Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wifi6 Q65aa

(Temat utworzony: 02-11-2024 08:53 PM)
233 Wyświetlenia
Malcerz
Pioneer
Opcje

Mój ISP zaliczył awarie i przez kilka dni nie będę mieć internetu. Włączyłem hotspota na telefonie w którym mam dużo internetu. Moto Edge 20 Pro nadaje WiFi w 6 (bo tak łączy mi się telefon) ale tv Q65AA nie widzi sieci z hotspota. Dopiero gdy przełączę w tryb zgodności 2.4GHz to TV już widzi sieć. Ale 2.4GHz to tylko 56Mbit transferu co dla serwisów streamingowych może nie wystarczać. Czy ten model TV nie potrafi połączyć się z WiFi6? Wymaga starszej sieci 5?

0 Like
7 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Malcerz  Twój model nie posiada WIFI 6.

Zrzut ekranu 2024-11-03 070509.png

WIFI 6 mają niektóre modele z 2024 roku.

Zrzut ekranu 2024-11-03 071511.png

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Motorola Edge 20 pro nadaje tez standard 5GHz, więc może Pan na tym paśmie połączyć tv jeśli jest taka możliwość.
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
@Malcerz
Na jeden TV 56Mbit/s w zupełności wystarczy, spokojnie 4K z HDRem na tym ogarniesz. Większych przepustowości potrzebujesz w raz ze zwiększaniem się ilości użytkowników danej sieci. Standard sieci nie ma korelacji z częstotliwością - zarówno WiFi 5 jak i WiFi6 nadają na tych samych - 2,4Ghz i 5 Ghz.
Sprawdź jaki masz standard szyfrowania kiedy stawiasz Hot Spot. Jeśli masz ustawione WPA 3 to telewizory mogą jeszcze go nie obsługiwać i wtedy TV nie będzie chciał się połączyć z taką siecią - upewnij się, że jest WPA2.
0 Like
Malcerz
Pioneer
Opcje

Tyle że włączenie 5Ghz(a właściwie NIE włączenie trybu zgodności 2.4GHz) automatycznie włącza tryb WiFi6 i TV nie widzi już sieci

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Malcerz  Nie znam tego telefonu jaki masz.  Ale żeby TV się połączył po WIFI 5GHz  jest lepiej używanie domyślnych kanałów: 36, 40, 44 lub 48. Te kanały nadają się do użytku domowego i są najmniej podatne na zakłócenia zewnętrzne.

Malcerz
Pioneer
Opcje

Super odpowiedź. Tyle że hotspot z telefonu nie pozwala wybrać kanałów. Nie wiadomo na jakim nadaje

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Zgadza się że nie ma możliwości wyboru kanału. Jest to kanał 148 dla WIFI 5.