Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung S90D - 2 tunery razem TV Cyfrowa (DVBT2) + Satelita (S2)

(Temat utworzony: 06-03-2025 01:11 PM)
164 Wyświetlenia
TWJ
Navigator
Opcje

Witam Serdecznie,

Od kilku dni jestem użytkownikiem Oleda S90D 65" z oprogramowaniem 1301 (takie było fabrycznie zainstalowane). Powoli odkrywam jego możliwości a ponieważ jest to mój pierwszy TV samsunga nie do końca jeszcze rozumiem pewne rozwiązania zastosowane w oprogramowaniu.

Czy istnieje możliwość zaprogramowania osobno 2 tunerów w tym telewizorze tak, żeby można było się przełączać pomiędzy nimi (listami osobno dla TV naziemnej i Osobno dla Canal+)?

Ja dotarłem do ściany... Jeżeli zaprogramuję DVBT to wtedy mogę tylko przełączać w TV programy TV naziemnej i nie ma drogiego kafelka z TV satelitarną. Jeżeli ponownie wejdę w nadawanie to nie ma żadnej opcji żeby "dodać" tuner satelitarny tylko ponownie trzeba uruchomić automatyczne programowanie co usuwa poprzednią listę i tworzy nową tylko z programami satelitarnymi wg listy Canal+. W trakcie skanowania pojawia się opcja żeby wybrać źródło TV ale nie można wybrać 2 alternatyw (haczyk można postawić tylko przy jednej pozycji). No i utknąłem ...

Czy ktoś wie jak to ogarnąć żeby mieć TV naziemną obok TV Satelitarnej? w Necie widziałem, że użytkownicy mają np. jeden kafelek TV naziemna a drugi TV kablowa...

Bardzo proszę was o pomoc,

Pozdrawiam.

0 Like
7 Odpowiedzi
TWJ
Navigator
Opcje

Dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie jestem kolejnym zdziwionym klientem 🙂

Rozumiem, że niezależnie jakie 2 kable antenowe podłączymy to efekt będzie taki, że chcąc zmienić tuner (źródło odbioru) to za każdym razem trzeba skanować kanały, które chcemy oglądać. Ciekawy jestem kto wpadł w Samsungu na tak przemyślane rozwiązanie ??

to Po co ten PIP? tylko dla HDMI?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Tak było od dawna jeśli chodzi o dwa tunery. Kiedyś na jakimś modelu była opcja PIP-u na naziemnej/kablowej.

TWJ
Navigator
Opcje

Może i od dawna tak jest w Samsungach bo akurat w innych jest od dawna inaczej (i wg mnie lepiej i bardziej logicznie). A, że to mój pierwszy Samsung no to dla mnie od wczoraj nie mam możliwości zmiany pilotem tunera bez konieczności skanowania za każdym razem kanałów.

A czy ten "typ" posiada separator i ma możliwość wypuszczenia 12V na złączu antenowym do wzmacniacza antenowego skoro jesteśmy już przy tunerach? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@TWJ  napisał(a):

A czy ten "typ" posiada separator i ma możliwość wypuszczenia 12V na złączu antenowym do wzmacniacza antenowego skoro jesteśmy już przy tunerach? 

Nie ma i nigdy nie było takiej opcji. W dekoderach jest opcja zasilania 5V.

Rozwiązanie
TWJ
Navigator
Opcje
Witam Ponownie,
jednak jest tak, że drugi tuner wyświetla się w PIP. W trakcie wyświetlania w oknie głównym TV Canal+ po włączeniu PIP mam TV naziemną w okienku! Można przechodzić pomiędzy tunerami po długim przytrzymaniu przycisku RETURN (powrót) na pilocie i jest możliwość zmiany wcześniej zaprogramowanych kanałów! Więc jednak pracują równolegle 2 tunery i zapamiętane są 2 listy programów. Brak jednak możliwości przechodzenia pomiędzy listami w EPG...20250308_135944_1000022751_1741438785.jpg20250308_140615_1000022752_1741439177.jpg
0 Like
TWJ
Navigator
Opcje
Dobra, podczas oglądania programu trzeba przycisnąć długo przycisk zmiany programu [EPG] i wtedy jest możliwość przejścia pomiędzy listami tunerów. Widać to na załączonym zdjęciu.
20250308_150637_1000022783_1741442800.jpg
0 Like