Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

UHD kolor - Xbox one X

(Topic created on: 10-11-2019 12:32 PM)
671 Views
Akindus
First Poster
Options

Witam. Pod port HDMI 1 mam podłączoną konsole pod resztę nic. Musiałem przywrócić TV do ustawień fabrycznych bo źle poustawiałem obraz i nie pamiętałem ustawień domyślnych. Teraz jak odpalę konsole to od razu wskakuje mi ładnie na tryb obrazu - gry i jak wejdę w więcej ustawień to też jest włączony HDMI UHD kolor - wszystko ok. Jednak kiedy odpalę grę to podczas uruchamiana gry widać ze HDMI UDH kolor wyłącza się (obraz robi się delikatnie ciemniejszy) i jak wejdę tryb obrazu i tam w ustawienia UDH kolor to pokazuje ze jest włączony (fizycznie/wzrokowo nie jest),  jednak dopiero jak wyłączę i włączę to wtedy odpala się i jest ok. Wcześniej było wszystko automatycznie i nie było potrzeby wchodzenia do menu i wyłączania/włączania go ręcznie ? O co chodzi ? Mój tv to: Samsung UE49NU7102

0 Likes
5 REPLIES 5
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options

@Akindus Zobacz ten temat Klik  czy masz już najnowszy firmware wer 1270 ?

0 Likes
Akindus
First Poster
Options

Temat widziałem. Mam najnowszą wersję firmware. Jednak chodzi tutaj o "tryb gry". Nawet jak włączę TV to jest włączony tryb gry, wejdę na główną stronę YT, player.pl czy cokolwiek innego również tryb gry jest uruchomiony. Ale jak już odpalę jakiś filmik to automatycznie wyłącza ten tryb gry i tryb obrazu przełącza na "standardowy" czyli ten przyciemniony. Po prostu w grze się dzieję tak samo, czyli na menu głównym konsoli jest tryb gry, odpalę grę i przełącza na tryb obrazu standardowy, dopiero muszę ręcznie włączyć "tryb gry". UHD color tutaj nie ma znaczenia, bo on odpala się tylko w tym "trybie gry". 

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options

@Akindus  Proponuje, Ci kontakt z infolinią Samsung tel.22 607 93 33 wszystko sprawdzą, zdalnie ewentualnie zrobią reset TV.

0 Likes
Akindus
First Poster
Options

Tak zrobię. Ale teraz to już ***** jestem. We fifie wszystko jest ok, nic się nie wyłącza itd. Natomiast w RDR 2 jest tak jak pisałem, ale jak to jest z tym HDR ? Gdy odpale grę (tryb gry jest włączony, UDH color wyłączone) ale jak kliknę na wyjście HDMI1 to w prawym górnym rogu pokazuje info: 3840x2160 60p  HDMI UHD kolor, HDR UHD i obraz jest wtedy dużo ciemniejszy, szary, wszystko takie nienasycone. Natomiast jak ręcznie w menu eksperckim kliknę na UHD kolor to wtedy pokazuje info 3840x2160 60p HDMI UHD kolor i wtedy wszystko nabiera życia, kolory, kontrast, cienie itd. itd. A przecież HDR na tym właśnie polega że wszystkie kolory są mega nasycone itd. prawda ? Macie poniżej na zdjęciach.  Czyli jakby pokazywało odwrotnie, gdy obraz jest perfekcyjnie nasycony pokazuje jakby nie było HDR, a jak przyciemniony i zamulony to pokazuje, że jest włączony HDR. 

Zdjęcie nr. 1 i 2 - UHD kolor wyłączone. 

Zdjęcie nr. 3 - UHD kolor włączone ręcznie. 

IMG_20191111_175538.jpgIMG_20191111_175638.jpgIMG_20191111_180011.jpg

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options
0 Likes