Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Szukam plansz testowych do sprawdzenia odwzorowania kolorów w różnych telewizorach Samsunga

(Temat utworzony: 08-01-2020 12:58 PM)
705 Wyświetlenia
Jack__S
First Poster
Opcje

Czy ktoś z was ma jakieś plansze testowe lub filmiki, które można by odtworzyć na telewizorach QE657FNA i UE65RU7454, które umożliwiłyby ocenę na ile sensownie telewizory te przenoszą 30-bitową paletę  kolorów? Interesuje mnie jak duża jest różnica w wyświetlaniu przejść tonalnych pomiędzy matrycami 10-bitowymi a matrycami 8-bitowymi z wykorzystaniem mrugania (FRC).

Najbardziej interesowałyby mnie plansze, na których wyświetlane byłyby pasy tego samego koloru z rosnącą lub malejącą jasnością, tak aby równocześnie wyświetlane były 1024 poziomy tego samego koloru.

Ma ktoś coś takiego? 

0 Like
8 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jack__S  Poszukaj, w sieci jest masa taki plansz i filmów.

0 Like
Jack__S
First Poster
Opcje

Daj link do choc jednej gdzie na ekranie sa obok siebie 1024 odcienie tego samego koloru. Moga to byc odcienie szarego. Jak dotad nie znalazlem zadnej takiej planszy z kolorami kodowanymi na wiecej niz 8 bitach na kolor.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
Jack__S
First Poster
Opcje

Jednak link do jakiegoś postu dałeś. W tym poście są dwa zestawy plansz w formacie UHD. Problem w tym, że w pierwszym zestawie na ekranie są równocześnie wyświetlane tylko 2 kolory a w drugim zestawie jeden. A ja pytałem o jakąkolwiek planszę, na której równocześnie wyświetlane byłyby 1024 odcienie dowolnego koloru.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jack__S  Na tym forum nie możemy dawać linków zewnętrznych. Chyba czytałeś regulamin forum Społeczności Samsung. 

0 Like
Jack__S
First Poster
Opcje

Chodzi ci o ten regulamin?

https://eu.community.samsung.com/t5/Witaj-na-Forum/Regulamin-Spo%C5%82eczno%C5%9Bci-Samsung/m-p/20#M...

Nie widzę w nim żadnego zakazu wskazywania zewnętrznych stron, o ile merytorycznie odnoszą się do tematu poruszanego w wątku.

Jeśli są jakieś ograniczenia w umieszcaniu linków do konkretnych plików na serwerach zewnętrznych ze względów bezpieczeńśtwa (aby się komuś nie otwarło coś automatycznie), to napisz link jako tekst wymieniając wszystkie kropki na przecinki i będzie on bezpieczny - nikomu automatycznie się nie otworzy.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jack__S  Słabo przeszukujesz, internet masę takich rzeczy znajdziesz na avs forum.

0 Like
Jack__S
First Poster
Opcje

Jedyna plansza testowa, z pełną 10-cio bitową gradacją szarości na jednym ekranie, jaką tam znalazłem to ta:

https://drive.google.com/file/d/0B68jIlCvW85gWFp0NVUwTFdTNFE/view?usp=sharing

Niestety 10-bitowe przejścia szarości na żadnym z telewizorów, na których je sprawdzam, nie wyglądają na w pełni płynne.

Co gorsza wyświetlając na tych telewizorach poniższy film, nie widać różnicy między 8 a 10-bitową gradacją szarości:

https://drive.google.com/file/d/0B68jIlCvW85gMW5aX21CbU1IOGs/view?usp=sharing

Wy ją widzicie na swoich telewizorach?

0 Like