Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"OPTYMALNE" ustawienia pozwalające uzyskać najlepszy obraz - nasze spostrzeżenia, podpowiedzi i wnioski.

(Temat utworzony: 26-11-2017 12:21 AM)
257773 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Na naszym forum zaczynają pojawiać się pytania jak ustawić/skonfigurować telewizor, aby uzyskać optymalną/najlepszą jakość obrazu. Właśnie to skłoniło mnie do założenia nowego tematu.

Odpowiadałem już na podobne pytania i w każdej odpowiedzi napisałem, że nie jest to łatwe i proste, ponieważ każdy ma inne upodobania w kwestii nasycenia kolorów, kontrastu lub ostrości oglądanego obrazu. Ale niektóre parametry, np. płynność odtwarzanego obrazu jest spójna i ważna dla wszystkich. Stąd moja decyzja, aby choć trochę o tym napisać.

Treści tu zawarte opieram na własnym doświadczeniu oraz informacjach zawartych na jednym z serwisów sieciowych zajmujących się testowaniem odbiorników i na podstawie tych testów generowaniem podpowiedzi w kwestii poprawnych ustawień parametrów odtwarzanego obrazu.

Ale przejdźmy do meritum.

Specjaliści zalecają nam oglądanie programów i filmów w trybie "FILM", bo podobno tylko w tym trybie uzyskamy obraz najbliższy temu co widział reżyser w studio filmowym.

1.png

Kolejną rzeczą na którą zwracają uwagę, to  to opcja "overscan", czyli obcinanie krawędzi obrazu. Uwierzycie, że na fabrycznych ustawieniach, nie widzimy pełnego obrazu? Aby go zobaczyć należy wejść do menu „ustawienia rozmiaru obrazu” i włączyć funkcję „dopasuj do ekranu”. Funkcja może być niedostępna na wszystkich źródłach. Ustawiamy ją tam gdzie jest dostępna.

2.png

Kolejnym sugerowanym ustawieniem jest wyłączenie filtra wygładzającego obraz. To przez niego tracimy detale obrazu. Aby wyłączyć ten filtr wchodzimy kolejno w:  Obraz -> Ustawienia zaawansowane -> Czysty obraz cyfrowy -> Wyłącz.

3.png

W tym miejscu warto wspomnieć o ustawieniach płynności ruchu (Ustawienia Eksperckie -> Ustawienia Auto Motion Plus). W menu powinniśmy wybrać Użytkownika a następnie ustawić suwak redukcja rozmycia na wartość maksymalną, drugi - redukcja drgań - na wartość, pozwalającą uzyskać optymalną płynność odtwarzanego obrazu.

4.png

Po wykonaniu zaleconych ustawień wszytko powinno wyglądać dużo lepiej. Można pokusić się nawet o zredukowanie ustawienia ostrości do zera.

6.png

Według mnie to jednak kwestia gustu. Z uwagi na fakt, że odtwarzane są jeszcze treści nagrane w niskich rozdzielczościach i jedynie skalowane do HD a nawet do UHD (w tym te poddane silnej kompresji, jak np. w naziemnej TV) warto parametr ostrości nieco podnieść, najlepiej doświadczalnie, tak aby dobrać optymalną do swoich upodobań ostrość obrazu.

Jest jeszcze jedna funkcja, nad którą warto się pochylić. To Local Dimming. Żle dobrana, ale to również kwestia osobistych upodobań, może zaburzyć jakość odbieranego obrazu. W zależności od oglądanego obrazu, w trybie Standardowy może nadmiernie przyciemnić obraz, natomiast w trybie Wysoko - sztucznie podbić jasność. Ja zalecam tryb Niski. Ale jak już wcześniej wspomniałem, ta opcja podlega własnym upodobaniom.

5.png

To chyba prawie już wszystko. Dlaczego prawie?

No cóż, najnowsze modele telewizorów sprzedawane są z hasłem reklamowym mówiącym potencjalnemu klientowi o trybie HDR+. Czyli super, hiprer jakości obrazu w kwestii koloryzacji, kontrastu i wierność szczegółów w odtwarzanych obrazach. Jeżeli chcecie skorzystać z tej opcji, nie pozostaje nic innego jak tylko ją aktywować. Ale... no właśnie to małe "ale". Nie każdemu muszą odpowiadać ustawienia fabryczne zatwierdzone przez producenta jako najlepsze.

Ze swojego doświadczenia mogę podpowiedzieć tym, którzy zdecydują się na tryb HDR, aby po jego włączeniu skorzystać z ustawień opisanych powyżej.

Dlaczego nie opisałem pozostałych opcji i ustawień? No cóż, bo albo pogarszają obraz w odniesieniu do ustawień podanych powyżej, albo są kwestią gustu i można je dopasować pod siebie.

Kończąc ten post, proszę Was, nie bijcie, nie piszcie, że podane przeze mnie ustawienia są złe. Jeżeli coś zmienicie i uważacie, że jest jeszcze lepiej, to najzwyczajniej napiszcie o tym w kolejnym poście. Niech inni, w tym i ja, spróbują Waszych ustawień.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
233 Odpowiedzi
zalko
Pathfinder
Opcje

😂 a ja się nie dziwię. Już wiele problemów sam rozwiązałem albo z pomocą społeczności. Support wie tyle co mają napisane a życie swoje. 

QE55QN85BAT
Piotero
Explorer
Opcje

Telewizor Samsung QE65Q77BAT 65" QLED 4K 120Hz Tizen HDMI 2.1

Jeszcze jedno pytanko. 

Mam dwa źródła UPC: dekoder po HDMI podłączony do EARC hdmi1 oraz PS4 do hdmi2. Sieć z modemu  UPC  do TV RJtką. I teraz gdy odpalam Netflix z aplikacji w tv są opcje filmów w HDR i 4k-dźwięk jest naprawdę fajny,a obraz gorszy niż z PS4. Ale te same filmy odpalane już z PS4 są tylko w HD i dźwięk jest o niebo gorszy ale obraz zdecydowanie lepszy... Jestem skołowany przyznam. Jak oglądać filmy z PS 4, które przecież jest po HDMI, a ma lepszy o niebo obraz, a dźwięk do bani. 

O co tutaj chodzi? 

Wchodziłem w ustawienia PS4 obrazu i rozdzielczość jest tylko 1080...

Jak wykorzystać pełnię 4k i HDR przez PS4. Przecież filmy w aplikacji TV są odtwarzanie po sieci przez RJ więc obraz powinien być gorszy, tutaj rozumiem, ale dlaczego w takim razie pokazane jest ze odtwarzanie  jest w HDR i 4k, a po kablu HDMI z PS4 jest tylko HD?

Ponadto kiedy włączam jakiś film testowy w 4k HDR na YT aplikacji TV obraz zyleta, a na apcePS4 z kolei odwrotnie... 

Jeśli PS4 nie obsługuje 4k, to jak mogę wyciągnąć z tego TV to, co najlepsze? Filmów na Netflixie nie da się oglądać w tym "4k"w apce telewizora... 

Po co w takim razie aplikacje w TV jak Netflix skoro to 4k jest tragiczne?

Z góry dzięki. 

Pozdrawiam. 

0 Like
zalko
Pathfinder
Opcje
Nie korzystałem z PS4,natomiast dekoder mam podłączony do normalnego HDMI bo do Earc mam listwę. Ale zmieniłem parę kabli, w diagnostyce zobacz czy przesył idzie sprawnie (tutaj sam tv chciał zmienić mi rozdzielczość).
Ponadto ustawienia obrazu widziałem u Ciebie wspólne dla wszystkich źródeł. Ja dla Tv mam inne a inne aplikacji Hub (Netflix, Canal etc) więc dla PS4 też możesz zapisać jako dla tego źródła.
Jeżeli chodzi dźwięk to z każdego źródła mam inny i muszę regulować pilotem. Odnośnie Netflix sprawdź na stronie internetowej jaka jest opcja obrazu ustawiona. Oczywiście tryb Intell mam wył,tryby do oglądania filmu też mam zmieniony , tryb wyrazistości również własny (użytkownika) i w opcji oszczędności energii też tylko optymalizacja jasności wł.
Rozszerzenie sygnału wejściowego pewnie masz włączony...

QE55QN85BAT
Piotero
Explorer
Opcje

Hej, dzięki za podpowiedzi. 

W diagnostyce czego sprawdzić przesył?

Rozszerzenie sygnału wyłączyć? 

Ogólnie obraz HD z PS4 lepszy jest niż 4k z aplikacji netfilksa. Próbowałem różne ustawienia i zapisywałem różne źródła. Zmieniałem wejścia HDMI i ciągle to samo, nawet jak UPC czy PS4 podłącze do earc to i tak dźwięk lepszy idzie bezpośrednio z tv z aplikacji.

Sprawdziłem na stronie NETFLIX swoj plan taryfowy oczywiście ULTRA HD, niestety nie mogę znaleźć opcji ustawienia obrazu aplikacji? 

Moje PS4 nie obsługuje 4k, tylko PS4 pro niestety, ale wciąż pomimo używania różnych ustawień przy wyłączonym trybie inteligentnego i ustawieniach przeróżnych użytkownika i tak obraz na trybie inteligentnym z lekką modyfikacją wszystkich ustawień jest o niebo lepszy z PS4... Masakra jakaś.

Pozdrawiam. 

0 Like
zalko
Pathfinder
Opcje
W Konserwacji na menu jest diagnostyka i Rozwiązanie problemów z HDMI,inne testy też zrób.
Rozszerzenia nie wyłączaj bo urządzenia będą niewidoczne.
Wiem ,że robiłeś różne resety ale może spróbuj zresetować Hub Smart. U mnie co jakiś czas na Netflix są czarne miejsca zamiast tytułów...taka ciekawostka. Ale filmy odbiór jest git.

QE55QN85BAT
Piotero
Explorer
Opcje

Zalogowałem się na Netflix w przeglądarce samsungowej tv. Ustawienie odtwarzania było na auto, zmieniłem na najwyższe, żadnych zmian w odtwarzanie przez aplikację na tv to nie zrobilo. Natomiast co mnie teraz zmroziło to to, że przeglądarka samsung nie obsługuje wtyczki Silver light od września 2023 i nie można oglądać Netflix poprzez przeglądarkę w tv. Zalogować można, ale już filmu nie odtworzysz. A chciałem zobaczyć czy będzie różnica w tym rzekomy 4k...

Natomiast nigdzie nie widzę ustawień netfliks w aplikacji smart hub. W telefonie samsung moge znaleźć bez problemu jaki obraz może być odtwarzany, a w tym Smarthub już tej opcji nie pokazuje... 

Smarthub zaktualizowałem, netfliksah odinstalowałem i zainstalowałem, wciąż obraz dużo gorszy niż HD... 😱

Zrobiłem test sieci zalecany przez neyfliksa, 75Mb/s a niby przełącza się na HD już przy 15Mb/s więc to też nie to... 

To gdzie to 4k...na jutubie tylko w testowych filmikach... CO za żenua

0 Like
NikodemK
Expert
Opcje

Cześć @Piotero,

Upewnij się jeszcze w przeglądarce na komputerze, że masz poprawne ustawienia konta, ich zmiana z przeglądarki w TV mogła się nie zapisać, a mogą one wpływać na to, jaka jest docelowa jakość odtwarzanych materiałów, ustawienia Netflixa możesz sprawdzić na stronie poniżej, powinieneś móc wybrać najwyższą opcję 😉.

https://www.netflix.com/settings/playback

Ich aplikacja jest o tyle specyficzna, że faktycznie nie ma za wielu ustawień, do tego automatycznie dobiera jakość odtwarzanego materiału (nie tylko na TV, w przeglądarce jest to samo), i nie pozwala na jej manualną zmianę (jak np. YouTube), więc jeśli zmiana ustawień na stronie nie pomoże, możesz jeszcze w tej kwestii kontaktować się ewentualnie bezpośrednio z samym Netflixem, żeby sprawdzili, czy po stronie ich aplikacji wszystko jest w porządku, przy 75 Mb/s faktycznie filmy powinny odtwarzać się w 4k.

Piotero
Explorer
Opcje

Cześć, dzięki za odpowiedź. 

Sprawdziłem z supportem Netflix, twierdzą że skoro w opcjach apki na starcie filmu wyświetla się 4k itd to oni taką rozdzielczość dostarczają. Ponadto sprawdzili ustawienia, zapisało się w tym wysokim. Spędziłem godzinę na fonie z babka, która z kolei kontaktowała się z kimś innym, jakaś parodia to jest...

Ponadto test pokazywał te 75 Mb/ s ale już przy odtwarzaniu filmu jest 18,5Mb/s. Dodatkowo wyświetla się  liczba 2160. Sorki, ale jestem laikiem w tym temacie, co oznacza ten parametr po prędkości?

20231107_153155.jpg

 To jest jakaś farsa, po co mi tv z taką rozdzielczości skoro w HD obraz jest o niebo lepszy... Zwyklak nie będzie kosztował 5tys tylko 2,5, a i za plan netfliksah mniej zapłacę jak za premium uhd... Bez sensu to wszystko

Przyznam że lekko się już tym faktem wk..łem

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Piotero  Temat znany że na przeglądarce nie działa otwarzanie filmów to nie jest komputer.

Przeczytaj przed skorzystaniem z funkcji Internet
Przeczytaj tę informację przed użyciem aplikacji Internet.
● Pobieranie plików nie jest obsługiwane.
● Funkcja Internet może nie mieć dostępu do niektórych stron internetowych, takich jak strony internetowe
obsługiwane przez niektóre firmy.
● Telewizor nie obsługuje odtwarzania plików Flash Video.
● Handel elektroniczny (kupowanie produktów w Internecie) nie jest obsługiwany.
● Formanty ActiveX nie są obsługiwane.
● Obsługiwana jest ograniczona liczba czcionek. Niektóre symbole i znaki mogą nie być prawidłowo
wyświetlane.
● Odpowiedź na polecenia pilota na ekranie może być opóźniona, jeśli aktualnie trwa ładowanie strony
internetowej.
● W zależności od stanu wykorzystywanych systemów ładowanie strony internetowej może być opóźnione lub
całkowicie zatrzymane.
● Operacje kopiowania i wklejania nie są obsługiwane.
● Podczas pisania wiadomości e-mail lub wiadomości SMS niektóre funkcje (np. zmiana rozmiaru lub koloru
czcionek) mogą nie być dostępne.
● Ilość zakładek i rozmiar pliku dziennika, który można zapisać, są ograniczone.
● Liczba jednocześnie otwartych okien jest ograniczona.
● Szybkość przeglądania sieci zależy od środowiska sieciowego.
● Filmy dostępne na stronie internetowej nie mogą być odtwarzane, gdy włączona jest funkcja PIP (picture-inpicture).
" Ta funkcja może nie być obsługiwana w zależności od modelu lub regionu geograficznego.
● Historia przeglądania jest zapisywana od najnowszych do najstarszych wpisów, a najstarsze wpisy są
zastępowane w pierwszej kolejności.
● W zależności od typów obsługiwanych kodeków wideo/audio może nie być możliwe odtwarzanie niektórych
plików wideo i audio HTML5.
● Treści wideo z usług przesyłania strumieniowego zoptymalizowanych pod kątem odtwarzania na komputerze
mogą nie być prawidłowo odtwarzane za pomocą naszej firmowej przeglądarki dostępnej poprzez Internet.

0 Like
Piotero
Explorer
Opcje

Hej.

Jak zauważyłeś nie w tym jest największy problem akurat to mam w poważaniu, w traciłem tylko o tym w trakcie troubleshooting i tyle.

Pzdr. 

0 Like