Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

QE55QN85BATXXH - problem z dźwiękiem podczas PiP

(Temat utworzony: 05-12-2022 07:45 PM)
1100 Wyświetlenia
Nash1977
First Poster
Opcje

Witam,
Telewizor Samsunga posiadam od ponad 1 miesiąca. Na MŚ w Katarze postanowiłem skorzystać z opcji PIP (obraz w obrazie).  Jeden ekran był z CANAL+ po HDMI (4K Ultrabox+) a drugi z telewizji naziemnej (sygnał z lokalnej (blokowej) instalacji antenowej)

Obraz i dźwięk z dekodera po HDMI działają prawidłowo, obraz z TV naziemnej jest również  OK, natomiast dźwięk w równomiernych odstępach co 3-4 s zanika na 0,5s po czym powraca i tak na przemian.  Sila sygnału w kablu antenowym 98%, jakość 100%.

Kolejne rozmowy z dziale  obsługi klienta to: ponowne przeszukanie kanałów, reset serwisowy telewizora, zdalne sprawdzenie parametrów - wszystko jest OK.

Kupiłem również dobrej jakości kabel 8K HDMI 2.1 (Unitek) . Bez zmian. Wyczytałem że dekoder 4K Ultrabox ma tylko wyjście HDMI 2.0a - może tutaj jest problem, ale podłączyłem w trybie PiP dekoder i konsole PS3 i nie było problemu z dźwiękiem.

Czy macie jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić, czy tylko cierpliwie czekać  na kolejne aktualizacje systemu, może któraś to naprawi.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

To pozostaje czekać na kolejną aktualizację FW ale nie wiadomo kiedy ona się pojawi.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Nash1977  Domyślam się dźwięk znika z dekodera 4K Ultrabox czy z anteny naziemnej?

Czy w TV masz najnowszy firmware wersji 1420?

https://www.samsung.com/pl/support/model/QE55QN85BATXXH/#downloads

Nash1977
First Poster
Opcje

Mam najnowszy firmware. A dźwięk na pól sekundy znika z telewizji naziemnej.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Nash1977  Masz taki jaki podałem? Czy zanika na każdym kanale TV naziemnej?

Nash1977
First Poster
Opcje

Tak, 1420. W PiP przełączał na różne kanały telewizji naziemnej i na każdym jest ten sam efekt.

0 Like
Nash1977
First Poster
Opcje

Aha, czasami po wyjściu z PiPu do telewizji naziemnej efekt zostaje i pomaga tylko wyłączenie i włączenie telewizora. 

Efekt jest na każdym kanale, każdym MUXie i niezależnie czy SD czy HD.

0 Like
Nash1977
First Poster
Opcje

Ogólnie w codzienny oglądanie telewizji czy to z dekodera czy z naziemnej telewizor jest OK. Natomiast w PiPie trzeba wybrać dźwięk z obrazu po HDMI czyli z dekodera😀

0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

To pozostaje czekać na kolejną aktualizację FW ale nie wiadomo kiedy ona się pojawi.

Nash1977
First Poster
Opcje

I tradycyjny wynik testu przewodu HDMII tradycyjny wynik testu przewodu HDMI

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Nash1977  Czy ten test kabla robiłeś tylko po podłączony dekoderze 4k Ultrabox

Sprawdź jak będzie z innym urządzeniem?

0 Like