03-09-2018 12:20 PM – ostatnio edytowany 15-04-2019 08:07 AM przez RadekK
55” Premium UHD 4K Smart TV NU8002 - takie "cudo" za ponad 4K złotych sobie sprawiłem - i jestem w kropce.
1. Ma PIP z 2 głowicami ale co z tego jak na pilocie nie ma do niego bezpośredniego dostępu... nie można też zamienić obrazów miejscami tego z okienka w pip na duży... A przynajmniej ja tego nie potrafię. Ktoś ma pojęcie jak można tego używać bez wchodzenia w menu ustwień??? - jakiś sposób musi być!
2. Druga rzecz - uporządkowanie programów TV naziemnej - też nie wiadomo jak usunąć te niepotrzebne czy dublujące się a mające słaby sygnał... Mając swoje przyzwyczajenia do kolejności - nie mogę ustawić ich kolejności. Ktoś wie jak to zrobić? Na Toshibie za nieco ponad tysiąc zł takie opcje są bez problemu.
W opisie pilota są też kolorowe kropki i ponoć można nimi coś robić - jakieś skróty , jednak instrukcje milczą na ten temat.
Jeszcze jedno - ponoć można coś zrobić (co i jak instrukcje również milczą) używając mikrofonu w pilocie - tylko czemu żeby działał MUSI być podłączony do internetu???
Dodatkowo - dlaczego jak już się podłączy - nie ma obsługi po polsku???
Ktoś coś?
Rozumiem że zrobiono ten odbiornik jako tzw "smart" (cokolwiek to znaczy) ale chyba ktoś ZAPOMNIAŁ ŻE TO MA BYĆ TELEWIZOR... mało obchodzą mnie funkcje tabletu/smartfona i aplikacje internetowe - chcę oglądać TV!!! Albo niech producent pisze że to jest wszystko tylko nie TV...
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
27-12-2018 06:37 PM
No niestety, troszkę za stary pilot. To jeszcze od prehistorycznej serii A Nie mogę nawet odczytać jaka funkcja była przypisana do danego przycisku. Ikonki się wytarły. Ale sam standardowy pilot bezproblemowo obsługuje Qleda.
28-12-2018 08:34 AM
Piloty od telewizorów z serii K (2016+) mają przycisk PIP, przynajmniej niektóre. Znajduje się na dole, powyżej przycisków do sterowania odtwarzaczem.
28-12-2018 06:07 PM
"Piloty od telewizorów z serii K (2016+) mają przycisk PIP"
No to szkoda że nie dodają takiego pilota ... Swoją drogą ciekawe czy komenda z takiego pilota będzie działać w UE55NU8002 ?
28-12-2018 06:16 PM
"...choć nie zapłaciłem za niego 4 tyś. — przepłaciłeś kolego..." - może teraz kupiłbym taniej , w sierpniu nie widziałem taniej , było nawet drożej - 4500zł było standardem... teraz widzę że jest nawet o tysiąc taniej... Trudno - muzę się pogodzić z myślą żę przepłaciłem kilka stówek , dobrze że z samochodem zaczekałem do grudnia - zaoszczędziłem znacznie więcej...
28-12-2018 06:51 PM
Ale chyba nie jest problemem dokupienie sobie "pełnoprawnego" pilota?
28-12-2018 10:32 PM — edytowano 28-12-2018 10:33 PM
Sprawdziłem jak działa komenda PIP ze starszego pilota. Niestety nie działa to tak jak myślałem i zamiast po prostu wywoływać i chować okienko PIP zgodnie z wprowadzonymi wcześniej ustawieniami, przycisk wywołuje okienko ustawień PIP. Trochę lipa.
29-04-2020 12:02 PM
Dokupienie pilota bylo by rozwiązaniem , ale nie jest - bo funkcja PiP i dwie głowice stała się całkowicie bezużyteczna po zamontowaniu dekodera TV internetowej. A pip nie działa na zewnętrzym źródle i na dodatek nie daje się go przełączać, próba zmiany z TV na dekoder likwiduje PiP itd, itp... Wyrzucone pieniądze, należało kupić OLED LG.
29-04-2020 12:12 PM
Jak działa PIP w nowych modelach tak samo ma w modelu z 2015.