovat obsah z vašeho smartphonu/tabletu. Z počátku jsem uvažoval nad dokoupením USB dokovací stanice abych mohl sledovat multimediální soubory z pevného disku, ale streamování z tabletu bylo naprosto plynulé i pokud jsem streamoval film ve 4k, takže nakonec jsem dok nedokupoval. Navíc Vaše sluchátka Galaxy Buds najdete automatický napárována skrze Váš Samsung účet, takže je stačí jen vložit do uší a v nastavení projektoru připojit, žádné složité nastavování či párování. Díky přítomnosti technologie BT či mircoHDMI portu lze samozřejmě k projektoru připojit váš Soudnbar či bezdrátový reproduktor.
Jednou z hlavních novinek 2. generace je integrace služeb XBOX a NVIDIA GeForce Now pro stremované hraní. Pokud tedy máte zaplacený Game Pass bezdrátový ovladač, můžete si Váš projektor proměnit v herní konzoly. Momentálně čekám na doručení ovladače, ale následně napíšu o hraní na projektoru samostatný článek.
K projektoru lze dokoupit bohaté příslušenství
Například externí baterii
Jak tedy můžu projektor po měsíci používání hodnotit? Osobně musím říct, že je to prostě pecka! Jelikož tablety a telefony měním poměrně po krátké době a většinou se jedná o evoluční vylepšení, radost z nového produktu nebývá taková, jakou jsem měl z pořízení tohoto skvělého lifestylového projektoru. Obraz i zvuk jsou dostatečně kvalitní, integrace do ekosystému produktů ukázková a možnosti sledování obsahu rozmanité. Produkt si oblíbila celá rodina a aktuálně už trávíme filmové večery místo na gauči v pohodlí naší ložnice. I když sledování filmů na tabletu rozhodně není špatné, sledování filmů na Freestyle dodává dojem z „domácího kina“. Člověk tak nemusí smutnit nad pochmurnými a dlouhými zimními večery, které si může proměnit ve skvělý filmový zážitek.
+ Kompaktní design a snadná přenositelnost
+ Rychlé automatické nastavení obrazu
+ Kvalitní 360 zvuk, který do malého prostoru bohatě stačí
+ Rozsáhlá konektivita a integrace v ekosystému Samsung zařízení
- absence dalšího USB portu (nutno dokoupit USB dok)
- svítivost by mohla být vyšší
- oficiální pořizovací cena (lze ale pořídit v akčních nabídkách
⚡TIP: ⚡
Pokud přemýšlíte o nákupu The Freestyle 2.generace, aktuálně můžete pořídit se sadou hodnotných dárků
Děkuji Vám za přečtení a případné dotazy rád zodpovím pod tímto článkem
Přeji hezký a hlavně klidný předvánoční čas
fajnSnek 🐌