Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przycinanie obrazu podczas oglądania telewizji naziemnej 55mu7042

(Temat utworzony: 08-01-2018 12:19 PM)
30522 Wyświetlenia
suchy06
Explorer
Opcje

Witam. Jestem nowym posiadaczem telewizora samsung 55mu7042. Problem z jakim boryka się telewizor polega na delikatnym przycinaniu obrazu co kilka minut. Wygląda to tak jak przy buforowaniu obrazu podczas oglądania czegoś przez internet. Jest to bardzo irytujące szczególnie w przypadku transmisji sportowych. Podłączona jest telewizja naziemna z kablówki. Dodam, że wcześniej posiadałem 8 letni telewizor samsunga i problemu nie było. Moje podejrzenia padają na wadliwy moduł smart connect. Dodam, że przycinanie obrazu nie występuję przy oglądaniu tv z inncyh źródeł (USB/youtube itp). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

0 Like
245 Odpowiedzi
Kam1kazee
Apprentice
Opcje
wiem co to bitrate, tylko do czego się odnosisz w tym wypadku? I jak to ma pomóc w "rwaniu" obrazu?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Ja mam UE40JU6740 i tego problemu nie ma  z anteny DVB-T

0 Like
Kam1kazee
Apprentice
Opcje

Czyli co, innymi słowy wypowiadam umowę upc i montuje sobie dvbt? :face-with-tears-of-joy:

Widzę że dalej uparcie pracownicy lub tam inni "sympatycy" samsunga zwalają na dostawcę usług pomimo wzorowego sygnału :smiling-face: to moja wina żę są ściny? :face-with-tears-of-joy:
Ciekawe ze na innych tv z upłynniaczami obrazu problem nie występuje. Ciekawe że na tv samsunga moich rodziców o 2 klasy niższym problem również nie wystepuje.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kam1kazee  W tych samych modelach TV są różne głowice może wymiana płyty może rozwiązać problem u ciebie.

0 Like
wojtekk5
Explorer
Opcje
Mam to samo, ale chyba wiem co jest przyczyną. Winą jest TVP Sport HD i jego nadawanie w niby HD czyli 1080i czyli w rozdzielczości w praktyce 1920x540. Większość kanałów w Polsce nadawane jest w 1080i niestety, ale pewnie tych klatek nie widzimy, bo najłatwiej to zauważyć przy szybkim ruchu czyli sporcie :winking-face: Niedawno leciał mecz LM na TVP Sport HD oraz na CT Sport HD który jest nadawany w 1080p (1920x1080) czyli pełne full HD. Efekt? Obraz żyleta, ZERO! klatkowania. Pytanie dlaczego na starych tv się nie nie dzieje? otóż dlatego, że te stare nie mają 4k więc mają mniejszą rodzielczość przez nie brakuje im tylu klatek co nam w 4k. Także stawiam, że jeśli kiedyś TVP Sport zacznie nadawać w 1080p to problem zniknie.
0 Like
Piona
Student
Opcje

Sprawdze jeszcze raz u siebie, ale miałem wrażenie że na kanałach nadawanych w rozdzielczości SD też ten problem występuje. 

0 Like
tmiernicki
Apprentice
Opcje
Panowie podpinam się pod temat .
Nowy TV UE55RU7172UXXH .
TV poprzez dekoder KORBOX SOIAV IPTV .
Przycinanie występuje na kanałach HD głównie w sporcie .
Kabel HDMI 1.4 ( taki max obsługuje dekoder )
Dzwoniłem na infolinię :
- najnowsze sterowniki wgrane poprzez USB
- auto motion wyłączone
- wzmocnienie sygnału hdmi ustawione na HDMI 1

Dalej przycinanie występuje , producent radzi sprawdzić na innym źródle .
Co ciekawe w konsoli Xbox 360 nie występuje .
Na YT też nie występuje .

Mam czekać na decyzję producenta .
Może ktoś ma już po jakimś czasie jakieś pomysły ?

Tu link do filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=RHMWbZS-EBo

Gdzieś około 0:05 proszę zerknąć na reklamy na trybunie .
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@tmiernicki Czy zgłaszałeś ten problem do dostawcy telewizji ? Jeśli problem nie występuje na konsoli i YT to nie problem po stronie TV.

Czy wyłączyłeś Czysty obraz cyfrowy 

0 Like
tmiernicki
Apprentice
Opcje

Dziękuję za szybką odpoiwedz . 

Tak dziś poinformowałem o tym dostawcę sygnału TV . 

Zobaczymy może musi jakieś opcje w IPTV pozmieniać  u mnie , nie mniej jednak jak przeczytałem około 20 stron tematu to też zauważyłem że u innych też na YT było ok a na TV w sporcie się zacinało  . 

Dodatkowo chyba konsola X360 nie  nadaje w 1080p  więc tym bym się chyba nie sugerował  . 

Jak odpalam jakieś filmiki na YT 1080p czy nawet 4K to jest ok . Oczwywiście wolał bym aby to były ustawienia dostawcy sygnału TV a nie wina sprzętu ale znając moje szczęście to będzie najgorsze z najgorszych :smiling-face: 

Zawsze mogę szukać przyczyny w dekoderze  bo po wifi łączę się z innym routerem a sygnał do dekodera idzie po rj45 i dopiero do TV po HDMI 1.4 .

Czysty obraz cyfrowy ? Co to za funkcja ? 

EDIT :

Już wyszukałem informacje o tej funkcji . Tylko teraz pytanie jak ją wyłączę to mam włączyć znowu auto motion ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@tmiernicki Czysty obraz jest to zmniejszenie zakłóceń obrazu w celu wyeliminowania rozproszonych linii i migotania 

Jak masz ustawione w dekoderze opcje ?

Przechwytywanie.PNG