Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung QLED QE55Q67RAT

(Temat utworzony: 20-01-2020 11:02 AM)
1974 Wyświetlenia
Lukasxyz
First Poster
Opcje

Dzień Dobry.

Czy ktos z forumowiczów może mi pomoc w określeniu jasnośći HDR  telewizora-Samsung QLED QE55Q67RAT ?

Podobno jest troche jaśniejszy niż jego brat-Samsung QLED QE55Q60RAT.

Bardzo dziękuje za pomoc i informacje.

Pozdrawiam.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lukasxyz, Według strony DisplaySpecifications, szczytowa jasność dla modelu QE55Q67 wynosi 500cd/m2 oraz 400cd/m2 dla QE55Q60RAT.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Witaj na forum @Lukasxyz 

Jeden i drugi mają, ten sam HDR tu chodzi o PQI gdzie 60RAT ma 3000 a 67RAT ma 3100.

https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/co-oznacza-wartosc-pqi-podana-w-tv-ue65ks9000/

0 Like
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lukasxyz, Według strony DisplaySpecifications, szczytowa jasność dla modelu QE55Q67 wynosi 500cd/m2 oraz 400cd/m2 dla QE55Q60RAT.

Lukasxyz
First Poster
Opcje

Czy oko ludzkie jest w stanie widziec różnice miedzy 400 a 500 nitow? Czy dopiero powyzej 1000 nitow to widac ?

Dziekuje za pomoc.

0 Like
Lukasxyz
First Poster
Opcje

Zastanawia mnie jedno, skoro HDR jeszcze raczkuje, to po co ludzie szukają telewizora z wypasna jasnością  w HDR? 

Przecież za 3 lata  telewizory będą tak już wypaśne, jeśli chodzi o HDR, że  na chwilę obecną nie opłaca się dać te 1000 zł więcej , żeby coś tam troszkę lepiej widzieć. Sensowniej jest chyba lepiej poczekać, aż wszystko dobrze ruszy z kopyta i wtedy zainwestować w porządny tv. z zarąbista dopracowaną technologia i  i  boskim Hdrem. Dziękuje  bardzo za pomoc.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Lukasxyz  Wysłałem, Ci linka do wiadomości prywatnej. Jeszcze to. 

https://news.samsung.com/pl/nowi-gracze-wspieraja-rozwoj-ekosystemu-hdr10

0 Like
dawid810909
First Poster
Opcje

PQI to fikcyjny parametr, typowo marketingowy chwyt nie mający nic wspólnego z jakimkolwiek mierzalnym parametrem. Różnice w ANSI były by tu bardziej miarodajne.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dawid810909  Możesz, coś więcej napisać co to jest ANSI ?

0 Like
dawid810909
First Poster
Opcje

American National Standards Institute który określa standardy pomiaru min. kontrastu i jasności, które dużo bardziej miarodajnie okreslają jakość obrazu niż wyimaginowane marketingowe chwyty typu PQI Samsunga, PPI Philipsa, BMR Panasonica czy MCI od LG.  Przykład: Samsung MU6102 w wersji 50" posiada taki sam współczynnik PQI jak jego większy brat 55" czyli 1300, natomiast współczynnik kontrastu wg ANSI pokazuje ogromną przepaść między nimi: 4547 dla wersji 50" i tylko 939 dla 55"

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dawid810909  Mam nadzieje, że kontaktowałeś się z firmą Samsung w tej sprawie.

0 Like