Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Q70RAT nie działa czujnik oświetlenia po aktualizacji do 1381.2

(Temat utworzony: 18-07-2021 02:06 PM)
1486 Wyświetlenia
mmgdom
Explorer
Opcje

Witam

Po automatycznej aktualizacji firmware do wersji 1381.2 przestał działać czujnik oświetlenia.

Po zgaszeniu światła w ciemnym pokoju obraz nie przyciemnia się jak robił to przed aktualizacją.

Czujnik włączony, podświetlenie 50 a minimalne podświetlenie ustawione na 10 - ignoruje.

Wszelkie inne ustawienia "inteligentne" wyłączone, tryb obrazu: film.

Tuż przed aktualizacją firmware czujnik działał poprawnie.

TV QE55Q70RATXXH, wersja sub-micom: T-MMINTV-1019

Czy jest opcja powrotu do poprzedniej wersji firmware, lub naprawy tego w jakiś inny sposób?

Pozdrawiam
Marek

0 Like
Przejdź do rozwiązania
16 Odpowiedzi
mmgdom
Explorer
Opcje

Zrobiłem jak napisałeś. Wszystko się wyzerowało.

Pierwsze co sprawdziłem przed ustawianiem własnych preferencji to czujnik światła i...
jak nie działał tak nie działa - bez zmian.

Czyli cała procedura na nic 😞 i teraz muszę się jeszcze męczyć z ustawieniami moich preferencji dla każdego wejścia + wklepywanie konta i aplikacji smart . . . eeeech 😞

0 Like
BasiaW
Navigator
Opcje

Hej @mmgdom 

sprawdź jeszcze czy masz włączone: Ustawienia> Ogólne> Ustawienia trybu inteligentnego> Dopasowująca się jasność*

*Ta funkcja może nie być obsługiwana przez niektóre tryby lub aplikacje. (Na przykład Ambient Mode, i Tryb gry).

Jeśli będzie nadal to samo, to skontaktuj się z infolinią pod numerem 801 172 678 lub 22 607 93 33. Zdalnie sprawdzą TV.

mmgdom
Explorer
Opcje

Próbowałem włączać i wyłączać "Dopasowującą się jasność" - nic to nie zmienia.

Po południu zadzwonię na infolinię.

JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@mmgdom Daj nam znać później co Ci powiedzieli na infolinii :]

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Rozwiązanie
mmgdom
Explorer
Opcje

Na infolinii po "wyłożeniu" sprawy pani zaproponowała jedynie kolejny reset fabryczny - tym razem przeprowadzony przez nią zdalnie. Powiedziała, że gdyby to nie pomogło to pozostaje wezwać serwis.

No i oczywiście nie pomogło... 😞 zachowanie czujnika oświetlenia bez zmian.

Po dłuższych testach ustawień stwierdziłem, że nie będę wzywał serwisu.
Po co mają grzebać w sprawnym telewizorze skoro winny jest ewidentnie nowy firmware.

Włączyłem tryb inteligentny obrazu z opcją automatycznej jasności i "niby" przyciemnia obraz. Może taki jest teraz nowy domyślny sposób działania czujnika oświetlenia (w nowym firmware)?

Po prostu wymuszają "tryb inteligentny". Poprzednio nie miałem go włączonego tylko w menu Eco "Wykrywanie światła otoczenia" i obraz przyciemniał się bez probelmu.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie długo pojawi się nowy firmware wersja 1387.1

• eARC dla telewizorów QLED 4K i 8K!
  • Naprawiono błąd z eko-czujnikiem.
Czarnybrat
First Poster
Opcje

siemka

widzę że  nie jestem sam - też z tym walczę ale u mnie serwis już był 3 razy. problem ewidentnie związany z błędnym oprogramowaniem.  u mie to samo bez trybu inteligentnego działało -miałem go włączonego tylko w menu Eco "Wykrywanie światła otoczenia" i obraz przyciemniał się bez problemu. wczoraj jak podłączyłem Tv do sieci pobrało się wersja 1385 ( była 1374) i czujnik znó nie działa.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/aktualizacja-qe55q70rat/m-p/4000600#M26706

0 Like