06-12-2019 05:35 PM
Cześć
Przychodzę dziś z tematem, który pojawia się wśród użytkowników telewizorów Samsung. Tym razem nie dotyczy obrazu, a dźwięku. Chciałbym dziś nieco rozjaśnić, jakie mogą być rodzaje dźwięków w urządzeniu oraz co mogą oznaczać. Zazwyczaj nawet lekkie trzaski lub buczenie powodują niepokój, jednak nie wszystkich tego typu sygnałów trzeba się obawiać
Gdy pojawia się hałas, w pierwszej kolejności należy sprawdzić skąd dźwięk pochodzi – z głośników czy na przykład, z tyłu urządzenia z bocznej obudowy itd. Buczenie dochodzące z głośników w niektórych przypadkach da się wyregulować w Menu Dźwięk->Ustawienia eksperckie. Jeśli natomiast hałas jest jednostajny, staje się głośniejszy przy zmianie poziomu głośności ścieżki możliwe, że głośnik nie działa poprawnie i będzie wymagał naprawy.
Jeśli z tyłu telewizora dochodzą lekkie trzaski, zwłaszcza na początku użytkowania urządzenia, nie należy się martwić. Zgodnie z zapisem w instrukcji obsługi trzaski może wywoływać rozszerzanie i kurczenie się obudowy telewizora. Nie jest to oznaką usterki produktu. Można bezpiecznie korzystać ze sprzętu.
To samo dotyczy brzęczenia. Gdy telewizor jest podłączony do prądu w pierwszych dniach będzie dostosowywał się do pomieszczenia, na przykład temperatury. Może to powodować charakterystyczne dźwięki.
Źródło niepokojącego hałasu może też występować na jednym lub więcej ilości źródeł. Aby to sprawdzić, należy wykonać prostą diagnostykę:
Jeżeli dźwięk objawy będą słyszalne na teście oznacza to, że faktycznie z głośnikami telewizora może być problem. Natomiast gdy na teście nic nie słychać należałoby sprawdzić źródło, na którym występuje problem.
W przypadku stwierdzonego bezpośredniego problemu z głośnikami należy skontaktować się z pomocą techniczną
Spotkaliście się kiedyś z tego typu objawami? Dajcie znać w komentarzach, jak sobie poradziliście
29-01-2021 09:05 AM — edytowano 29-01-2021 10:26 AM
Niestety u mnie występują trzaski od ok. 2 miesięcy (coś jakby brzmienie łamanego plastiku), które dochodzą z dolnej części obudowy (po załączeniu TV a potem przez jakąś godz. po wyłączeniu). Samo zjawisko można również wywołać, gdy chwyci się za to miejsce właśnie.
O ile w czasie oglądania tak nie przeszkadza, o tyle po wyłączeniu zwłaszcza wieczorem zaczyna irytować.
Ponoć jest to efektem łączenia elementów na zatrzaski (kiedyś było na śruby)
Tak na marginesie dźwięk z samych głośników jest w porządku.
Tutaj jest to normalne (zgodnie z opisem) i tego nie rozumiem, to dlaczego w innych markach TV nie mają tego problemu? Bo jakoś nie spotyka się w sieci żeby ktoś się skarżył?
Mam jeszcze naiwną nadzieję, że to za jakiś czas zaniknie.
14-05-2022 09:39 AM
Witam. Tyczy się TV Samsung UE43TU7022K aczkolwiek mam taki problem że po wyłączeniu tv z prawej strony ( nie z głośników ) tam gdzie są wszystkie wejścia słychać dźwięk jednostajny takie jakby bzyczenie/piszczenie/buczenie ale bardziej coś w stylu bzyczenie/pisk dźwięku ( i nie jest to plastik jak to Samsung mówi że się kurczy i rozciąga ) bo to jest dźwięk a nie plastik, Samsung sam sie wie,aby tylko pogonić klienta i nie naprawiać. Jakieś pomysły co to może być? Według mnie to jest usterka jakaś. Będę to zgłaszał tyle ile będzie trzeba aż w końcu coś z tym zrobią albo wymienią na nowy TV.
14-05-2022 09:46 AM
@Manieek Możesz reklamować z tytułu rękojmi do sprzedawcy. Jak nie zgadzasz się z decyzją Samsunga pozostaje Ci udać się do rzeczoznawcy w danej dziedzinie.
14-05-2022 01:52 PM
14-05-2022 04:20 PM
Ale to na wyłączonym TV słychać.
14-05-2022 04:24 PM — edytowano 14-05-2022 04:26 PM
14-05-2022 05:15 PM
Zmniejszyłem i zwiększyłem jasność, tryb żywy itp. nadal słychać te dzięki. Dzięki za wytypowanie usterek,we wtorek jak przyjadą matryce wymieniać to im powiem o tym i żeby sprawdzili oni i odnieśli się do tego.
18-09-2022 01:33 PM
18-09-2022 01:48 PM
@dawidstg Jaki masz dokładny model TV ile czasu już używasz?
Ja mam dwa modele z 2019 roku i od czasu do czasu potrafi wydawać dźwięki po wyłączeniu.
Nie trwa to długo około 2/3 min.