Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Telewizor Samsung QE75Q74TAT Odświeżanie 120 Hz ?

(Temat utworzony: 03-09-2021 01:45 PM)
6429 Wyświetlenia
Mazis
First Poster
Opcje

Witam wszystkich na forum!

Od miesiąca posiadam telewizor Samsung QE75Q74TAT  , ostatnio podczas oglądaniu meczu piłki nożnej zauważyłem mocne smużenie ( efekt komety ) , telewizor jest zawieszony w salonie , po przeciwnej stronie w sypialni mam inny model od samsunga UE55NU8009 tam jednak obraz był idealny bez efektu smużenia, zaznaczam że oba TV mają matryce 120 Hz .

Postanowiłem sprawdzić to na stronach testujących matryce , odświeżanie, Hz  i tak dalej 

https://www.testufo.com/refreshrate

Efekt rozczarował mnie bardzo ponieważ nowy model QLED QE75Q74TAT w różnych testach wykazuje odświeżanie matrycy na poziomie 60 Hz

https://zapodaj.net/5fa1ca9172f5f.jpg.html

, natomiast w sypialni UE55NU8009 bez problemu 100 Hz

https://zapodaj.net/e05a2784724a4.jpg.html

Sprawdzałem na różnych stronach, efekt ten sam... wychodzi na to że maksymalne odświeżanie w tym modelu QLED 75 cali  to 60 Hz?   Producent podaje jednak że matryca posiada odświeżanie 120 Hz ...?  Proszę o wyjaśnienie , ponieważ  przy kupnie TV priorytetem była matryca 120 Hz do gier i oglądania sportu.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam!

0 Like
38 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Ten telewizor ma odświeżanie 100Hz.
0 Like
Mazis
First Poster
Opcje

W jaki sposób to sprawdzić? Po testach jakie wykonałem na dwóch TV  wychodzi że ten 75 cali ma odświeżanie max 60 Hz , w jaki sposób wycisnąć z niego 100 Hz ?

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Smużenie, to efekt włączonych tzw. "ulepszaczy " obrazu. Jeśli chodzi o te "magiczne " Hz, to ten tryb załączy się gdy uruchomisz konsolę, która będzie podłączona pod dedykowany port HDMI 2.1
Mazis
First Poster
Opcje

Dzięki za odpowiedź, sprawdzałem na displayspecyfications.com po wpisaniu modelu   Refresh rate wynosi w tym TV 40-120Hz więc pewnie tak jak piszesz, te 100Hz tylko w grach na konsoli, a tak to max 60 Hz.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mazis  cześć 

Co to za strona którą podałeś?

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
A, i jeszcze jedno-to, że są wyposażone w matryce 120 Hz, nie oznacza, że taka będzie częstotliwość odświeżania. Z wieloma urządzeniami jest podobnie, np. jeśli masz odtwarzacz UHD, to wcale nie znaczy, że film na BD obejrzysz w jakości UHD. Producenci (nie tylko TV) bardzo często podają różne maksymalne wartości. Gdyby byli uczciwi, to dodawaliby w specyfikacji (nawet drobnym drukiem), że i owszem, dane urządzenie ma taką czy inną funkcję ale po spełnieniu określonych warunków. Tylko pytanie- czy wiedząc, że TV, który chcesz kupić, ma jakąś tam funkcję, ale ta funkcja będzie działać tylko wtedy, gdy dokupisz dodatkowe akcesorium?
0 Like
Mazis
First Poster
Opcje

TV który mam w sypialni UE55NU8009 na stronie displayspecyfications.com  pokazuje Refresh rate 100-120Hz. To tak na chłopski rozum odświeżanie nie może spaść niżej jak 100 i to by się zgadzało , czyli 75 cali 40-120 Hz i mam te 60 Hz  a ten 55 cali z sypialni 100 Hz niżej nie spadnie.

Tak na przyszłość, jak ktoś jest zainteresowany TV z konkretną matrycą, to musi sprawdzić jaki jest przedział Hz  Czyli 100-120Hz  bo te 40 -120Hz  roboty przy oglądaniu sportu nie robi.

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Wyłącz wszystkie "ulepszacze " obrazu. To największe zło, jakie można uruchomić w TV. Meczyki będą extra wyglądać 👍🙃
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Mazis Takie strony jak displayspecyfications.com nie są wiarygodne.

0 Like