Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wymiana UE55KS9000 na QE55QN85A/QE55QN91A

(Temat utworzony: 20-08-2021 03:31 PM)
566 Wyświetlenia
laszlociaszlo
Pioneer
Opcje

Witam, jestem posiadaczem modelu UE55KS9000 i uległ on awarii (dyfuzory). Serwis, ze względu na brak części do naprawy odbiornika, proponuje wymianę na inny model z zastrzeżeniem, że w kwocie do 6000 zł może być ciężko kupić coś, co będzie jakościowo konkurowało z modelem KS9000. Salon z kolei proponuje QE55QN85A lub QE55QN91A.

Czy warto dokonać zamiany na któryś z wymienionych? Proszę o wsparcie, ponieważ nie miałem styczności z modelami serii QE.

Dodam, że nie przeszkadza mi zamiana na model płaski, ponieważ curved nie był moim głównym wyznacznikiem podczas zakupu KS9000.

0 Like
16 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@laszlociaszlo  Witam

Modele QN są  są modelami konkurencyjnymi dla technologii OLED. Posiadają podobne zalety bez efektu wypalania. Będzie to dużo lepszy wybór od modelu KS

laszlociaszlo
Pioneer
Opcje

Rozumiem, a jak będzie z jakością obrazu z Mini LED względem Edge LED z modelu KS9000 i podobnych? Nie mam odniesienia do innych modeli i technologii wyświetlania, jedynie to na co patrzę najczęściej czyli KS9000.

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @laszlociaszlo :smiling-face: Jakość obrazu w modelach Qled 2021 roku jest zdecydowania na plus, nie będziesz zawiedziony :smiling-face: Zawsze możesz sprawdzić swoim okiem w sklepie lub Brand Store Samsung https://www.samsung.com/pl/samsung-experience-store/locations/

laszlociaszlo
Pioneer
Opcje

Hej, byłem wczoraj w kilku marketach (niefortunnie), ale nie mieli na ekspozycji akurat QN91A w rozmiarze 55 cali. Ogólna budowa 85A, który widziałem w rozmiarze 65 cali przypadła mi do gustu, bo lubię minimalistyczny, surowy styl.

Jestem niemalże zdecydowany na QN91A, chyba że możesz mi polecić jakąś alternatywę do 6000 zł.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@laszlociaszlo, właśnie ten QN85A 55 cali może być alternatywą, akurat z tą przekątną kosztuje ok. 5k złotych. Są to podobne pod względem specyfikacji modele. Moje oczy i uszy na pewno by nie zauważyły żadnych różnic, a nie wiem, na ile Ty jesteś wymagający pod tym względem. Porównaj sobie specki i wybierz:

https://www.samsung.com/pl/tvs/qled-tv/qn91a-55-inch-neo-qled-4k-smart-tv-qe55qn91aatxxh/

https://www.samsung.com/pl/tvs/qled-tv/qn85a-55-inch-neo-qled-4k-smart-tv-qe55qn85aatxxh/ 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

laszlociaszlo
Pioneer
Opcje

Z tego, co wyczytałem w sieci wynika, że model 85A ma nieco gorszą matrycę niż 91A, ale tak jak mówisz - ciekawe, czy byłbym w stanie to dostrzec.

Może warto zainteresować się modelem Q80A? W tym przypadku w budżecie zmieściłby się nawet model wielkości 65 cali...

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@laszlociaszlo, QN91A i QN85A mają podobny wskaźnik jakości obrazu, tzw. PQI 4600 oraz 4300 odpowiednio. Natomiast Q80A już nie jest Neo QLEDem, lecz zwykłym QLEDem, więc nieco inna technologia i tu już różnica w obrazie może być większa/znacząca/zauważalna (wybierz odpowiedni przymiotnik ^^). Zresztą PQI ma też znacznie niższe 3800.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

laszlociaszlo
Pioneer
Opcje

Bardziej chodzi mi o faktyczne parametry, nie te teoretyczne przedstawiane jako PQI.

Podstawą moich obaw jest to, że matryca ADS/IPS w QN85A nie oddaje czerni tak dobrze, jak robi to matryca VA modelu QN91A. 

laszlociaszlo_0-1630409084362.png

Żródło: Samsung QN90A QLED vs Samsung QN85A QLED Side-by-Side TV Comparison - RTINGS.com

W tej sekcji nawet KS9000 wypadł dużo lepiej, choć metodologia testów się zmieniła.

Minęło kilka dni i nawet skłaniałbym się do modeli 65-calowych :winking-face:

0 Like
MatiW
Pathfinder
Opcje

@laszlociaszlo  Twój KS9000 też ma matrycę QLED :smiling-face: Proponowałbym Ci model QN91A :smiling-face: