Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Q-Symphony - Orkiestra w Twoim domu!

(Temat utworzony: 10-06-2021 03:43 PM)
3141 Wyświetlenia
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć 😁

Telewizor Samsung to nie tylko doskonałej jakości obraz, ale teraz, w połączeniu z soundbarem i funkcją Q-symphony, również orkiestra w Twoim salonie. Dźwięk usłyszysz jednocześnie z obu urządzeń, co da niesamowite wrażenia dla ucha. Wiadomo, że im więcej głośników, tym szersza scena dźwiękowa. I w to mi graj! 😎

zdjecia 1.png

W tym momencie, po aktualizacji systemu Tizen, opcja Q-symphony dostępna jest już we wszystkich TV Qled z 2020 rokuCrystal UHD z serii TU80XX oraz TU85xx plus całej linii  telewizorów z 2021.

Funcja Q-symphony w soundbarach jest na wyposażeniu całej Q-serii z 2020/2021 roku czyli:

2020 rok: HW-Q950T, HW-Q900T, HW-Q800T, HW-Q70T, HW-Q60T;

2021 rok: HW-Q800A, HW-Q700A, HW-Q600A.

O czym należy pamiętać?

Po podłączeniu soundbara do TV przewodem optycznym lub HDMI trzeba jeszcze jedynie w ustawieniach Dźwięku wybrać źródło „TV+AV (HDMI lub Optyczne)”, dokładnie tak, jak na screenie poniżej:

zdje 2.png

Nie masz tej opcji w ustawieniach dźwięku? Bez paniki 😉 Wystarczy przeprowadzić aktualizację softu w TV według instrukcji:

zdj 3.png

UWAGA!: Przy podłączeniu bezprzewodowym TV i soundbara (Bluetooth, WiFi) funkcja Q-symphony nie będzie dostępna.

Wideo-instrukcję dotyczącą konfiguracji Q-Symphony znajdziecie pod tym linkiem: Jak skonfigurować funkcję Q-Symphony?

Polecam materiał na Youtube:

Jestem ciekawa Waszych wrażeń, dajcie znać!
O Q-Symphony i innych funkcjach soundbarów z Q-series możecie przeczytać też tutaj: Soundbar Q-serii dla fanów sportu

31 Odpowiedzi
marcel2007
Voyager
Opcje

Witam. Kiedy na moim QE43Q64T będzie możliwa ta funkcja Q-Symphony ?  Póki co na stronie nie ma nowego oprogramowania.

Mam soundbar HW R650. Czy muszę wymienić na HW Q60T ?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@marcel2007, Musisz posiadać soundbar z serii Q. Na Twoim ta funkcja nie zadziała.

marcel2007
Voyager
Opcje

Ok. A kiedy oprogramowanie do mojego Q64T aby w menu pojawiło się

ta funkcja symphony ?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@marcel2007, Podejrzewam, że odpowiednia opcja w ustawieniach pojawi się dopiero po podłączeniu kompatybilnego soundbara.

horton
Pioneer
Opcje

Tutaj plus dla Samsunga za tą funkcję. Chyba jedyna marka na rynku (choć mogę się mylić) która coś takiego oferuje w swoich urządzniach.

Szkoda gdy głośniki w TV (w takim układzie z soundbar-em) stają się zbędne.

0 Like
jstachera
First Poster
Opcje

Czy funkcja Q-symphony będzie wspierana na modelach ue55nu7472 ?

https://www.samsung.com/pl/tvs/uhd-4k-tv/nu7472-55-inch-crystal-uhd-smart-tv-ue55nu7472uxxh/

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@jstachera  Nie będzie bo Q-symphony  jest dostępny w modelach z 2020 roku a ty masz model z 2018 roku.

Maciejwl
Navigator
Opcje

Hej, ja posiadam tv budżetowy QE55Q64TAU (2020 r.), który pseudo głośniki ma na dole, nie tak jak modele droższe u góry, oraz soundbar HW-Q70T. No i mimo ułomności głośników jakie posiada mój TV, ogólnie połączenie takie w większości sytuacji daje radę, szczególnie na filmach z Netflix, najlepiej z kodowaniem ATMOS lub oglądając kanały z tv naziemnej, szczególnie z DVB-T2 (testowe). Spory fun był na TVP 4K (z Atmos) podczas oglądania euro, fajnie było słychać kibiców, była to niezła namiastka atmosfery meczowej.

Ale Q-symphony fatalnie się spisuje, kiedy oglądam jakiś kanał z satelity, np. muzyczny (FTA, kabel podłączony bezpośrednio do TV, bez dekodera). Z kanałów satelitarnych najwyraźniej idzie jakieś podstawowe kodowanie dźwięku no i tutaj odnosi się wrażenie jak by głośniki telewizora grały dużo głośniej, psując tym samym cały efekt – zbyt mocno słychać dźwięk telewizora, a zbyt słabo soundbar. Wówczas przełączam dźwięk tylko na soundbara :smiling-face:

No ale domyślam się, że jest to wina tv, który górnych lotów nie jest no i można powiedzieć, że Q-symphony dostał w prezencie - początkowo owa funkcja działała tylko od modelu 80T wzwyż.

marcel2007
Voyager
Opcje

A gdy używasz Q Symphony  to w jakim trybie uzyskujesz najlepszy efekt ?  Standartowy , adaptacyjny czy wirtual ?

0 Like