Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przycinanie obrazu podczas oglądania telewizji naziemnej 55mu7042

(Temat utworzony: 08-01-2018 12:19 PM)
30512 Wyświetlenia
suchy06
Explorer
Opcje

Witam. Jestem nowym posiadaczem telewizora samsung 55mu7042. Problem z jakim boryka się telewizor polega na delikatnym przycinaniu obrazu co kilka minut. Wygląda to tak jak przy buforowaniu obrazu podczas oglądania czegoś przez internet. Jest to bardzo irytujące szczególnie w przypadku transmisji sportowych. Podłączona jest telewizja naziemna z kablówki. Dodam, że wcześniej posiadałem 8 letni telewizor samsunga i problemu nie było. Moje podejrzenia padają na wadliwy moduł smart connect. Dodam, że przycinanie obrazu nie występuję przy oglądaniu tv z inncyh źródeł (USB/youtube itp). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

0 Like
245 Odpowiedzi
marat85
Apprentice
Opcje

@Wojtasekole  napisał(a):

Moglby Pan podać numer pod ktory trzeba zadzwonić ? 

Witam, dodzwonił się Pan na infolinię? Powiedzieli coś mądrego? U mnie też cały czas problem występuję, przywrocilem ustawienia fabryczne, jest lekka poprawa, ale przycięcia się pojawiaja nadal.

0 Like
mirek72
Student
Opcje

Witam. 

Czy ktoś dzwonił może i coś wie na ten temat? Ja mam ten sam problem z telewizją kablową. Są widoczne co pewien czas lekkie przycięcia. Jakby ktoś na chwilę coś delikatnie spowolnił. Nie są regularne. Najlepiej to widać na paskach informacyjnych. Napisy lecą płynnie aż nagle delikatne spowolnienie następuje na kilka sekund. No i oczywiście widać to na meczach piłki nożnej i siatkówki. Reset telewizora nic nie daje. czasami te spowolnienie jest częściej czasami rzadziej. Myślałem, że tylko ja mam taki problem ale też u kolegi zobaczyłem, że też ma takie spowolnienie. Ja mam trochę gorszy tv bo 55mu6172.

0 Like
Bonczo
First Poster
Opcje

Od zakupu tv (55mu7052) na roznych nastawach mam ten sam problem. Przycinanie na sporcie. Nie da sie ogladac sportu. Sygnal mialem z dekodera. Po rezygnacji z upc ogladalem sport z apki eleven - to samo przycinanie. Z tv naziemnej rowniez. Chyba czas hejtowac firme bo oni pomoc nie chca...Kupilem ten tv zeby ogladnac mistrzostwa ibogolnie sport bo mialo byc plynnie a jest odwrotnie. Mistrzostwa obejrzalem na starym LG 47” bo na samsungu sie nie dalo...

0 Like
Piona
Student
Opcje

Witam.

Posiadam telewizor Samsung UE55KU6000 i ja również miałem ten problem z 1-2 sekundowymi przycinkami obrazu jedynie podczas oglądania telewizji naziemnej. Były to nieregularne zacięcia. Na każdym kanale można było dostrzec chwilowy brak płynności obrazu, właśnie wyglądało to jakby telewizor nie nadążał z przetwarzaniem obrazu, więc oddałem go do naprawy. Po pierwszej wizycie w serwisie wymieniono mi płytę główną i zaktualizowano oprogramowanie. Po przetestowaniu telewizora, gdy wrócił z naprawy mogę stwierdzić że:

- przycinki obrazu zmniejszyły swoją częstotliwość, nie są już tak częste,

- nadal jednak występują, ale na transmisjach sportowych.

Teraz podczas oglądania wydarzeń sportowych takich jak: piłka nożna, koszykówka, hokej, łyżwiarstwo itp. obraz zacina się równo co 15 minut. Zarówno na transmisjach na żywo jak i powtórkach. Najlepiej to widać na TVP Sport, ale również na TVP1, gdy leci liga mistrzów. Teraz, gdy oglądam Wiadomości, Filmy obojętnie na jakim kanale to już tego problemu nie widać, jedynie w momencie transmisji sportowych.

Telewizor sprawdziłem dodatkowo na 3 instalacjach antenowych i na każdej występuje nadal ten problem, ale wyłącznie na tym telewizorze. Na innych telewizorach tego nie ma.

Chyba będę musiał znów zgłosić telewizor do dalszej naprawy.

Pozdrawiam

0 Like
showmeyour__
Voyager
Opcje

@Piona przed umówieniem serwisanta zawsze możesz skonsultować swoje obserwacje ze specjalistami z biura obsługi klienta. Tym bardziej, że z opisu jasno wynika, że przeprowadziłeś kilka testów i masz wątpliwości, co do zachowania sprzętu.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@PionaJa bym jeszcze sprawdził jak to wygląda w opcji na tych kanałach? Diagnostyka-Informacje o sygnale-Historia sygnału i tam będzie widoczne czy są problemy z instalacją antenową.

0 Like
Piona
Student
Opcje

Tak,kontaktowałem się z Biurem obsługi drogą e-mailową. Proponowano mi sprawdzić jakość i siłę sygnału, ilość błędów, wyłączyć Auto Motion Plus. Również łączono się z moim telewizorem zdalnie raz bądź dwa razy. Jak na razie wszystkie te próby nie wyeliminowały tej usterki.

Co do historii sygnału, to te szarpniecia obrazu nie są odnotowywane w tej zakładce. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@PionaCzy próbowałeś ustawić na tryb sport ? A możesz napisać jak masz poustawianie w opcjach obrazu ? Czy przy TV nie stoi blisko router czy baza o telefonu bezprzewodowego ? 

0 Like
Piona
Student
Opcje

Wydaje mi się, że kiedyś próbowałem trybu sport i też nic to nie dało, ale sprawdzę jeszcze raz.

Telewizor wisi na ścianie. Pod nim stoi mały regał, a na nim znajduje się wieża HI-FI, PlayStation, router i baza ładujaca telefon bezprzewodowy. Tylko według mnie to nie wpływa na zakłócenia telewizora, gdyż sprawdzałem ten telewizor na innych instalacjach antenowych gdzie w pobliżu nie było innych urządzeń elektrycznych  które mogłyby zagluszac prawidłowy odbiór 

Moje ustawienia obrazu są takie:

Tryb obrazu: Naturalny

Podświetlenie: 20

Jasność: 45

Kontrast: 100

Ostrość: 45

Kolor: 52

Czysty obraz cyfrowy: Auto

Auto Motion Plus: Wyłączone

Tryb Film: Wyłączone

Teraz akurat leci powtórka skoków narciarskich na nowym kanale TVP Sport HD, to przetestuje czy również występują te szarpniecia. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@PionaJak domyślam się masz zrobioną instalacje antenową z rozgałęzianiem na pokoje czy tak ? 

0 Like