Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"OPTYMALNE" ustawienia pozwalające uzyskać najlepszy obraz - nasze spostrzeżenia, podpowiedzi i wnioski.

(Temat utworzony: 26-11-2017 12:21 AM)
257697 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Na naszym forum zaczynają pojawiać się pytania jak ustawić/skonfigurować telewizor, aby uzyskać optymalną/najlepszą jakość obrazu. Właśnie to skłoniło mnie do założenia nowego tematu.

Odpowiadałem już na podobne pytania i w każdej odpowiedzi napisałem, że nie jest to łatwe i proste, ponieważ każdy ma inne upodobania w kwestii nasycenia kolorów, kontrastu lub ostrości oglądanego obrazu. Ale niektóre parametry, np. płynność odtwarzanego obrazu jest spójna i ważna dla wszystkich. Stąd moja decyzja, aby choć trochę o tym napisać.

Treści tu zawarte opieram na własnym doświadczeniu oraz informacjach zawartych na jednym z serwisów sieciowych zajmujących się testowaniem odbiorników i na podstawie tych testów generowaniem podpowiedzi w kwestii poprawnych ustawień parametrów odtwarzanego obrazu.

Ale przejdźmy do meritum.

Specjaliści zalecają nam oglądanie programów i filmów w trybie "FILM", bo podobno tylko w tym trybie uzyskamy obraz najbliższy temu co widział reżyser w studio filmowym.

1.png

Kolejną rzeczą na którą zwracają uwagę, to  to opcja "overscan", czyli obcinanie krawędzi obrazu. Uwierzycie, że na fabrycznych ustawieniach, nie widzimy pełnego obrazu? Aby go zobaczyć należy wejść do menu „ustawienia rozmiaru obrazu” i włączyć funkcję „dopasuj do ekranu”. Funkcja może być niedostępna na wszystkich źródłach. Ustawiamy ją tam gdzie jest dostępna.

2.png

Kolejnym sugerowanym ustawieniem jest wyłączenie filtra wygładzającego obraz. To przez niego tracimy detale obrazu. Aby wyłączyć ten filtr wchodzimy kolejno w:  Obraz -> Ustawienia zaawansowane -> Czysty obraz cyfrowy -> Wyłącz.

3.png

W tym miejscu warto wspomnieć o ustawieniach płynności ruchu (Ustawienia Eksperckie -> Ustawienia Auto Motion Plus). W menu powinniśmy wybrać Użytkownika a następnie ustawić suwak redukcja rozmycia na wartość maksymalną, drugi - redukcja drgań - na wartość, pozwalającą uzyskać optymalną płynność odtwarzanego obrazu.

4.png

Po wykonaniu zaleconych ustawień wszytko powinno wyglądać dużo lepiej. Można pokusić się nawet o zredukowanie ustawienia ostrości do zera.

6.png

Według mnie to jednak kwestia gustu. Z uwagi na fakt, że odtwarzane są jeszcze treści nagrane w niskich rozdzielczościach i jedynie skalowane do HD a nawet do UHD (w tym te poddane silnej kompresji, jak np. w naziemnej TV) warto parametr ostrości nieco podnieść, najlepiej doświadczalnie, tak aby dobrać optymalną do swoich upodobań ostrość obrazu.

Jest jeszcze jedna funkcja, nad którą warto się pochylić. To Local Dimming. Żle dobrana, ale to również kwestia osobistych upodobań, może zaburzyć jakość odbieranego obrazu. W zależności od oglądanego obrazu, w trybie Standardowy może nadmiernie przyciemnić obraz, natomiast w trybie Wysoko - sztucznie podbić jasność. Ja zalecam tryb Niski. Ale jak już wcześniej wspomniałem, ta opcja podlega własnym upodobaniom.

5.png

To chyba prawie już wszystko. Dlaczego prawie?

No cóż, najnowsze modele telewizorów sprzedawane są z hasłem reklamowym mówiącym potencjalnemu klientowi o trybie HDR+. Czyli super, hiprer jakości obrazu w kwestii koloryzacji, kontrastu i wierność szczegółów w odtwarzanych obrazach. Jeżeli chcecie skorzystać z tej opcji, nie pozostaje nic innego jak tylko ją aktywować. Ale... no właśnie to małe "ale". Nie każdemu muszą odpowiadać ustawienia fabryczne zatwierdzone przez producenta jako najlepsze.

Ze swojego doświadczenia mogę podpowiedzieć tym, którzy zdecydują się na tryb HDR, aby po jego włączeniu skorzystać z ustawień opisanych powyżej.

Dlaczego nie opisałem pozostałych opcji i ustawień? No cóż, bo albo pogarszają obraz w odniesieniu do ustawień podanych powyżej, albo są kwestią gustu i można je dopasować pod siebie.

Kończąc ten post, proszę Was, nie bijcie, nie piszcie, że podane przeze mnie ustawienia są złe. Jeżeli coś zmienicie i uważacie, że jest jeszcze lepiej, to najzwyczajniej napiszcie o tym w kolejnym poście. Niech inni, w tym i ja, spróbują Waszych ustawień.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
233 Odpowiedzi
Rafał81
Apprentice
Opcje

Dekoder Ultra Box z NC+ ustawiony na rozdzielczość 2160p i to wszystkie ustawienia dekodera.Obraz " film",naturalnie jasność jest zawsza ustawiona na zbyt dużą wartość(aby poprawnie skalibrować tv najlepiej to robić w warunkach zbliżonych do wieczornego seansu) ja mam ustawione jasność 0,podświetlenie 12,kontrast 55,ostrość 40,kolor 40 (to oczywiście zależy od was jak ustawicie balans bieli) Z/C na 50,tonacja Ciepły2,gamma BT.1886.Ustawienia używam na zakrzywionym tv UE65MU6272.Całą robote robią poprawne ustawienia balansu bieli które wprowadził mój znajomy fotograf.☺ Pozdrawiam

xmario79
Explorer
Opcje

Ale to chyba nie pod mecze i inne szybkie sceny ?

Po wielu próbach stwierdzam, że jednak ten telewizor nie jest taki super. Jest ok jak ma się dobry sygnał (np. Netflix tu oglądam z HDR+). Bo przy kanałach z NC+ to już loteria, jeden kanał ładnie gra inny niekoniecznie. Więc w Polsce to zależy co kto ogląda (może w Korei mają lepszy sygnał).
Ustawiłem w czasie meczu i gdy był większy motion (10/5 lub 10/3) to obraz się ciął co jakiś czas na 1 sekundę. Gdy motion plus wyłączony to znowu smuży. Ostrość to tak jak w testach piszą dół ekranu ostry a góra czy dalsze tło już gorsze. Nadal nie widzę różnicy w ostrości czy to 20 czy 50 więc ustawiłem tak ok 25. Na filmach momentami efekt teatru (to chyba efekt motion plus tak ? czy redukcja szumów bo już nie wiem sam). Polepszacze włączone bo inaczej obraz mało ostry (redukcja szumów działa), dimming na niski i tak samo contrast enhancer też na niski. A podświetlanie min. na 12 by biel była biała a kolor nasycony (nie znam sie na gammie i balansie bieli i innych ustawieniach koloru. Z resztą film wieczorem to rzadko oglądam. Raczej w dzień lub wieczorem mecze ew. National Geo. czy dzieci w dzień oglądają bajki a takich ustawień w kalibracji nie podają. Wiem że będzie hejt ale nie mogę oglądać barw ciepły2, podświetlanie 0-6 czy ostrość 0-10. Telewizor ma grać barwą kolorów. Biały to biały a trawa zielona czy morze/niebo niebieskie a takie mroczne i brudne wszystko.
Więc tryb naturalny
podświetlanie 12-15
jasność 0
ostrość 25
kontrast 95-98
kolory 50
redukcja szumów włączona
local dimming niskie
contrast enhancer niskie
temperatura barw normalna.
Ja nie umiem tego ustawić bo tak jak mówię każdy kanał nadaje inaczej i sam już tracę cierpliwość by obraz był ostry soczysty a biel i czerń biała i czarna a ruch nie smużył i się nie zacinał. Już nie będę oddawał tego tv ale widzę że kwota 4 tyś na tv 4k to nadal za mało by było dobrze.

Szewcu72
MegaStar
Opcje
Ale to nie twoja wina, każdy ma takie problemy. Niestety z uwagi na różnorodność w szeroko pojętej jakości nadawanych materiałów, jako "oglądacze" :winking-face: musimy w tych ustawieniach iść na kompromisy.
Fachowcy (ci profesjonalni) w swoich kalibracjach odnoszą się najczęściej do filmów. Według nich dobrze skalibrowany telewizor ma prawidłowo (a dokładnie tak jak sobie to wyobrażał reżyser) odzwierciedlać klimat i scenerie w filmie. A to jak wiadomo, nijak się ma np. do dynamicznych scen w transmisjach sportowych. Czyli koło się zamyka i wracamy do punktu wyjścia. :winking-face:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
xmario79
Explorer
Opcje

Dokładnie. Trzeba ustawić dwa tryby (film/sport) i pogodzić się z tym że i nadawcy są różni (C+,HBO,Netflix/TVP, Polsat i C+/Eleven). Trzeba po prostu wybrać mniejsze zło, bo ciężko jest za kilka tyś znaleźć idealny telewizor. Walczyłem przez tydzień i teraz to wiem.

ixi24
Apprentice
Opcje

Witam!

Zakupiłem Samsung UE43NU7472 i przy graniu na konsoli PS4 oczy mnie bolą.

Gram i oglądam na monitorze  (iiyama X2483HSU-B2 - tryb tekst).

Moje zakresy to:

Podświetlanie 0-50
Jasność -5 do 5
Kontrast 0 - 50
Ostrość 0 - 20
Kolor 0 - 50
Czysty obraz cyfrowy (wył; niska, auto)
Auto Motion Plus ( redukcja drgań od 0 do 10)
Contrast Enhancer (niska, wysoko, wył; )
Gamma BT.1886 (od -3 do 3)

0 Like
PitM
Explorer
Opcje

Zwracam sie do wszystkich posiadaczy QE55Q7FNA z pytaniem odnosnie obrazu,tv posiadam od miesiaca.Kiedy patrze na film siedzac na kanapie centralnie na wprost, to obraz jest idealny czysty ,mowimy o obrazie 4K, natomiast przesuwajac sie w prawo czy lewo obraz robi sie jak za mglą,traci na kontrascie,obraz wyblakly.Druga sprawa to kolor twarzy jest rozowy, nienaturalny,czy u was tez tak sie dzieje.TV za 6tysi i chyba porazka. Mam samsunga z 2010r UE4C600 led full hd i takich problemow niemialem,moglem z boku patrzec i obraz byl super,nawet posiadal odrebna regulacje kontrastu koloru skory. W obecnym probowalem ustawien eksperckich poprzez zmniejszenie czerwonego i niebieskiego i nic,oprogramowanie aktualne,macie jakies sugestie, czy gotowe ustawienia obrazu, czy to wina matrycy?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@PitM Szkoda, że zanim założyłeś ten temat, nie przyjrzałeś się tematom już dostępnym na forum. Nie tworzyłbyś kolejnego tematu o tym samym. 😞

Zajrzyj do tego wątku: "OPTYMALNE" ustawienia pozwalające uzyskać najlepszy obraz - nasze spostrzeżenia, podpowiedzi i wni... - poczytaj, ewentualnie dopisz się.

marcel2007
Voyager
Opcje

Witam ! Telewizor UE49MU6452.  Matryca ADS. Chciałbym ustawić tak obraz aby być maksymalnie zadowolony. Korzystając z wątku "Optymalne ustawienia..." nie osiągnąłem pozytywnych rezultatów. Obraz jest ciemny,mało ostry i mało szczegółowy. Zwracam się z prośbą do posiadaczy tego modelu(lub bliżniaczego MU6472): podajcie swoje ustawienia jakie macie w tych telewizorach. Póki co korzystam z fabrycznego "naturalny" jako najbardziej mi odpowiadający,choć nie do końca. Z telewizora korzystam wieczorem przy słabym oświetleniu pokoju (lampka stojąca 25W).

0 Like
Aro17
Voyager
Opcje

Cześć,

Ja mam UE40MU6472. Jeśli Ciebie zadowolą moje ustawienia dla neutralnego trybu to podeślę je wkrótce. Ale poszukaj najpierw na YT - jest tam dużo różnego rodzaju materiłów testowych pod różne tryby odbioru i skorzystaj z tablic i obrazów testowych. Ja swój sprawdzałem - wyszło bardzo fajnie.

https://www.youtube.com/watch?v=EJBDYDMfxxw

https://www.youtube.com/watch?v=8CmvgFizLEs

0 Like
marcel2007
Voyager
Opcje

Znam te testy. Z niecierpliwością czekam na Twoje ustawienia. Pozdrawiam.

W 40 calach jest matryca ADS czy VA ?

0 Like