Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z q symphony tv qe55q80a + soundb.q60t

(Temat utworzony: 12-12-2021 03:11 PM)
4996 Wyświetlenia
kubaj20
First Poster
Opcje

Witam

Pojawia się problem na tv qe55q80a i soundbar q60t po włączeniu tv + soundbar gra wspólnie i po 10sek. Tv przestaje grać działa tylko Soundbar chodź funkcja q symphony jest nadal włączona. Wiem niestety że nie jestem osamotniony z taką przypadłością na różnych tv Samsunga.

0 Like
45 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Andrzej86  Proszę bardzo, cieszę się że wszystko już poprawnie działa :smiling-face:

krzychuuu101
Explorer
Opcje
Hej, mam zestaw jak w tytule tj telewizor Qled 65cali z seri Q80A oraz soundbar z serii Q60T z dodatkowymi satelitkami przewidzianymi do tego modelu (nie pamiętam nazwy ale na 100% to te, które zapisane są w instrukcji). 

Zauważyłem ciekawa rzecz, która mnie niepokoi. Otóż wydaje mi się, że QSymphony nie dziala jak powinno. Oto co zauwazam:
1) Dzwiek ustawiony na TV - slychac tylko TV 
2) przełączam szybko na QSyphony
a) slychac że dołącza się soundbar
b) jakieś 5-6 sekund wyraźnie slychac soundbar i TV (dzwiek jest mega przestrzenny, TV naturalnie lepiej odwzorowuje wyższe tony przez co szczególnie mowa ludzka jest o wiele lepiej slyszalna). Dzwiek z soundbara i TV jest lekko rozsynchronizowany - podejrzewam, że do wyregulowania
c) następuje mikro przerwa w dźwięku (taka dosłownie na przełączenie ‐ nie traktuje tego jako wade)
d) slychac że gra tylko soundbar, TV jeśli przybliży sie ucho to też slychac ale jest na prawdę bardzo bardzo cichy. Normalnie z większej odległości niż kilka cm w życiu nie powiedziałbym że TV wydaje jakiś dzwiek. Też wyraźnie charakterystyka dźwięku się zmieniła i jest bardziej basowa (taki urok soundbara i sobufera - tez podkreślam, to nie jest wada).

Według mnie efekt jaki jest w a) to taki, który ma sens jeśli oba urządzenia miałby by łączyć siły. Wtedy faktycznie qSymphony robi efekt wow. 

Zgłosiłem się z tym dzis na infolinię, pracownik podłączył się pod TV. Próbował wielu rzeczy, menu serwisowego a wszystko skończyło się na factory resecie.
Niestety, kompletnie nic się nie zmieniło.

Wszystkie ustawienia mam ok (z resztą potwierdzone z pracownikiem na infolinii).

Czy to normalne działanie?
Czy QSymphony tak ma działać, ze głośnik TV kompletnie nie jest słyszalny z dalszej odległości niż kilka cm?

Tak mam od momentu zakupu tych sprzętów. Niestety, przez wiele wydarzeń i moje lenistwo dopiero po prawie 3 latach zabrałem się za próbę wyjaśnienia tego 😅

Pozdrawiam!
0 Like
Lบxบrℽ
Helping Hand
Opcje
Hej, tu już przerabliaśmy problemy z tym Soundbarem i QSymphony. Może coś Ci pomoże. https://eu.community.samsung.com/t5/sprzęt-audio-i-wideo/problem-z-soundbarem-hw-q60t-przerywa-dźwię...
0 Like
krzychuuu101
Explorer
Opcje
Niestety ten problem który opisuje nie był tam poruszany. QSymphony mam możliwe do wyboru a sam soundbar nie przerywa.
Resetowany był i soundbar i TV.
0 Like
krzychuuu101
Explorer
Opcje
Podlaczenie takie jak zalecane tj HDMI pod port eARC.
Sprawdzane na 2ch kablach HDMI (oryginalny + zamiennik, który mam od początku podlaczony). Efekt ten sam :smiling-face:
Sprawdzałem również na YouTube jakieś filmy z niby testem dźwięku 5.1 i 7.1 - jak dla mnie to sam soundbar gra tak samo jak QSymphony... no chyba, że 5-6sekund po włączeniu QSymphony - wtedy grają te kilka sekund razem 😎
0 Like
AdamW
Expert
Opcje

@krzychuuu101 

Nie została jeszcze poruszona jedna kwestia.

Próbowałeś wykonać aktualizację swojego soundbara do najnowszej wersji?

Tutaj znajdziesz plik wraz z instrukcją wykonania aktualizacji:

https://www.samsung.com/pl/support/model/HW-Q60T/EN/#downloads

Domyślam się, że w TV masz aktualny soft.

Q-Symphony polega na tym, że zarówno głośniki telewizora, jak i soundbara działają jednocześnie, uzupełniając się nawzajem. Może w Twoim wypadku robotę robi różnica między mocą głośników? W TV masz łącznie 60W, a w soundbarze 360W + jeszcze satelitki.