Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung UE43AU8002K jasne plamy w rogach

(Temat utworzony: 17-07-2021 05:06 PM)
5351 Wyświetlenia
KrzysztofP11
First Poster
Opcje

Witam, wczoraj wieczorem w Media Markt kupiłem Samsung UE43AU8002K. Po włączeniu telewizora okazało się, że posiada on wadę, która objawia się janymi przebarwieniami w rogach na czrnym tle. Wada była na tyle widoczna w kilku miejscach, że przeszkadzało to w odbiorze. W związku z tym postanowiłem wymienić telewizor na model wolny od wad. W Media Markt odmówiono wymiany informując mnie, że telewizor zostanie wysłany do serwisu w celu weryfikacji uszkodzenie. Bardzo niemiła Pani w Media Markt w SCC Katowicach poinformowała mnie, żebym nie liczył pozytywne rozstrzygnięcie ponieważ jest to wada mechaniczna, której koszt ekspertyzy serwisowej ponosi klient. 

KrzysztofP11_0-1626534229169.jpeg

0 Like
16 Odpowiedzi
patyczak
Black Belt 
Opcje
Rozumiem, że ta pani jest ekspertem i już wie, jakiego rodzaju jest to uszkodzenie. Oczywiście to sarkazm. Sprawdzałeś TV w sklepie? Jeśli kupowałeś w necie z odbiorem osobistym, to zdaje się masz ileś dni na zwrot lub wymianę.
0 Like
KrzysztofP11
First Poster
Opcje

Nie sprawdzałem i nic by to nie dało, plamy są widoczne jak w pokoju jest ciemno i na czarnym tle. Czekam na info z serwisu.

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Tak na przyszłość lub dla znajomych- przy zakupie w sklepie stacjonarnym, bierze się pendrive z planszami testowymi i prosi się sprzedawcę o włączenie TV. Podłączasz pendrive i nie ma siły, wszystko wyjdzie. Powodzenia 👍
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@patyczak, nawet nie koniecznie musisz się uzbrajać w pendrive, w telewizorach Samsung jest specjalna opcja testu obrazu w ustawieniach. :smiling-face: W przypadku wspomnianego wyżej modelu ścieżka jest taka: Ustawienia - Pomoc techn. - Konserwacja urządzenia - Diagnostyka - Test obrazu.

@KrzysztofP11, daj znać później, co powie serwis.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Tak, tylko z reguły mało kto wie i zna ścieżkę w opcjach. Pendrive jest po prostu prostym i szybkim sposobem 🙂
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@patyczak  Dodam jeszcze od siebie, że w sklepie takich plam nie zobaczysz na matryc dopiero w domu przy nie wielkim oświetleniu.

patyczak
Black Belt 
Opcje
W większości MediaMarkt są oddzielne pomieszczenia, gdzie w spokoju można potestować dany produkt. 2 OLED-y w ten sposób kupowałem, Kraków.
0 Like
KrzysztofP11
First Poster
Opcje

Nie pomyślałem o testowaniu tv  w sklepie, myślałem, że takie koncerny mają kontrolę jakości na lini produkcyjnej.  To jest mój pierwszy TV Samsunga(prezent dla córki) i taki pech

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KrzysztofP11  Jeśli chodzi o Panią z Media Markt to chyba czegoś nie wie.

Przepisy prawa nie definiują pojęcia uszkodzenia lub wady mechanicznej. Jest to pojęcie potoczne. Tym bardziej nie ma żadnego przepisu, który by mówił, że uszkodzenie lub wada mechaniczna nie podlega reklamacji. Sprzedawcy bardzo polubili ten termin i często nadużywają go przy odrzucaniu reklamacji. 90% z nas po przeczytaniu takiego uzasadnienia po prostu rezygnuje z dalszej walki. Nie warto odpuszczać, zwłaszcza jeśli jesteśmy pewni swojej racji.