Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z odbiorem programów na telewizorze KS7000

(Temat utworzony: 07-01-2019 01:47 PM)
11889 Wyświetlenia
stawik
Pathfinder
Opcje

Pod koniec zeszłego roku, czyli 2018, kanały TVN HD, TVN7 HD i TTV HD nadawane w ramach cyfrowej telewizji naziemnej z PKiN w Warszawie zmieniły kanał nadawania z 53 na 29. Po tej zmienie kanału mój telewizor (55KS7000) nie odnajduje żadnego programu na kanle 29 pomimo tego, że nie miał on problemów z odbiorem powyższych kanałów w momencie gdy nadawane one były na kanale 53. Poczytałem troche w internecie (gółwnie fora internetowe) i dowiedziałem się, że sporo użytkowników telewizorów Samsung (różne modele) również ma problemy z odbiorem powyższych kanałów w Warszawie. Dodam, że użytkownicy telewizorów innych producentów ośiwadczają , że powyższe programy są przez nich bez problemu odbierane na kanalae 29.

Prosiłbym o pomoc w rozwiazaniu problemu.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
stawik
Pathfinder
Opcje

Problem został rozwiązany przez instalatora TV, a jego źródło leżało po stronie instalacji TV w bloku, a nie po stronie telewizora.

Wszystkiemu winien był filtr zastosowany w instalacji telewizyjnej, który używany był do wzmocnienia sygnału i TV i który dostrojony był do kanały 53, przez co wycinał nowy kanał nadawania wspomniniych programów, tj. kanał 29.

Po przestrojeniu filtra wszystko działa juz ok.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
20 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@stawikJa mam dwa podobne modele UE32J4100 i UE40JU6740 i po ponownym wyszukaniu kanałów problem nie występuje jak ty piszesz oczywiście mieszkam w Warszawie a antena jest skierowana na pałac kultury nie na łazy. 

A firmware masz takie wer 1231 ?

stawik
Pathfinder
Opcje

Mój telewizor ma zainstalowana najnowszą wersje oprogramowania, tj. 1231.1.

Jesli chodzi o antenę to nie wiem jak jest ustawiona, ponieważ kożystam z infrastruktury blokowej i podejrzewam, że antena znajduje sie gdzieś na dachu i jest zbiorcza dla wszystkich mieszkańców bloku - generalnie to nie mam do niej dostępu.

Wydaje mi sie jednak, żeby problem nie leży po stronie anteny, ponieważ w momencie gdy programy TVN HD, TVN7 HD i TTV HD, nadawane były na kanale 53 z PKiN to bez problemu je odbierałem.  Z tego co czytałem, to po zmianie kanału nadawania powyższych programów, tj. zmianie na kanał 29, zwiekszona została nawet moc nadajnika. W związku z tym nie wiem czemu antena, z której korzystam miałaby NAGLE stracić zdolnośc do odbierania powyższych programów, skoro wcześniej nie miała z tym problemu.

Dodam, że na kilku forach internetowych znalazłem wpisy, z treści których wynika, że problem z odbiorem powyższych programów na kanale 29 nie dotyczy tylko mnie i we wszystkich przypadkach, które udało mi sie odszukać, dotyczył właśnie telewizorów SAMSUNG.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@stawikCzy jesteś wstanie mi wytłumaczyć dlaczego nie mogę odbierać wszystkich programów z nadajnika z "Łaz" a tylko pałacu kultury ?

Jeszcze jedno czy wiesz dlaczego ponownie zostało przywrócenie anteny a pałacu kultury ?

0 Like
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć @stawik

Przeskanuj jeszcze raz całe pasmo, jeśli to nie pomoże, sprawdź w nadawaniu w ustawieniach eksperckich tam jest opcja strojenia ręcznego sprawdź, czy zadziała.
Warto też skontaktować się z infolinią z prośbą o połączenie zdalne.

0 Like
stawik
Pathfinder
Opcje

Już sprawdzałem to rozwiązanie. Telewizor nie odnajduje programów TVN HD, TVN7HD i TTV HD na kanale 29, przy ręcznym skanowaniu tego kanału i na żadnym innym kanale przy automatyczym skanowaniu wszystkich kanalów.

Ciekawosta - przy automatycznym skanowaniu kanałów pojawil sie u mnie hybrydowy program Legii Warszawa - nawet nie wiedziałem, że taki program istniej.

Wracając do temtu to sprawa jest bardzo interesująca. Mój telewizor nie odbiera programów, które bez problemu odbierał do tej porytj, a które cały czas nadawane są z tego samego nadajnika, tj. z PKiN, a zmienił sie tylko kanał ich nadawania. Sprawa zrobiła sie bardziej interesując, kiedy odnalazłem w interneci wpisy z podobnymi przypadkami jak mój, ktore równiez dotyczyły telewizorów SAMSUNG - właściciele telewizorów innych producentów pisali, że u nich programy te są odbierane normalnie.

Może nadawca sygnału z PKiN coś zmienił w samej metodzie nadawania i nowe rozwiązanie jest niekompatybilne z telewizorami Samsung, ale to jest według mnie mało prawdopodone. Może problem ustapi po nowej aktualizacji oprogramowania TV. Może problem leży zupełnie w innym miejscu....

Podsumowując, to z przebiegu dyskusji wnioskuję, że forumowicze nie spotkali się z podobnym problemem i nie wiedzą jaka może być jego przyczyna i jak go rozwiązać. Wygląda na to, że trzeba czekać, może problem sam sie rozwiąże za jakiś czas.

Jak brak powyższych programów zacznie mnie bardziej irytować, to może rozważę zdalną kontorle, ale wątpie żeby to w czymkolwiek pomogło.

0 Like
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć @stawik

Czy masz możliwość skorzystania z innego źródła sygnału (innej anteny), warto to sprawdzić.
Co do ciekawostek, poza kanałem Legii powinien być kanał EmiTV.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@stawikJak jesteś z Warszawy mogę do ciebie podjechać i sprawdzić co się dzieje u Ciebie ? Pracowałem w serwisie Samsunga i też instaluje anteny . Jestem pewien że nie to problem po stronie TV.

Rozwiązanie
stawik
Pathfinder
Opcje

Problem został rozwiązany przez instalatora TV, a jego źródło leżało po stronie instalacji TV w bloku, a nie po stronie telewizora.

Wszystkiemu winien był filtr zastosowany w instalacji telewizyjnej, który używany był do wzmocnienia sygnału i TV i który dostrojony był do kanały 53, przez co wycinał nowy kanał nadawania wspomniniych programów, tj. kanał 29.

Po przestrojeniu filtra wszystko działa juz ok.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@stawik  Czyli miałem racje że problem nie jest po stronie TV a instalacji antenowej.

0 Like