31-03-2021 12:09 PM
Dzień dobry,
Jak już zauważyłem na forum, problem dosyć często spotykany w tym roku - najprawdopodobniej błędna aktualizacja oprogramowania w telewizorach Samsung... Od niedługiego czasu (wcześniej działało kilka lat bez problemów!) nie potrafię połączyć komputera z telewizorem poprzez podłączanie bezprzewodowego ekranu. Wcześniej po wyświetleniu informacji "Łączenie z Andrzej", komputer się łączył po chwili i wszystko działało. Od niedawna zamiast połączenia, po chwili "łączenia" następuje komunikat "Prośba o połączenie z XXX nie powiodła się. Spróbuj podłączyć ponownie za pomocą urządzenia mobilnego".
Robiłem już update systemu w telewizorze, resetowałem router, podłączałem TV i kompa do innej sieci (z komórki), wyłączałem telewizor na 10min, resetowałem wszystkie ustawienia w TV, resetowałem SmartHub. Żaden z tych sposobów nie pomógł. Połączenie po HDMI działa bez problemu, puszczanie z Youtube czy to z kompa, czy z komórki i włączanie zdalne youtube na TV też działa.
Po zainstalowaniu Smart View na komputerze program również wykrywa TV ale wyskakuje taki błąd:
Tutaj jeszcze zrzut ekranu z łaczenia i zdjęcie wzięte z internetu pokazujące komunikat "Prośba o połączenie z XXX nie powiodła się. Spróbuj podłączyć ponownie za pomocą urządzenia mobilnego"
Czy jest jakaś opcja downgradowania oprogramowania w TV, żeby sprawdzić czy wtedy by nie działało z powrotem?
31-03-2021 12:15 PM
Nie ma możliwości cofnięcia aktualizacji. Bez problemu powinien się połączyć jak laptop/komputer będzie połączony po LAN.
31-03-2021 12:21 PM
Powinien i łączył się od lat bez problemu. Teraz następują takie komunikaty, jak wrzuciłem. Nie ma żadnego rozwiązanie, które można zastosować? Czy można jakoś przesłać problem do developerów Samsunga albo do pomocy technicznej?
31-03-2021 12:27 PM
Robiłęm wszystkie kombinację, TV i laptop w sieci LAN, TV i laptop w Wifi, TV w LAN, laptop Wifi, i laptop LAN, TV wifi. Żaden sposób nie działa...
31-03-2021 12:29 PM
Nie napisałeś jaki masz model TV? Poza tym mam dwa modele z 2019 roku(43Q60RAT,43RU7472) i na żadnym nie udało mi się połączy po WIFI ale bez problemu śmiga po LAN. Jak miałem starszy model 40JU6740 tam działo i działa do dziś.
Poza tym zgłaszałem już to wielokrotnie i żadna aktualizacja nie rozwiązała tego problemu.
31-03-2021 01:02 PM
Telewizor UE50MU6102K. U mnie wcześniej jak działało to TV był w LAN, laptop w Wifi i zawsze działało bez problemu. Wcześniej działałem obydwa urządzenia na Wifi ale trochę mniej stabilne było połączenie. Teraz nie działa w żaden z wymienionych sposobów.
Czy jest możliwość zamówienia jakiejś pomocy technicznej do domu, albo zdalnego połączenia, w celu diagnozy problemu/naprawy funkcjonalności? Nawet jeśli by to miało być odpłatne to ta funkcja jest mi po prostu potrzebna...
Nie rozumiem dlaczego w pewnym momencie to przestało działać (około miesiąca temu), a wcześniej bez problemów? Może jakby po prostu wgrać stare oprogramowanie TV przez USB to by rozwiązało problem? Nie można uzyskać jakiegoś wcześniejszego oprogramowania dla TV i wyłączyć automatyczny update?
31-03-2021 11:10 PM
@endrjukce Nie ma możliwości wgrania starszej wersji oprogramowania. Jedyna możliwość to wymiana płyty główniej odpłatnie. Nie też możliwości wyłączenia aktualizacji w TV jedynie jest możliwość ustawienie blokady portów w routerze.
23-01-2022 10:12 AM
Czy udało się komuś rozwiązać ten problem połączenia laptopa i TV?
Dodam, że przez komórkę idzie mi bez problemu.
Zaczynam źle myśleć o tych aktualizacjach SAMSUNGa - mam też kino DVD i tam też po jakieś automatycznej aktualizacji przestało działać i była akcja wymiany/aktualizacji softu w serwisach.
23-01-2022 10:28 AM
@akmiecik U mnie problem został rozwiązany po zakupie nowego laptopa i teraz łączy się po WIFI. Laptop ma Intel 10 gen jak ktoś ma starszą generacje to nie będzie się łączył.
03-04-2023 05:42 PM
Infolinia nie potrafiła pomóc, może w społeczności ktoś się z tym spotkał?
Nie działa bezpośrednie połączenie z komputera pc win10/win11 na zasadzie podłączenia bezprzewodowego wyświetlacza - tak jak się łączy standardowy projektor do prezentacji. PC i projektor są w tej samej wi-fi (sprawdzane na 3 różnych), sprawdzane też na win10 i win11 na dwóch różnych laptopach - na PC wykrywa wyświetlacz, próbuje się do niego łączyć, na projektorze pojawia się komunikat, że próbuje się połączyć z PC i na tym proces się kończy. Z telefonem nie ma tego problemu - screen mirroring działa od pierwszego strzału.
Działa połączenie po apce Easy Connection, ale jakość jest na tyle żenująca, że wolałbym ją odinstalować jak najszybciej. Oczywiście działa też HDMI (bez zarzutu), ale jak sprzęt ma funkcję łączenia po wi-fi, to powinna działać.