18-07-2021 02:06 PM
Witam
Po automatycznej aktualizacji firmware do wersji 1381.2 przestał działać czujnik oświetlenia.
Po zgaszeniu światła w ciemnym pokoju obraz nie przyciemnia się jak robił to przed aktualizacją.
Czujnik włączony, podświetlenie 50 a minimalne podświetlenie ustawione na 10 - ignoruje.
Wszelkie inne ustawienia "inteligentne" wyłączone, tryb obrazu: film.
Tuż przed aktualizacją firmware czujnik działał poprawnie.
TV QE55Q70RATXXH, wersja sub-micom: T-MMINTV-1019
Czy jest opcja powrotu do poprzedniej wersji firmware, lub naprawy tego w jakiś inny sposób?
Pozdrawiam
Marek
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
18-07-2021 10:43 PM
Zrobiłem jak napisałeś. Wszystko się wyzerowało.
Pierwsze co sprawdziłem przed ustawianiem własnych preferencji to czujnik światła i...
jak nie działał tak nie działa - bez zmian.
Czyli cała procedura na nic 😞 i teraz muszę się jeszcze męczyć z ustawieniami moich preferencji dla każdego wejścia + wklepywanie konta i aplikacji smart . . . eeeech 😞
19-07-2021 10:35 AM
Hej @mmgdom
sprawdź jeszcze czy masz włączone: Ustawienia> Ogólne> Ustawienia trybu inteligentnego> Dopasowująca się jasność*
*Ta funkcja może nie być obsługiwana przez niektóre tryby lub aplikacje. (Na przykład Ambient Mode, i Tryb gry).
Jeśli będzie nadal to samo, to skontaktuj się z infolinią pod numerem 801 172 678 lub 22 607 93 33. Zdalnie sprawdzą TV.
19-07-2021 11:31 AM — edytowano 19-07-2021 12:08 PM
Próbowałem włączać i wyłączać "Dopasowującą się jasność" - nic to nie zmienia.
Po południu zadzwonię na infolinię.
20-07-2021 09:09 AM
@mmgdom Daj nam znać później co Ci powiedzieli na infolinii :]
21-07-2021 07:41 PM
Na infolinii po "wyłożeniu" sprawy pani zaproponowała jedynie kolejny reset fabryczny - tym razem przeprowadzony przez nią zdalnie. Powiedziała, że gdyby to nie pomogło to pozostaje wezwać serwis.
No i oczywiście nie pomogło... 😞 zachowanie czujnika oświetlenia bez zmian.
Po dłuższych testach ustawień stwierdziłem, że nie będę wzywał serwisu.
Po co mają grzebać w sprawnym telewizorze skoro winny jest ewidentnie nowy firmware.
Włączyłem tryb inteligentny obrazu z opcją automatycznej jasności i "niby" przyciemnia obraz. Może taki jest teraz nowy domyślny sposób działania czujnika oświetlenia (w nowym firmware)?
Po prostu wymuszają "tryb inteligentny". Poprzednio nie miałem go włączonego tylko w menu Eco "Wykrywanie światła otoczenia" i obraz przyciemniał się bez probelmu.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
16-09-2021 12:28 PM
Nie długo pojawi się nowy firmware wersja 1387.1
21-09-2021 05:49 PM
siemka
widzę że nie jestem sam - też z tym walczę ale u mnie serwis już był 3 razy. problem ewidentnie związany z błędnym oprogramowaniem. u mie to samo bez trybu inteligentnego działało -miałem go włączonego tylko w menu Eco "Wykrywanie światła otoczenia" i obraz przyciemniał się bez problemu. wczoraj jak podłączyłem Tv do sieci pobrało się wersja 1385 ( była 1374) i czujnik znó nie działa.
https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/aktualizacja-qe55q70rat/m-p/4000600#M26706