Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

TV UE43M5602 problem z dyskiem sieciowym

(Temat utworzony: 06-11-2017 12:20 PM)
3140 Wyświetlenia
hupoe
First Poster
Opcje

Witam

Niedawno kupiłem telewizor UE43M5602 i mam dziwny problem z połączeniem telewizora z dyskiem sieciowym. Mianowicie telewizor łączy się z dyskiem, widzi pliki ale nie widzi zmian na tym dysku. Nie aktualizuje zawartości kiedy kopiuję lub usuwam pliki z dysku. Mam na myśli pliki video w standardowych formatach (avi, mp4, rmvb, itp.). Dysk jest podłączony do routera/modemu Orange FunBox 2.0 po USB. TV łączy się z routerem po wifi.

Byłbym wdzięczny za wskazówkę, gdzie może kryć się problem.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Pocieszę Cię, SmartView nie działa na win 10, nie ma więc czego żałować.

Co do dysku sieciowego. No cóż, orange nie nadąża za nowościami. 😕 Z tego co zauważyłem, Liveboxy po aktualizacji działają gorzej niż przed. Odkąd zgłaszaja się jako serwer multimediów jest porażka. Po dłuzszej walce u znajomego, odpuściłem sobie i odradziłem mu dalsze kombinacje. Niech się poprostu nie irytuje jakością świadczonych usług przez to urządzenie.

Wiem, że nie pomogłem, ale pragnę powiedzieć, że niestety, lepiej z tym ustrojstwem już raczej nie będzie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
5 Odpowiedzi
MateuszS
Navigator
Opcje
Cześć hupoe

Spróbuj po usunięciu plików wyczyścić kosz i spawdź czy się odświeży (system operacyjny komputera odpowiada za rejestry na dyskach).

Proponuję zainstalować Smart View na komputerze i wtedy połączyć się z TV co spowoduje, że w telewizorze będą widoczne dyski lokalne oraz podłączone do niego urządzenia (np. PenDrive, dysk sieciowy).

Link do Smart View:
​i wybierz "Pobierz na komputer z systemem Windows".​

Pozdrawiam
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
0 Like
hupoe
First Poster
Opcje

Nie pomogło. Usunąłem wszystko z kosza systemowego, usunąłem katalog kosza z dysku sieciowego i jakiś plik w katalogu głównym dysku, odpowiedizialny za indeksację DLNA - była tam jakaś lista ścieżek do plików z tego dysku. Niestety, zamiast go przenieść w inne miejsce i mu się przyjrzeć, pochopnie go usunąłem, więc nie wiem co to było. Nie pamiętam ani nazwy ani rozszerzenia.

Doprecyzowując, TV nie tyle nie widzi żadnych zmian na dysku, co nie widzi tylko nowych plików, które tam skopiuję, natomiast widzi, które pliki zostały usunięte (te znikają z katalogu). Jakby, nie indeksuje nowych plików (?)

Nie mogę uzyć Smart View bo nie używam Windows.

0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Pocieszę Cię, SmartView nie działa na win 10, nie ma więc czego żałować.

Co do dysku sieciowego. No cóż, orange nie nadąża za nowościami. 😕 Z tego co zauważyłem, Liveboxy po aktualizacji działają gorzej niż przed. Odkąd zgłaszaja się jako serwer multimediów jest porażka. Po dłuzszej walce u znajomego, odpuściłem sobie i odradziłem mu dalsze kombinacje. Niech się poprostu nie irytuje jakością świadczonych usług przez to urządzenie.

Wiem, że nie pomogłem, ale pragnę powiedzieć, że niestety, lepiej z tym ustrojstwem już raczej nie będzie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
hupoe
First Poster
Opcje

Pomogłeś. Przynajmniej nie będę już tracił czasu na próby ogarnięcia tego problemu :smileyvery-happy: . Może uda mi się znaleźć inne rowiązanie, np. z jakimś starym routerem alboco. Dzieki za pomoc!

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Dodam tylko, ze kiedyś, gdy trzeba było ręcznie mapować dysk sieciowy jakoś to działało. Teraz sam livebox wysypuje się przy odświeżaniu zawartości, nie mówiąc już gdy o zawartość dysku odpyta urządzenie w sieci, np. tv lub komputer. W tedy jest zabawa, bo wtedy okazuje się, że na dysku nie ma plików, choć jeszcze 3 sek. wcześniej były widoczne. Z tego co zdążyłem zauważyć, dzieje się tak przez próbę automatycznej kwalifikacji plików w zależności od ich formatu. Czyli sztucznego tworzenia wirtualnych folderów i wrzucania do nich oddzielnie grafik, wideo i audio. Łatwo to sprawdzić. Wrzucasz wszystko na dysk do jednego wora, podpinasz pod liveboxa i przy odpytaniu o zawartość na dowolnym urządzeniu pojawiają się foldery ze sklasyfikowana zawartością. Coś programistom pomarańczy nie wyszło 😜

0 Like