Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Wyjście optyczne - trzaski z aplikacji Netflix/HBO

(Temat utworzony: 08-01-2020 09:29 PM)
7941 Wyświetlenia
0891bf3cd9
First Poster
Opcje

Witam. Mam dziwny problem z moim TV Samsung ue50nu7472u. Używam konwertera cyfrowo-analogowego który jest podłączony do wyjścia optycznego w TV. Dźwięk z aplikacji Netflix i HBOGO to tylko głośne trzaski i szum. Natomiast YouTube odtwarza dźwięk poprawnie. Firmware telewizora jest aktualne, format wyjścia cyfrowego to PCM. W czym może być problem?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
RadiLU
Student
Opcje

Problem rozwiązany, dla każdej aplikacji osobno zmieniłem sygnał na PCM i wzmacniacz teraz przyjmuje odpowiedni sygnał:)

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

20 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@0891bf3cd9  Czy w TV masz taki firmware wer 1290 ? Czy próbowałeś, zmienia na inny format dźwięku niż PCM ?

0 Like
0891bf3cd9
First Poster
Opcje

Tak firmware jest w wersji 1290.

Format dźwięku jest do wyboru tylko PCM, reszta jest wyszarzona.

Zapomniałem dodać że problemy jest tylko z wyjściem optycznym, przez wbudowane głośniki jest wszystko ok.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@0891bf3cd9  Czy zaglądałeś do specyfikacji tego konwertera cyfrowo-analogowego ? 

0 Like
0891bf3cd9
First Poster
Opcje

Sprawdzę jego specyfikację, ale czy ma to znaczenie skoro YouTube odtwarza dźwięk poprawnie? Czy może netflix/hbo wymuszają inny format?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie ma, żadnego problemu jak masz połączony TV z Sounbarem czy amplitunerem po optyczynym. 

0 Like
RadiLU
Student
Opcje

Witam, mam to samo na TV Samsung i wzmacniaczu audio,. Gdy puszczam Netflixa i Nc+ przez wzmaka tylko trzaski słychać, a youtube gra normalnie. Dźwięk na TV wyjście na PCM. 

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@RadiLU czyli to samo co wyżej 😕 Jaki model TV i firmware?

0 Like
Rozwiązanie
RadiLU
Student
Opcje

Problem rozwiązany, dla każdej aplikacji osobno zmieniłem sygnał na PCM i wzmacniacz teraz przyjmuje odpowiedni sygnał:)

0891bf3cd9
First Poster
Opcje

Faktycznie, to rozwiązało problem. Byłem pewien że ustawienia wyjściwoego formatu dźwięku są globalne, a nie osobno dla kazdej aplikacji. Bardzo nieintuicyjne, ale ważne że działa.

0 Like