Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

"Wyświetlaj na innym ekranie" - nie można nawiązać połączenia

(Temat utworzony: 25-02-2019 05:29 PM)
26696 Wyświetlenia
artkann
Explorer
Opcje

Witajcie,

podczas próby skorzystania na laptopie HP EliteBook 8570p z opcji "wyświetlania na innym ekranie" między laptopem a telewizorem Samsung UE55NU7472 wyświetla się błąd "Nie można nawiazać połączenia". Laptop "widzi" telewizor "Samsung 7 Series", a okienko na tv z prośbą o akceptację urządzenia (laptopa) wyświetla się. Jednak po chwili łączęnia (kręcące kółko i nazwa komputera) na komputerze wyświetla się ww. błąd.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
105 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Dario_Darecki  Poszukaj w routerze ustawienia Firewall, ale też DMZ czy coś Ci tam nie blokuje.

0 Like
Dario_Darecki
Journeyman
Opcje
Firewalla już (nawet całkowicie wyłączałem) weryfikowałem na początku...
DMZ wyłączony
0 Like
Dario_Darecki
Journeyman
Opcje
ciekakowstka: jestem "na kablu" z routerem - działa... na wifi - dalej nie widzi
0 Like
Dario_Darecki
Journeyman
Opcje

udało się! Okazuje się, że problem ze znalezieniem telewizora wynikał z częstotliwości nadawania przez router (5 GHz) Pomimo faktu, że oba sprzęty (laptop i tv) były połączone z routerem na tej częstotliwości nie mogły "się znaleźć". Po zmianie połączenia obu sprzętów na WiFii przy częstotliwości 2,4GHz znajduje telewizor bez problemu.

mocart
Journeyman
Opcje

Chciałbym odgrzebać ten temat ponieważ mam podobną sytuację i nie będę tworzył drugiego wątku na ten sam temat. Telewizor 65Q67RAT + laptop HP 15-ay536nw (intel 6th gen). Objaw dokładnie taki sam jak u autora wątku. 

ekran.jpg

Laptop obsługuje Miracast i telewizor jest widziany przez laptopa. Telewizor odrzuca autoryzacje i starałem się pozmieniać i zupdatować software na nowy, nic to nie dało. 

Nie za bardzo rozumiem co tu jest winien IP6 i co miałbym wyłączyć żeby to zadziało (co więcej wydaje mi się ze rok temu działała mi ta funkcja ale nie była mi potrzebna wiec nie za bardzo się na niej skoncentrowałem).

Telewizor mam podłączony kablem do routera, a laptopa używam za pomocą Wifi. W takim połączeniu nie działa mi to oczywiście. Jednak zrobiłem też testy z podłączeniem telewizora przez Wifi do sieci domowej oraz do rutera na komórce. I efekt taki sam, telewizor nie autoryzuje połączenia z laptopa.

Podczas testu zarówno laptop i telewizor były podpięte poprzez 2.4Ghz (router standardu a/c) wiec też odpadła mi opcja pracy w różnych częstotliwościach. Telewizor ma najnowszy soft wiec tu już nic nie zmienie.

Mam cały czas wrażenie że Samsung coś namieszał w ostatniej wersji softu. Czy może przychodzi komuś coś do głowy co można było by jeszcze sprawdzić. Czy przypadkiem miracast nie powinien działać kompletnie bez łącza internetowego, omijając nawet domowy router ? Z tego co mi się wydaje Wifi direct nie wymagał routera a jedynie 2 katy sieciowych a miracast jest jego rozszerzeniem. 

No nic, tak czy siak u mnie nie działa, wiec jak ktoś ma jakieś sugestie to proszę o info.

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @mocart :smiling-face: Spróbuj użyć opcji Zdalny PC. Daj znać jak poszło.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Myślę że kolega @kamil40013  więcej napisze na temat udostępnianiem ekranu z laptopa na TV Q60RAT.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@vdsl2, Jeśli chodzi o bezprzewodowe udostępnianie ekranu laptopa na telewizor za pomocą wbudowanej funkcji w Windows 10, to w moim przypadku opóźnienie jest spore i nie jestem w stanie komfortowo pracować.

Połączenie za pomocą funkcji Zdalny PC jest o wiele lepsze. Co prawda dalej występuje pewne opóźnienie, ale nie jest tak spore, jak w przypadku zwykłego udostępniania. Minusem Zdalnego PC jest to, że myszka i klawiatura musi być podłączona bezpośrednio do telewizora.

Oczywiście na jakość połączenia wpływ ma kilka czynników, więc najlepiej będzie, jak każdy osobiście u siebie sprawdzi jak, to działa.

mocart
Journeyman
Opcje

Zdalny pulpit działa mi dobrze ale nie jest to rozwiązanie, które mi odpowiada. Wymaga logowania zdalnego przez RDC do komputera. Ja potrzebuję wyświetlania na dodatkowym ekranie zawartości lokalnej laptopa z możliwością wykorzystania urządzeń do niego podpiętych. 

0 Like
mocart
Journeyman
Opcje

Każda informacja może być pomocna ponieważ dzisiaj podpiąłem się QE55Q77TAT i tak samo lipa. Połączenie zostało odrzucone.

Dzisiaj sprawdziłem DX diag wsparcie dla castu na moim laptopie i na 100% go obsługuje (ostatnia linijka). Coś mi się wydaje że inżynierowie z Samsunga coś przekombinowali.  Poza tym interfejs na tym nowym tizenie jakiś taki tragicznie niebieski wiec zarzucę na to nowy wątek bo mam już drugi temat do narzekań w ciągu ostatniego tygodnia :smiling-face:

Display Devices
---------------
Card name: Intel(R) HD Graphics 520
Manufacturer: Intel Corporation
Chip type: Intel(R) HD Graphics Family
DAC type: Internal
Device Type: Full Device (POST)
Device Key: Enum\PCI\VEN_8086&DEV_1916&SUBSYS_81EC103C&REV_07
Device Status: 0180200A [DN_DRIVER_LOADED|DN_STARTED|DN_DISABLEABLE|DN_NT_ENUMERATOR|DN_NT_DRIVER]
Device Problem Code: No Problem
.......
Miracast: Supported

0 Like