Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

strojenie kanałów

(Temat utworzony: 01-10-2019 11:03 AM)
3936 Wyświetlenia
fredis
Apprentice
Opcje

Witam wszystkich !

Mam prośbę : czy ktoś może mi wytłumaczyć następujące dziwne zachowanie tunera sat TV samsung UE40MU6442 , który podczas strojenia ręcznego na transponderze 12692 /H/ 27500 Hotbirda 13C ,zamiast wykrywać kanały z listy  ( francuskie z bukietu Bis) , wykrywa "dziwne" kanały greckie ,tak jak MakedoniaTv ,R5,R6, itd...Automatyczne strojenie "ignoruje" ten transponder , i nie daje spodziewanych rezultatów. Zgłosiłem problem serwisowi , powiedzieli że to wina instalacji antenowej. Zdecydowanie wykluczam takie stwierdzenie ,gdyż mam dekoder sat który prawidłowo wykrywa właściwe kanały w/w bukietu. Instalacja antenowa składa się z czaszy 90 cm i konwertera typu Monoblock Twin , 1 LNB na Hotbird połączony z tunerem sat telewizora , a 2LNB na Astrę 19,2E do dekodera sat ( ale do drugiego TV). Głowię się od dłuższego czasu na ten problem , nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Ktoś mi sugerował że dekodery sat mają wzmacniaczy sygnałów ,czego tunery sat TV nie mają.Możliwe. Ale czy to jest ta przyczyna ?

0 Like
13 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@fredis  Zobacz co zawiera ten transponder Klik 

Dla niektórych dekoderów czy TV jest bardzo ważne ustawienie anteny też przejrzenie całej instalacji antenowej.

Poza tym, czy masz już najnowszy firmware w TV wer 1270 ?

fredis
Apprentice
Opcje
Sensowna wydaje mi sie Twoja odpowiedź , aczkolwiek o słuszności można powiedziećdopiero po sprawdzeniu niebawem przez specjalistę , z tym że nie tak prędko ,gdyź mieszkam w małej miejscowości i ,daleko od większych skupisk .Co do aktuatualizacji, czy mam ją ściągac bezposrednio w TV ?..Już próbowałem w ten sposób kilka dni temu ale nie było nowych.
0 Like
fredis
Apprentice
Opcje

Ale nie odpowiedziałem Ci jeszcze na pierwsze Twoje zalecenie ,mianowicie że mam zobaczyć zawartość transpondera 12692/H/27500 .Otóż , nie wiem czy dobrze przeczytałeś mój pop. post ; napisałem że znam tę zawartość ,czyli wiem jakie kanały tam występują , natomiast nie wyświetlają się w TV ,tylko zamiast nich , mam na tym samym transponderze kanały greckie , co jest kompletnie dziwne !Antena przypominam jest dokładnie skierowana na Hotbird 13 . Może w tunerze fabrycznie są zapisane te greckie kanały na tym transponderze , wzorem niektórych dekoderów , które mają zapisane bukiety kanałów ( nc+ , Canal+, TnT, etc..).

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Aktualizacja może nie być dostępna przez OTA więc pozostaje Ci wykonanie przez Aktualizacja oprogramowania przez USB

Dla twojego TV znajdziesz ją na tej stronie na samym dole 1270 

Poza tym mam taką zabawkę do ustawiań anten HD TAB 7 Easy ROVER.

0 Like
fredis
Apprentice
Opcje

Co to za zabawkę ?Bliżej...Więcej szczegółow i ..czego sobie ( lub ile) życzysz za nią?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@fredis  Taki miernik trochę kosztuje około 4 tyś 

0 Like
fredis
Apprentice
Opcje

Pytanie  juz niekatualne. Wiem co to za "zabawka" ,miernik sygnałów , ..droga jak nie wiem !..Nie przesadzajmy .

0 Like
fredis
Apprentice
Opcje

Mam zwykły za 120 złociszów i doskonale się sprawdził dla innych instalacji sat i Tv .

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Może i drogi, ale mi jest potrzebny do mojej pracy jak wykonywanie instalacji antenowych.

@fredis, A jaki masz poziom sygnału na tym transporterze ?

0 Like