Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Telewizor UE55MU6472UXXH - po wyborze "połączenie bezprzewodowe" nie ma listy sieci

(Temat utworzony: 31-05-2021 10:36 PM)
2751 Wyświetlenia
Maciej_Skrzynka
Student
Opcje

Cześć,

od wczoraj (30 maj) nie mam połączenia do wi-fi. Wchodząc w ustawienia sieci i wybierając "Połączenie bezprzewodowe" mam do wyboru dwie opcje: "Użyj WPS" oraz "Dodawanie Sieci". Do tej pory pokazywała mi się bezpośrednio lista dostępnych sieci, do których mogłem się połączyć.

Co sie stało? Nie aktualizowałem systemu. Mam sieci dostępne. Dlaczego nie mam wcześniejszej opcji wyboru sieci?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Maciej_Skrzynka, przed zaproponowanym resetem, jeśli jeszcze nie zrobiłeś, spróbuj tego:

1. Wyłącz TV pilotem i odłącz od gniazda zasilania na 1 minutę.
2. Po tym czasie podłącz TV i sprawdź, czy normalnie wyszuka Ci sieci WiFi w pobliżu. Jeśli nie, przejdź: Ustawienia - Ogólne - Sieć - Resetuj sieć i zresetuj ustawienia sieciowe.

Przy takich symptomach, jak u Ciebie to często pomaga.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 Odpowiedzi
ALIENX21
Helping Hand
Opcje
Możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne na telewizorze kiedyś mailem podobna sytuację i ta metoda pomogła. (Tylko wszystko zostanie usunięte co było zainstalowane itp) Ale czy w Twoim przypadku to pomoże to nie wiem ale warto spróbować moim zdaniem. Jeśli nic się nie zmieni będzie to co pisze #vdsl2 wyżej.

A próbowałeś przez was dodać od nowa sieć lub ręcznie?
0 Like
Rozwiązanie
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Maciej_Skrzynka, przed zaproponowanym resetem, jeśli jeszcze nie zrobiłeś, spróbuj tego:

1. Wyłącz TV pilotem i odłącz od gniazda zasilania na 1 minutę.
2. Po tym czasie podłącz TV i sprawdź, czy normalnie wyszuka Ci sieci WiFi w pobliżu. Jeśli nie, przejdź: Ustawienia - Ogólne - Sieć - Resetuj sieć i zresetuj ustawienia sieciowe.

Przy takich symptomach, jak u Ciebie to często pomaga.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Maciej_Skrzynka
Student
Opcje

@OleksiiA  dzięki za wskazówkę. Twoja porada pomogła :smiling-face: wyłączyłem TV pilotem, odłączyłem od prądu i po około minucie włączyłem. Od raz połączyło z siecią. Bardzo dziękuję!

@ również dziękuję za wskazówkę. Ostatecznie nie robiłem resetu, bo info od OleksiiA pomogło.

@OleksiiA czy wiesz może, z jak mógł powstać taki problem? Co mogło być przyczyną?

Dzięki!

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Maciej_Skrzynka, nie dowiemy się chyba nigdy. :smiling-face: Przyczyny mogą być różne, na przykład przy włączeniu TV niepoprawnie uruchomił się system operacyjny i pojawił się jakiś błąd. Analogia z Windowsem — włączasz komputer i, załóżmy, nie działa Ci klawiatura, bo nie zatrybił sterownik, więc robisz restart i wszystko gra. Tu tak samo zrobiliśmy.

Pamiętaj też na przyszłość o tym resecie ustawień sieci, który podałem, często pomaga. Taka ciekawostka, ogólny reset telewizora w ustawieniach, o którym wspomniał @ALIENX21 tak naprawdę nie zeruje konfiguracji sieciowych, więc też rzadziej pomaga w przypadku problemów z siecią (nie mówię, że nigdy, bo jeden albo dwa przypadki, kiedy pomogło spotkałem).

Witaj na Forum Samsung!

FilipZ_
First Poster
Opcje
Nic nie działa z tych czynności, które napisaliście powyżej. Resestu telewizora nie robię, bo jest wyraźnie napisane, że nie resetuje wtedy sieci. Zastanawiam się nad wywaleniem telewizora przez balkon. Naziemnej TV ani Kablówki żadnej nie mam, więc póki co jest bezużytecznym pudłem. Trudno, będzie Samsung Air...
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@FilipZ_  A jaki masz dokładny model TV? Czy po kablu nie masz możliwości podłączenia?

Odradzam wyrzucania TV przez okno/balkon bo może to ciebie drogo kosztować.

FilipZ_
First Poster
Opcje
Model TV to UE50MU6172. Nie mam możliwość podłączenia na kablu. Router jest mobilny, na kartę. Działał bez zarzutu. Na innych urządzeniach w domu działa normalnie cały czas.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@FilipZ_, skontaktuj się ze wsparciem technicznym Samsung, powinni podpowiedzieć coś więcej: https://www.samsung.com/pl/support/contact/

Witaj na Forum Samsung!

0 Like