Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

strojenie kanałów

(Temat utworzony: 01-10-2019 11:03 AM)
3973 Wyświetlenia
fredis
Apprentice
Opcje

Witam wszystkich !

Mam prośbę : czy ktoś może mi wytłumaczyć następujące dziwne zachowanie tunera sat TV samsung UE40MU6442 , który podczas strojenia ręcznego na transponderze 12692 /H/ 27500 Hotbirda 13C ,zamiast wykrywać kanały z listy  ( francuskie z bukietu Bis) , wykrywa "dziwne" kanały greckie ,tak jak MakedoniaTv ,R5,R6, itd...Automatyczne strojenie "ignoruje" ten transponder , i nie daje spodziewanych rezultatów. Zgłosiłem problem serwisowi , powiedzieli że to wina instalacji antenowej. Zdecydowanie wykluczam takie stwierdzenie ,gdyż mam dekoder sat który prawidłowo wykrywa właściwe kanały w/w bukietu. Instalacja antenowa składa się z czaszy 90 cm i konwertera typu Monoblock Twin , 1 LNB na Hotbird połączony z tunerem sat telewizora , a 2LNB na Astrę 19,2E do dekodera sat ( ale do drugiego TV). Głowię się od dłuższego czasu na ten problem , nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Ktoś mi sugerował że dekodery sat mają wzmacniaczy sygnałów ,czego tunery sat TV nie mają.Możliwe. Ale czy to jest ta przyczyna ?

0 Like
13 Odpowiedzi
fredis
Apprentice
Opcje

Właśnie tak myślałem że skoro masz taki drogi sprzęt to zapewne jesteś profesjonalista w tej dziedzinie. Cieszę się że mam do czynienia z kimś takim ; wiedza zagwarantowana. A propos siłą sygnału 52 do 60 % w zależności od kanałów. Przy takim parametrze dobrze odbieram wszystkie inne na innych transponderach. Ale co tu ma  siła sygnału do całej sprawy ? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Obecnie nie mam, podłączonej anteny SAT więc nie mogę, sprawdzić byś może będę, u znajomego to sprawdzę, jak wyszukuje starszy TV Samsunga. Poza tym już było coś pisane o tym modelu UE40MU6442

0 Like
fredis
Apprentice
Opcje

Rozwiązałem wreszcie problem !.. A wiesz gdzie "pies pogrzebany" ? ..Gdzie tkwił cały szkopuł?..Ano w ustawieniach LNB ; zmieniłem parametry górnego oscylatora z 11475 Mhz  na 10600 Mhz i...jak dotknięciem róźdżki pojawiły się wszystkie kanały właściwe do bukietu. Nie znam się ,nie wiem do końca  co tak naprawdę oznaczają te dolne i górne oscylacje LNB Trzeba było na to wpaść ..n'est-ce-pas jak mawiają francuzi . Niemneij serdecznie i ogromnie Ci dziękuje za Twoje starania w pomaganiu mi. Znam b.dobrze język francuski ,jestem romanista, może Ci się przydam w tej dziedzinie? Serdecznie Cie pozdrawiam.Fred. 

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czyli coś sam na grzebałeś w ustawieniach, bo u mnie jest tak ustawione.

20191002_135157.jpg

0 Like