Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Q70RAT nie działa czujnik oświetlenia po aktualizacji do 1381.2

(Temat utworzony: 21-09-2021 05:49 PM)
516 Wyświetlenia
mmgdom
Explorer
Opcje

Witam

Po automatycznej aktualizacji firmware do wersji 1381.2 przestał działać czujnik oświetlenia.

Po zgaszeniu światła w ciemnym pokoju obraz nie przyciemnia się jak robił to przed aktualizacją.

Czujnik włączony, podświetlenie 50 a minimalne podświetlenie ustawione na 10 - ignoruje.

Wszelkie inne ustawienia "inteligentne" wyłączone, tryb obrazu: film.

Tuż przed aktualizacją firmware czujnik działał poprawnie.

TV QE55Q70RATXXH, wersja sub-micom: T-MMINTV-1019

Czy jest opcja powrotu do poprzedniej wersji firmware, lub naprawy tego w jakiś inny sposób?

Pozdrawiam
Marek

0 Like
16 Odpowiedzi
mmgdom
Explorer
Opcje

Zrobiłem jak napisałeś. Wszystko się wyzerowało.

Pierwsze co sprawdziłem przed ustawianiem własnych preferencji to czujnik światła i...
jak nie działał tak nie działa - bez zmian.

Czyli cała procedura na nic 😞 i teraz muszę się jeszcze męczyć z ustawieniami moich preferencji dla każdego wejścia + wklepywanie konta i aplikacji smart . . . eeeech 😞

0 Like
BasiaW
Navigator
Opcje

Hej @mmgdom 

sprawdź jeszcze czy masz włączone: Ustawienia> Ogólne> Ustawienia trybu inteligentnego> Dopasowująca się jasność*

*Ta funkcja może nie być obsługiwana przez niektóre tryby lub aplikacje. (Na przykład Ambient Mode, i Tryb gry).

Jeśli będzie nadal to samo, to skontaktuj się z infolinią pod numerem 801 172 678 lub 22 607 93 33. Zdalnie sprawdzą TV.

mmgdom
Explorer
Opcje

Próbowałem włączać i wyłączać "Dopasowującą się jasność" - nic to nie zmienia.

Po południu zadzwonię na infolinię.

JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@mmgdom Daj nam znać później co Ci powiedzieli na infolinii :]

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Rozwiązanie
mmgdom
Explorer
Opcje

Na infolinii po "wyłożeniu" sprawy pani zaproponowała jedynie kolejny reset fabryczny - tym razem przeprowadzony przez nią zdalnie. Powiedziała, że gdyby to nie pomogło to pozostaje wezwać serwis.

No i oczywiście nie pomogło... 😞 zachowanie czujnika oświetlenia bez zmian.

Po dłuższych testach ustawień stwierdziłem, że nie będę wzywał serwisu.
Po co mają grzebać w sprawnym telewizorze skoro winny jest ewidentnie nowy firmware.

Włączyłem tryb inteligentny obrazu z opcją automatycznej jasności i "niby" przyciemnia obraz. Może taki jest teraz nowy domyślny sposób działania czujnika oświetlenia (w nowym firmware)?

Po prostu wymuszają "tryb inteligentny". Poprzednio nie miałem go włączonego tylko w menu Eco "Wykrywanie światła otoczenia" i obraz przyciemniał się bez probelmu.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie długo pojawi się nowy firmware wersja 1387.1

• eARC dla telewizorów QLED 4K i 8K!
  • Naprawiono błąd z eko-czujnikiem.
Czarnybrat
First Poster
Opcje

siemka

widzę że  nie jestem sam - też z tym walczę ale u mnie serwis już był 3 razy. problem ewidentnie związany z błędnym oprogramowaniem.  u mie to samo bez trybu inteligentnego działało -miałem go włączonego tylko w menu Eco "Wykrywanie światła otoczenia" i obraz przyciemniał się bez problemu. wczoraj jak podłączyłem Tv do sieci pobrało się wersja 1385 ( była 1374) i czujnik znó nie działa.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/aktualizacja-qe55q70rat/m-p/4000600#M26706

0 Like