17-07-2021 05:06 PM
Witam, wczoraj wieczorem w Media Markt kupiłem Samsung UE43AU8002K. Po włączeniu telewizora okazało się, że posiada on wadę, która objawia się janymi przebarwieniami w rogach na czrnym tle. Wada była na tyle widoczna w kilku miejscach, że przeszkadzało to w odbiorze. W związku z tym postanowiłem wymienić telewizor na model wolny od wad. W Media Markt odmówiono wymiany informując mnie, że telewizor zostanie wysłany do serwisu w celu weryfikacji uszkodzenie. Bardzo niemiła Pani w Media Markt w SCC Katowicach poinformowała mnie, żebym nie liczył pozytywne rozstrzygnięcie ponieważ jest to wada mechaniczna, której koszt ekspertyzy serwisowej ponosi klient.
25-08-2021 05:13 PM
Witam, TV wrócił z serwisu Samsunga, reklamacja odrzucona. Serwis stwierdził, że plamy i przebarwienia mogą występować na ekranie, co nie stanowi o uszkodzeniu lub wadzie produktu. Telewizor zgłoszony na reklamację z tytułu rękojmi. Czekam na zwrot kasy, jak nie sprawę kieruję do Rzecznika Praw Konsumenta.
Niech Samsung zamieszcza taką informację na opakowaniu, ciekawe ile telewizorów sprzedadzą.
Już nigdy więcej nie kupię telewizora Samsunga, z Sony nie ma takich problemów.
25-08-2021 05:55 PM
@KrzysztofP11, Według mnie jest to normalne zjawisko w telewizorach z podświetleniem typu Edge LED. Oczywiście w jednych egzemplarzach zjawisko może być bardziej lub mniej nasilone. Po pewnym czasie może też ulec zmniejszeniu. Poniżej kilka zdjęć z mojego Q60R, który także jest na podświetleniu krawędziowym
Aparat bardzo uwidacznia to zjawisko. Jeśli chodzi o Sony, to również możesz napotkać się na takie zjawisko, więc nie jest to tylko przypadłość telewizorów Samsung. Przeczytaj poniższy artykuł pomocy, a szczególnie ostatnie zdanie.
Białe podświetlenie przy oglądaniu ciemnych scen
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00125848
25-08-2021 06:05 PM
@kamil40013 Przy oglądaniu filmu gdzie jest ciemna sceneria również jest to widoczne?
25-08-2021 06:14 PM
25-08-2021 11:03 PM
@PrzemekM Tak jak już napisał @kamil40013 jest normalne i nie ma co się przejmować takim zjawiskiem podobnie miałem UE40JU6740 jak i obecnie 43RU7472 i 43Q60RAT. Przy oglądaniu nie jest widoczne.
26-08-2021 10:38 AM
@KrzysztofP11, @PrzemekM, @kamil40013, to zjawisko nawet ma swoją nazwę — Clouding, czyli obserwowana niejednorodność wyświetlanego obrazu widoczna zwłaszcza na jednolitych tłach w postaci jaśniejszych lub ciemnych plam. Zjawisko to jest integralną cechą technologii wyświetlaczy ciekłokrystalicznych LCD (zasada działania oparta jest na zmianie polaryzacji światła na skutek zmian orientacji cząsteczek ciekłego kryształu pod wpływem przyłożonego pola elektrycznego) i jest konsekwencją niemożliwych do zupełnego wyeliminowania mikro-naprężeń mechanicznych ekranu, powstałych podczas procesu produkcji oraz nagrzewania się jego struktury podczas pracy. Z uwagi na konstrukcję układów podświetleń zjawisko to jest widoczne w większości urządzeń typu LED TV. Z tych względów zjawisko Cloudingu nie jest traktowane jako uszkodzenie.
I oczywiście, tak jak @kamil40013 wspomniał, producent nie ma z tym nic wspólnego. Korzystałem ze sprzętów innych firm i też obserwowałem takie zjawisko.
04-02-2022 08:32 PM
Mam podobną sytuację. Zakupiłem TV UE75AU8002....po około 2 miesiącach pojawiły się plamy na ekranie.
Widać je kiedy włączam menu w tv, kiedy przełączam kanały, w każdej ciemnej scenie...
Mega irytujące.
Zgłosiłem temat do sklepu w którym zakupiłem TV (X-Kom w moim przypadku), do Samsunga - tu usłyszałem, że mam to zgłosić do serwisu.
Przed zgłoszeniem postanowiłem zerknąć "tu" i widzę, że nie tylko w moim przypadku są takie plamy 😞
Poniżej kilka zdjęć ode mnie: