Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

TV i dekoder DVBT2

(Temat utworzony: 10-03-2022 04:43 PM)
1642 Wyświetlenia
Radradecky
Explorer
Opcje

Witam, mam problem  z TV i podłączonym dekoderem DVBT2. Po pierwszym podłączeniu dekodera Skymaster do TV UE43MU6172 wszystko było OK.

Jednak po chwili TV nie zjaduje już z automatu nowego urządzenia HDMI.  Ręczne wprowadzanie danych nic nie zmienia TV działa, dekoder też jednak brak obsługi obu urządzeń jednym pilotem, a Samsung widzi dekoder ale jako nieznane urządzenie. Czy możliwą przyczyną może być kabel HDMI ? 

Może ktoś ma podobny problem?

Pozdrawiam. 

0 Like
26 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Radradecky  Rozmawiałem z osoba która ma taki sam TV i działa u niego DVB-T2 bez dekodera.

Radradecky
Explorer
Opcje

Więc dlaczego nie zadział u mnie. Ani testowy kanał, ani "Wydarzenia 24" nie miały wizji? Z tego co wiem TV musi posiadać codec HEVC- czy się mylę 🤔

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Radradecky  Wszędzie podają że ten model ma HEVC.

https://telewizjanaziemna.pl/model/ue43mu6172uxxh

Zrzut ekranu 2022-03-13 122534.jpg

0 Like
Radradecky
Explorer
Opcje

TV1.png

 tak wygląda u mnie

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Radradecky  Napisałem do ciebie wiadomość prywatną zerknij do niej. Ukryj numer S/N ze zdjęcia.

0 Like
Radradecky
Explorer
Opcje

Rozwiązałem częściowo problem . "Dopasowałem" dekoder SENCOR (😥po wielu próbach na innych dekoderach w opcji  "inni usługodawcy") Zapisałem go  i okazało się że pilot Samsung oprócz opcji EPG , opcji RECALL  i opcji włączania dekodera wraz z telewizorem zadziałał 😁 . Możliwe ,że wymiana kabla HDMI mogła by coś jeszcze zmienić , ale na razie mnie wystarczy. 

pozdrawiam

0 Like
Members_2N2oOuC
First Poster
Opcje

Jeżeli jeszcze aktualne, to spróbuj z modlem Opticum lub Globo (tego 2giego nie próbowałem, bo nie mam na liście), mam model TV chyba z 2015. Te firmy (w tym Skymaster), korzystają z tego samego sprzętu i oprogamowania. U mnie z Opticum działa cała funkcjonalność - przełączenie kanałów, EPG, włączenie, itp. 

0 Like