20-10-2020 09:50 PM
Witam serdecznie!
Bardzo proszę o pomoc w kwestii podłączenia konsoli do telewizora poprzez soundbar. Zupełnie nie mam pomysłu jak to zrobić, żeby działało poprawnie (rzecz jasna chodzi o konfigurację), a na infolinii pani konsultantka stwierdziła, że "konsola wejście out, telewizor wejście in, a poza tym konsola nie jest produktem Samsung i że nie słucham co do mnie mówi i że może mi zaproponować podłączenie telewizora i soundbara ze sobą, i robi wielką łaskę, że bierze pod uwagę konsolę" (przykre i bezczelne, biorąc pod uwagę, iż posiadam trzy telewizory Samsung, dwa soundbary i trzy flagowe telefony komórkowe).
Do rzeczy - Soundbar posiada trzy porty HDMI (ARC, które rzecz jasna podpiąłem do TV oraz HDMI 1 i HDMI 2 ) - do któregoś z tych portów chciałem podpiąć konsolę, problem w tym, że nie wiem jak to skonfigurować (w anglojęzycznych serwisach znalazłem informację, iż takie połączenia są możliwe, tam jednak chodziło o produkty konkurencyjnej firmy, więc sądzę, iż topowy model Soundbara Samsunga na to również pozwala i stąd też te porty HDMI).
Z uwagi, iż posiadany przeze mnie model TV UE65NU80042 nie pozwoli na pełne wykorzystanie możliwości soundbara, chciałbym obecnie posiadaną konsolę podpiąć bezpośrednio do soundbara (tym bardziej, iż planuję zakup konsoli nowej generacji po jej premierze). Ponadto zastanawia mnie również kwestia podpięcia dekodera telewizji satelitarnej 4K - czy również byłoby wskazane podpięcie przez soundbar?
Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
21-10-2020 02:41 PM — edytowano 21-10-2020 02:44 PM
Poczytaj o Sterowanie urządzeniami zewnętrznymi za pomocą pilota Pilot Samsung Smart — korzystanie z pilota uniwersalnego na stronie 50
20-10-2020 10:23 PM
@Kuba2020 Obejrzyj na początek film https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/dolby-atmos-dts-ustawienia-x-surround-sound-soundb...
Można wszystkie urządzenie też podłączyć do TV, ale nie uzyskasz dźwięku Dolby Atoms a dlaczego, bo twój TV tego nie ma.
20-10-2020 10:40 PM — edytowano 20-10-2020 10:51 PM
Dziękuję za odpowiedź. Wg pani konsultantki tak się nie da, bo soundbar przesyła tylko dźwięk 😉
Dlaczego nie będę miał Dolby Atmos, skoro podepnę np. Xbox X bezpośrednio do soundbara?
Wracając do wątku, podpinam ps4 do HDMI 1 w soundbarze, który spinam z TV przez ARC i co dalej? Które źródło wybrać w TV, bo widzi tylko soundbar? Kwestia ustawień ps4 ?
Jako wyjście audio w ps4 ustawiłem bitstream DTS (mialem też możliwość ustawić bitstream dolby - które wybrać?).
Pozdrawiam
20-10-2020 10:55 PM
1.TV i Soundbar łączysz do HDMI ARC a konsolę i dekoder do Soundbar.
2.TV i Soundbar łączysz do HDMI ARC a konsolę do Soundbar a dekoder do TV dowolny port HDMI.
Tylko z konsoli będzie dźwięk Dolby Atoms z Soundbara z dekodera DD, DD+
20-10-2020 11:00 PM
Ja to rozumiem, cały wic polega na tym, że jak fizycznie podłączę kable, to nie wiem co mam dalej robić, żeby na tv pojawił się obraz z konsoli (oczywiście mowa o podłączeniu poprzez soundbar).
Co mam ustawić w TV? Jest tylko jedno źródło widoczne - soundbar.
20-10-2020 11:28 PM — edytowano 20-10-2020 11:32 PM
Jeśli TV ma HDMI ARC na porcie 3 a do Soundbar masz podłączoną konsolę do HDMI 1 to w TV musisz być wybrany porty 3 a Soundbar port 1 to wtedy powinien być obraz z konsoli. W linku jak podałem, wcześniej było pokazane.
21-10-2020 07:41 AM — edytowano 21-10-2020 08:07 AM
Oczywiście próbowałem tak - bez efektu. Jest tylko dźwięk, obrazu brak.
21-10-2020 08:15 AM
Jak widać w instrukcji obsługi na stronie 540 schemat podłączenia jest, taki jak napisałem wcześniej.
Czy TV rozpoznaje Soundbar po HDMI ?
21-10-2020 08:35 AM — edytowano 21-10-2020 08:40 AM
TV rozpoznaje soundbar i przełącza się automatycznie na ARC. Podłączyłem teraz za pośrednictwem soundbara laptopa i podobna sytuacja, tj. fonia jest, wizji brak 😔
Ps. vdsl2, w schemacie, który wkleiłeś, na samym dole, jest mowa.o odtwarzaniu dźwięku. Może faktycznie brak jest możliwości odtwarzania obrazu przy takim połączeniu??
21-10-2020 08:40 AM
Trochę będzie ciężko pomoc na odległość może Soundbar masz załączone eARC.