Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QE55QN91B mam go od tygodnia, jest podłączony do dekodera Canal+ kablem HDMI 2.1

(Temat utworzony: 13-11-2022 09:52 AM)
1626 Wyświetlenia
Kashen
Pioneer
Opcje
Dekoder UltraBox 4K Problem polega na tym, że funkcja test przewodu HDMI ciągle pokazuje że wymień kabel na lepszej jakości i sugeruje zmianę rozdzielczości na mniejszą. Przewód jest według mnie ok. Obraz i dźwięk wydaje sie dobry, wiec nie rozumiem tego w czym tkwi problem. Zrobiłem test 3 przewodów i na kazdym to samo. Stąd moje pytanie dlaczego telewizor ten ciągle komunikuje o slabej jakości kabla HDMI? Mam kabel Goldenline 

0 Like
PiterKozi
Voyager
Opcje
Zacznijmy od tego jaki kabel hdmi posiadasz, a raczej jego przepustowość? Standardowy kabel hdmi od samsunga ma 18 GB transferu danych, jak i ten ktory wymieniles w poscie. Ten tv ma standard hdmi 2.1 dlatego sugeruje wymianę kabla na 48gb przepustowości i stąd możesz mieć taki komunikat. Zwłaszcza że dekoder wspiera 4K. Wymień kabel hdmi na standard 2.1 48gb z certyfikaten transferu i problem zniknie. Koszt takiego przewodu to ok 150 zł.
0 Like
Kashen
Pioneer
Opcje
Zerknij jeszcze raz w mój link. Ten kabelek ma przecież taki standard o którym piszesz i ma certyfikat
https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kable-telewizyjne-i-audio/przewody-audio-video/przewod-h...
0 Like
PiterKozi
Voyager
Opcje
https://www.euro.com.pl/kable/reinston-kabel-hdmi-8k-2-1-dlugosc-1m.bhtml U mnie jest ten i wszystko działa. Z tego co mi wiadomo kabel musi mieć certyfikat, który potwierdza ten standard. Na stronie Samsunga też jest to opisane.
0 Like
Kashen
Pioneer
Opcje
Ja mam ten. Sugerujesz aby wymienić na inny? TV masz taki jak ja czyli qn91bat i nie masz tego komunikatu po teście HDMI? Czy jednak posiadasz inny model TV20221113_192536_1000000541_1668363936.jpg
0 Like
PiterKozi
Voyager
Opcje
Inny tv Q80B był taki sam problem jak u Ciebie, zmiana kabla na podany w linku pomagał.
Kashen
Pioneer
Opcje
Dzięki, wobec tego jak zmienię TV i na tym kablu co mam będzie to samo, to oddam ten kabel i wezmę ten który u Ciebie chodzi. Możliwe że Samsung nie lubi się z Goldenline nawet gdy jest certyfikowany
0 Like
MightyArti
Pathfinder
Opcje

tryb sklepowy można przełączyć na domowy :smiling-face:

potrzebny będzie tylko kod pin. standardowo 0000

0 Like
MightyArti
Pathfinder
Opcje

Jeśli chodzi o problem z kablem HDMI...

przerabiałem ten temat na 4 przewodach z certyfikatem (wszystkie ultra speed 48Gb 8k 60Hz 4k 120Hz hdmi 2.1) i żaden nie przeszedł testu telewizora...

rozmawiałem na czacie i z pomocą zdalną... nie potrafią tego rozwiązać... ale ja już chyba wiem w czym problem...

Chodzi o źródło tzn dekoder... sprawdź czy Twój ma HDMI 2.1

Ja też mam dekoder 4k ale wyjście HDMI 2.0 i tutaj podejrzewam jest problem...

EDIT:

Sprawdziłem instrukcję USW4001NCP na stronie:

Dekoder 4K ULTRABOX+ - telewizja najwyższej jakości (canalplus.com)

na stronie 35 jest specyfikacja:

"Wyjście HDMI: HDMI 2.0a/HDCP 2.2"

0 Like
Kashen
Pioneer
Opcje
Dzięki za info, u mnie dokładnie tez tak było, zdalnie sprawdzali i nie rozwiazali problemu. Tak dekoder ma 2.0 ale to nie jest jednak ta przyczyna. Sprawdzałem na laptopie gdzie jest 2.1 na wszystkich możliwych ustawieniach, włączyłem w nim także HDR I 120Hz i nic, ciągle błąd przewodu HDMI
0 Like
Kashen
Pioneer
Opcje
Więc tak, wymieniłem TV na inny egzemplarz. Niestety rezultatu nie ma. W sklepie kompetentni sprzedawcy powiedzieli, ze to raczej wina oprogramowania i polityka Samsunga. W ten sposób chcą wymusić aby kupować ich przewody. Myślę że to jednak jest realne. Nie podoba mi się taka polityka Samsunga, tylko tyle powiem, zrażają do siebie klientów takim zachowaniem
0 Like