06-11-2019 08:32 PM
Witam,
Kupiłem QE43Q60R i... rozczarowałem się. W trzech rogach ma bardzo duże wycieki światła. Nie jest to tylko przy samej krawędzi, także przy filmie z paskami znakomicie mi je rozświetla. Nie jest też tak, że widać to tylko w ciemnym pokoju, widać to bardzo dobrze przy oświetlonym. Myślałem, że jak obniżę jasność ekranu to to zniknie. Bez rezultatu. Zauważyłem za to, że gdy mocniej ścisnę ramkę w okolicach "wycieku" to wtedy znika. Co z tym zrobić, zgłaszać nia gwarancji czy jak?
06-11-2019 11:06 PM
07-11-2019 08:44 AM
@_Jarek_ Nic z tym nie zrobisz, w serwisie Samsunga powiedzą Ci, że tak ma być, że to cecha TV. Skłąniam się ku temu, że w fabryce gdzie składają TV Samsunga pracują nieudolni ludzie i te ich telewizory są fatalnie składane i krzywe. W moim TV ramka w jednym rogu przylega do ekranu, że włosa się nie wciśnie, a w drugim końcu szpara na milimetr - oczywiście serwis nie widzi problemu.
11-11-2019 05:21 PM
Otrzymałem odpowiedź z Centrum Obsługi Klienta:
"Obserwowana niejednorodność wyświetlanego obrazu widoczna na przesłanych zdjęciach, widoczna zwłaszcza na jednolitych tłach w postaci jaśniejszych lub ciemniejszych plam nosi nazwę „Cloudingu”. Zjawisko to jest integralną cechą technologii wyświetlaczy ciekłokrystalicznych LCD i jest konsekwencją niemożliwych do zupełnego wyeliminowania mikro-naprężeń mechanicznych ekranu, powstałych podczas procesu produkcji oraz nagrzewania się jego struktury podczas pracy. W różnym stopniu jest ono obecne w każdym ekranie LCD, może być widoczna również w wymienionych podczas naprawy ekranach zamiennych.
Z uwagi na konstrukcję układów podświetlenia zjawisko to jest widoczne w większości urządzeń typu LED TV."
To jest ta "jakość" obrazu.
11-11-2019 05:42 PM
@_Jarek_ Pozostaje Ci reklamacja z tytułu rękojmi u sprzedawcy.
07-07-2020 10:00 AM
Witaj, odkopuję temat; co zrobiłeś z tą przypadłością? Czy udało sie to jakoś rozwiązać? Mam niemal tak samo w 43tu8502, czyli modelu trochę nowszym ale o jeden model niższym, nówka sztuka chyba fabrycznie zamknięta, a wcześniej z taką samą wadą odesłałem 43ru7402, ale podejrzewałem tam, że trafiłsię sprzet pozwrotowy (nieoryginalne opakowanie, niska cena). Dołożyłem 300zł i kupiłem ze znanego elektromarketu i klops...
Niby mogę oddać w ciągu 14 dni po raz drugi, telepać się przez całe miasto, płacić za wysyłkę i oglądać wnękę w meblościance ale zapłaciłem pełną cenę...
Inna sprawa że to na moje oko nie jest clouding, tylko bleeding, zarówno u Ciebe jak i u mnie.
07-07-2020 10:18 AM — edytowano 07-07-2020 10:21 AM
@ArniR26 W każdy modelu jest mniejsze lub większe. Wystarczy odpowiednio ustawić opcje obrazu i nie będzie to widoczne podczas oglądania. Gorąca prośba, żebyś nie pisał w kilku tematach.
Wysłałem Ci wiadomość prywatną.
07-07-2020 10:58 AM
Co w tym złego że chcę wiedzieć jak sprawa się skończyła? Wszędzie tak samo problem, dyskusja a potem ciach i cisza. Serwis uznał u mnie że to normalna sprawa, a nie mam tego ani w 12 letnim LCD ani w innym Samsungu 2 letnim podonej klasy i wielkości. No chyba że lepiej bez gadania odesłać do sklepu na zwrot 14 dniowy i od razu sobie odpuścić produkt...
07-07-2020 11:00 AM
@ArniR26 W Sony jest tak samo.
07-07-2020 11:02 AM
Dla tego kupiłem Samsunga z VA, zamiast Sony z IPSem... Nie pisze nic więcej, zobaczymy czy autor coś ustalił i jak sie historia skonczyła.