28-03-2018 11:51 AM — edytowano 29-03-2018 09:05 AM
Kupowałem ten telewizor z nadzieją ale ... Co tu dużo pisać oglądałem filmy na tym TV u znajomych i mi się podobał obraz oraz wielkość. Ogólnie nie jest źle ale jestem fanem piłki nożnej i trochę się zawiodłem. Mam telewizję Vectra. Na kanałach sportowych jak jest jakaś szybka akcja obraz jest fatalny. Oglądać można tylko jak jest zbliżenie. Na moim starym tv samsunga 40c650 obraz jest dużo lepszy i nie ma smużenia. Tutaj jak piłkarz szybko biegnie to obraz rozmazany. Jeszcze jak jest w jasnym (białym stroju) to masakra. Jakby było ich dwóch. Pytanie czy da się jakoś to naprawić?
Obecnie mam obraz z kolorami naturalnymi, podświetlanie 10, jasność 0, ostrość 25, kontrast 95, kolory 50, czysty obraz cyfrowy wyłączony, contrast enhancer niskie, auto motion plus użytkownika 3 ( czy zrobię auto czy 10 to samo)
No i oczywiście jeszcze jeden feler, który dla mnie jest bez znaczenia, to jak lecą napisy końcowe po filmie lub programie w sposób dynamiczny nie da się ich odczytać. Wszystko poruszone, rozmazane. w starym tv tego nie było.
04-04-2018 01:42 PM
Cześć mirek72,
W pierwsze kolejności proszę wykonaj aktualizację oprogramowania zgodnie z instrukcja
Co do ustawień obrazu, to już kwestia indywidualna dobrania jak najlepszych ustawień.
Zachęcam CIę do zapoznania się z poruszanym już wątkiem na naszym forum
20-06-2018 12:54 PM
Co do aktualizacji to mam nową wersję. (szkoda, że aktualizacje nie robią się sam tylko trzeba przez usb wgrywać)
Może po tych aktualizacjach jest lepiej. wydaje mi się, że zależy to od kanału nadawania czyli tvp, canal+ czy eleven. Zauważyłem, że problem najlepiej jest widoczny na paskach informacyjnych. jak ogląda się np. tvn24 to paski biegnące co jakiś czas jakby się prawie zatrzymują (takie slow motion). Coś jakby je na chwilę próbowało zatrzymać a potem jest dobrze. nie wiem czy to wina TV czy telewizji Vectra. Na starym tv też samsungu 40c650 tego nie było.
Aktualizacje też nie rozwiązują problemu napisów końcowych. Jak lecą wolno to jest OK natomiast jak szybciej ... szkoda się skupiać wszystko poszarpane.
21-06-2018 10:20 AM
Cześć @mirek72
Napisz czy próbowałeś podłączyć inne źródło wideo, np. komputer. Pozwoli to określi gdzie leży przyczyna utrudnień.
21-06-2018 07:39 PM
19-03-2023
09:42 PM
– ostatnio edytowany
20-03-2023
11:24 AM
przez
OleksiiA
Witam, ma ktoś ustawienia trybu sport i film 4K HDR do tego modelu ?Samsung Neo QLED QE65QN85BAT
19-03-2023 09:48 PM
@elrubio Nie ma takich ustawień dla Sport
19-03-2023 10:51 PM
20-03-2023 04:48 AM
02-04-2024 09:52 PM
Witam, kupilem TV miesiac temu glownie z mysla o ogladaniu sportu m.in ŻUŻLA - podpialem tv tydzien temu i tv chodzi dramatycznie czy to po kablu czy wifi - 500mb/sec podpiete z dekodera HDMI - o ile praktycznie wszystko chodzi w miare płynnie tak żużel jest tragiczny - tv nie potrafi plynnie pokazac ruchu zawodników - jest to moj 3 tv samsung w ciagu 5 lat i nigdy nie mialem problemu a tu jest po prostu dramat, zawodnik przy dynamicznym wejsciu w luk zaczyna byc zamazywany/pikselowany - im akcja jest dynamiczniejsza tym tv nie nadaza i jest pikseloza totalna - jak to naprawic?