Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z dźwiękiem przy podłączeniu Tv Samsung UE43J5500 + soundbar Sharp ht-sb110

(Temat utworzony: 18-11-2018 11:18 PM)
11628 Wyświetlenia
Kainan
Student
Opcje

Witam,

Mam mały problem z moim tv a mianowicie chodzi o to że przy podłączeniu do niego soundbar Sharp ht-sb110 poprzez HDMI ARC brak jakiejkolwiek reakcji ze strony tv tzn dźwięk cały czas jest puszczany przez głośniki tv a nie przez soundbar. Przy podłączeniu przez bluetooth działa ok ale nie mam przez to możliwości sterowania głośnością z pilota tv.

W telewizorze funkcja anynet+ jest włączona a soundbar obsługuje funkcje arc ponieważ sprawdziłem go pod innym tv (Panasonic) i działał od razu.

W czym może być problem? 

Pod tv Samsunga podłączałem soundbar na 3 różnych kablach z czego jeden nawet ma oznaczenie ARC (kabel od dekodera upc) i nic nie pomogło.

Czy to wina kabla czy moze telewizora bo gdzieś czytałem że zdaża się że może być w tv zablokowane wyjście sygnału w arc.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Kamil.

0 Like
102 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Czy telewizor wykrył poprawnie listwę i czy w ustawieniach dźwięku możesz zmienić wyjście na soundbara?

I jak tam z aktualnością oprogramowania na tv. Ostatnia dostępna wersja dla tego modelu to 1530.1.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Kainan
Student
Opcje

No właśnie problem jest w tym że nawet go nie wykrywa, tv zachowuje się tak jakby był sam kabel HDMI podpiety. 

Dziś jak wrócę z pracy to sprawdzę wersje oprogramowania ale z tego co pamiętam jak sprawdzałem to była najnowsza tzn przy próbie aktualizacji na tv pojawiła się informacja że oprogramowanie ma najnowsza wersje.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KainanCzy napewno podłączyłeś do gniazda HDMI (ARC) w TV ? co do aktulizacji może Ci pokazywać takie info nawed gdy masz starszy numer firmware niż 1530.

0 Like
Kainan
Student
Opcje

Tak na 100%. Jest tam wyraźnie opisane gniazdo HDMI 2 (ARC) ale już dla pewności testowałem na wszystkich i taki sam rezultat 😞

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KainanJak będziesz w domu i sprawdzisz jaki masz fimware ewentualnie go uaktualnisz i nie pomoże to proponuje Ci reset do ustawień fabrycznych.

0 Like
Kainan
Student
Opcje
Aktualizować poprzez USB? A czy ktoś może podpowiedzieć jak to przeprowadzić i skąd wziąć najnowszy firmware?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KainanPrzez OTA może być nie dostępne jak zrobić przez usb masz tutaj klik najnowszy firmware masz tu 1530.1

Jeszcze masz film

Kainan
Student
Opcje

Dziś po pracy najpierw spróbuje zaktualizowac oprogramowanie a nastepnie jezeli nie pomoże to zrobie reset.

A czy problemem może też być kabel HDMI? bo Tv pod ktorym działał soundbar jest z 2010 roku i może tam wystarczył starszej generacji kabel a tu musi być nowszy (tylko czy UPC w tym roku dało by do zestawu kabel starszy niż 1.4? ;/) a może zwyczajnie tu nie działać akurat ta wersja kabla i trzeba zaopatrzyć sięw inny?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KainanJa używam kabla HDMI 1.4 jak i 2.0 na TV UE32J4100 i UE40JU6740 i nie ma żadnego problemu z działeniem.

0 Like