Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QE43Q60RAT Optical output problem

(Temat utworzony: 22-06-2020 01:11 AM)
1351 Wyświetlenia
dojade
Journeyman
Opcje

Witam,

mam problem z wyjściem optycznym. Podpinam się kablem do mojego DACa Toppinga DX7 Pro a z niego sygnał leci do głośników aktywnych.

Podczas oglądania wszystkich stacji telewizyjnych telewizji cyfrowej/ naziemnej, połączenie z DACiem jest tak jakby przerywane co parę / parenaście sekund. Wtedy zanika dźwięk na sekdune.
Co ciekawe, podczas oglądania NETFLIXA bezpośrednio z TV --> Topping --> Głośniki aktywne , problem nie występuje. 

Kabel na pewno jest sprawny.
Sprawdzałem na innym telewizorze o znajomego i u niego problemu nie ma.

W opcjach experckich dźwięku mam ustawione wyjście sygnalu na PCM. Żadnych więcej ppcji tam nie ma.
Wersja oprgaramowania - najnowsza

Nie wiem gdzie leży problem. Proszę o pomoc. Topping DX7 to kawał dobrego sprzętu. 
Nie powinno z nim być problemu. 

Pozdrawiam

0 Like
9 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dojade  Najlepiej będzie, jak zadzwonisz na infolinie Samsung tel.22 607 93 33 i sprawdzą, zdalnie co jest nie tak z twoim TV.

0 Like
dojade
Journeyman
Opcje

Witam ponownie,

dostałem bardziej szczegółową odpowiedź od działu technicznego Toppinga. 

"Dx7pro has very high requirements on the input SPDIF signal, including stability, normalization, voltage, jitter, etc.  In other words, if the input requirements are high, there will be fewer sources that can be adapted, which may lead to incompatibility.  As far as we know, the SPDIF output of TV is generally not standardized enough, so we think it is the problem."

W moim modelu TV, opcji experckich w kontekście dźwięku nie ma prawie rzadnych.
Nie mam żadnego wyboru Bitstream i innych opcji, które wyższe modele QLED mają.
Czy w ukrytych opcjach (do których ponoć nie można samemu wejść bo utraci sięgwarancję) są jakieś dodtkowe ustawienia? 

Wygląda na to jakby TV nie potrafił przesyłać ciągłego sygnału do urządzenia, przez co urządzenie co chwilę traci łączność. Od całkiem nowego telewizora wymagałbym jednak stabilności. 

Pozdrawiam

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dojade Zobacz, co masz w instrukcji na stronach 32 i 112,113 

https://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201910/20191024133448825/MUSDVBEUR-3.0.0_EM_MUSE_EU_PO...

Nie co chciałbyś włączać w menu serwisowym ?

Przechwytywanie.PNG

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dojade  Jeszcze małe info, że NETFLIX ma dźwięk DD i Dolby Atoms a telewizja naziemna nadaje PCM, czyli STEREO

0 Like
dojade
Journeyman
Opcje

Witam ponownie, 

najbardziej zasrtanawia mnie wpis:
"opcja dzwieku cyfrowego jest dostepna tylko dla programów z dźwiękiem 5.1"

Co to dokładnie znaczy? Że jak standardowe kanały telewizji cyfrowej naziemnej mają STEREO to dźwięk nie będzie się pojawiać? Z tego co widzę podczas przerzucania kanałów, mają one dopisek STERO obok jakości obrazu. 
W takim wypadku w żadnym z tych wypadków dźwięk nie powinien działać?

Napisałeś, że NETFLIX ma dźwięk DD i Dolby Atmos. 
Mój DAC odbiera jedynie STERO i z NETFLIXEM problemu nie ma. 
Po to są właśnie ustawienia wyjściowe Audio w TV aby odpowiednio ustawić format wyjścia cyfrowego. 

Dlatego interesuje mnie czy w ustawieniach serwosowych nie ma żadnych dodatkowych ustawień, ponieważ te w TV w "ustawieniach experckich" są baaardzo ograniczone.  Może jest coś więcej niż zmiana formatu wyjściowego na PCM. 

0 Like
dojade
Journeyman
Opcje

Sprawdziłem mojego DACa z innymi telewizorami Sony i LG. Problem nie występuje.
Wychodzi na to, że model QE43Q60RAT jest po prostu niedorobiony pod kątem stabilności sygnału audio.
(albo jakiś inny problem)

Dodatkowo zauyważyłem, że na każdym z filmikók na YT  w ustawieniach dźwieku TV jest:
HDMI audio Input format, u  mnie takiego czegoś w ogóle nie ma, dlaczego?

@vdsl2
Bardzo proszę o zgłoszenie tego wyżej i zapytanie czy jest to kwestia ewentualnej aktualizacji oprogramowania w celu naprawy problemu? Czy może jednak muszę zareklamować telewizor. Nie może być tak, że mój DAC, który kosztuje więcej niż TV nie odbiera poprawnie sygnału dźwiękowego a z wszystkich innych TV odbiera.

Czekam na odpowiedź

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dojade  Mam dwa modele TV jak UE43RU7472 i QE43Q60RAT  i nie ma, żadnego problemu po wyjściu optycznym oba mają podobny firmware 1356.0 i 1356.2. Myślę, sam powiniesz zgłosić problem na infolinie lub przez E-mail

0 Like
dojade
Journeyman
Opcje

Hej, to chyba już mój ostatni post

Skoro poprzez NETFLIX sygnał dociera do DACa bez zakłóceń to chyba znaczy, że wyjście optyczne samo w sobie jest ok.
Jeśli działa w tym konkretnym przypadku to teoretycznie powinnno działać w innym. Czyli problem nie jest sprzętowy. Popraw mnie jeśli się mylę :smiling-face:

Wychodzi na to, że są jakieś problemy w oprogramowaniu Samsunga. Możliwe, że brakuje pewnej standaryzacji ustawień w kontekście odbierania i przesyłania sygnału audio z telewizji naziemnej. 
Rozumiem, że Tobie działa.. ale może najnowsze urządzenia potrzebują większej "precyzji"

Najdziwniejsze jest to, że LG 5 letni bez problemu sygnał odpowiednio ustandaryzowany wysyła a nowszy Samsung nie.

Więcej nie ma sensu kontynuować tematu. Dziękuję Ci za pomoc.
Powiedz jeszcze proszę do kogo napisać, że model mojego telewizora jest niekompatybilny z 
urządzeniem Topping DX7 Pro. Chciałym aby ktoś pochylił się nad tematem. Albo żeby chociaż zostało to gdzieś odnotowane aby ktoś kto ogarnia aktualizacje wiedział o problemie. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Skoro moje modele nie mają problemu z działanie z telewizją naziemną i z innymi urządzeniami jak Pioneer czy Sounbar Samsunga po optyczny.

A taką otrzymałeś odpowiedz 

"Dx7pro ma bardzo wysokie wymagania dotyczące wejściowego sygnału SPDIF, w tym stabilność, normalizację, napięcie, fluktuacje itp. Innymi słowy, jeśli wymagania wejściowe są wysokie, będzie mniej źródeł, które można dostosować, co może prowadzić do niezgodności. O ile nam wiadomo, wyjście SPDIF telewizora na ogół nie jest wystarczająco znormalizowane, więc uważamy, że to jest problem"

0 Like