Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung QE65Q60RA nie przełącza źródła

(Temat utworzony: 27-04-2020 10:07 AM)
4401 Wyświetlenia
Brave1
Explorer
Opcje

Witam,

Mam problem z moim nowym modelem tv QE65Q60RA, mianowicie występuje problem przełączania źródła obrazu. Np. jeśli oglądam netflixa i chciałbym po kilku godzinach wrócić do źródła kablówki to pojawia się ikonka ekranu na tle, po chwili głos jednak brak jest obrazu. To samo występuje dla przełączania na źródło PC podłączonego przez HDMI. Trzeba wyłączyć telewizor, odczekać kilka minut i po chwili go włączyć. Jeden model oddałem, gdyż myślałem, że to problem techniczny samego telewizora, jednak w drugim pojawił się ten sam problem. Chciałem się spytać, czy ktoś jeszcze miał taki problem?

Przejdź do rozwiązania
57 Odpowiedzi
Brave1
Explorer
Opcje

Ustawienia fabryczne wykonałem jeszcze w dniu wczorajszym po pierwszym wadliwym działaniu. Moduł CI posiadam od telewizji kablowej, posiadam go od około 6 lat i na poprzednim samsungu działał bez problemu. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Brave1  Nie mam, żadnych pomysłów zadzwoń na infolinie i poproś, o zdalne połączenie sprawdzą, co się dzieje i zrobią głęboki reset. 

0 Like
Brave1
Explorer
Opcje

Napisałem maila oraz zadzwoniłem. Na początek zasugerowali reset SmartHub'a. Nie pozostaje nic innego jak testować. Dobrze, że jest dobry kontakt ze wsparciem Samsunga. Przy okazji dziękuję Tobie @ za chęci pomocy oraz błyskawiczne odpowiedzi. Bardzo dziękuję.  

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Brave1  Czy robiłeś kopie zapasowej ustawień telewizora ?

0 Like
Brave1
Explorer
Opcje

Nie, nic na nim zbytnio wcześniej nie ustawiałem...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Brave1  Jeszcze jedna rzecz jak opcje ECO 

Przechwytywanie.PNG

0 Like
Brave1
Explorer
Opcje

Reset Smarthub nie pomógł.  Padło zapytanie o moduł CI, czy może nie jest przestarzały. Czy warto spróbować z jego wymianą na nowszy? Zauważyłem również, że po zabawie na smartthings na tv pojawił się problem z powrotem do obrazu TV. Był głos, nie było obrazu. Mogłem bez problemu wejść do netfliksa, nie widział jednak PC. Zostawiłem tak, zadzwoniłem do samsunga bo może by się zdalnie połączyli i zobaczyli aktualny stan. Po pięciu minutach rozmowy i odpowiedzi na pytania bez zdalnego połączenia obraz się pojawił bez wyłączenia i włączenia tv. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Brave1  Jeśli mają, nowszy moduł CI możesz, wymienić zapewne masz, kilka programów niekodowanych więc proponuje Ci, żebyś wyjął moduł i potestowal 

0 Like
Brave1
Explorer
Opcje

Nie daje mi spokoju ten telewizor, do tej pory zrobiłem:

- Zresetowałem SmartHub

- Przywróciłem ustawienia fabryczne

- Samsung zrobił głęboki reset

- Wymieniłem moduł CI

- Podmieniłem karty do modułu

Poddałem się, Samsung zaproponował serwis wstępnie umówiony na wtorek. Nie podoba mi się zbytnio ingerencja w nowy telewizor. Widmo wzięcia urządzenia na warsztat i zostanie 2 tyg. bez tv. 

Jednak, że nick Brave do czegoś zobowiązuje, walczę nadal. Nie mogę uwierzyć, że dwa nowe modele, jeden po drugim mają tą samą wadę, o której nawet samsung nie słyszał, o których nie ma wzmianki w internetach! Postanowiłem zrobić plan i odłączyć, pozmieniać inne rzeczy:

- Odłączyć PC

- Wyjąć moduł i podłączyć modem od kablówki podłączany przez hdmi

- Sieć po kablu zamienić na wifi

- zmienić kabel antenowy (sam nie wiem czemu)

- wyłączyć zakupiony razem z tv soundbar Samsung Q60R.

Zacząłem od PC i Soundbaru. Soundbar miałem podłączony cały czas przez Bluetoth. Działało, czasami traciło połączenie. Postanowiłem podłączyć bara przez HDMI, i kurcze, nie mam głosu, widzi połączenie jako odbiornik HDMI, głosu nie ma, na barze z hdmi przeskakuje do d.in - TV zmienia głos z telewizyjnego na bar, nie widzi sygnału i wariuje, tj. głos zanika po czym wraca do dźwięku tv. To mój pierwszy sounbar, ale myślę, że przez hdmi powinien hulać i dźwięk wyłapać. Odłączyłem Soundbara od tv, odpiąłem z prądu, zacząłem przełączać źródła w taki sposób, w jakim najcześciej występował błąd i kurcze, nie chcę krakać, od wczoraj ani razu. Dużo nie siedziałem, jednak zwykle po 30 minutach oglądania netfliksa i chęci powrotu do kablówki już był problem, a tu po dwóch godzinach, wszystko idzie bez problemu. @vdsl2 - pytanko, miałeś w swoim doświadczeniu komplikacje między soundbarem a tv?

0 Like
Brave1
Explorer
Opcje

Od rana zauważyłem, że tv nie wykrywa hdmi z pc, dziwne, musiałem je włączyć w ustawieniach i zresetować kompa, wtedy chwyciło. 

0 Like