02-07-2021
03:12 PM
– ostatnio edytowany
05-07-2021
03:56 PM
przez
OleksiiA
¡Hola!
W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎
Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray.
Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?
Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉
1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota”.
2. Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.
3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.
Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.
Proste, prawda?
Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?
Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.
Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉
Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!
15-04-2023 02:44 PM
15-04-2023 03:48 PM
Tak wszystko jest sparowane czasami zadziała i się przełączy ale rzadko
15-04-2023 04:03 PM
Spróbuj jeszcze zamiast wybierać dostawcę UPC wpisz w pole Horizon jak nie będzie tylko Horizon to wybierz pokaż więcej marek.
01-06-2023 08:20 AM
01-06-2023 08:56 AM
@primo102 Czy zdradzisz nam jaki to model TV oraz dekodera?
17-07-2023 04:40 PM
Parowanie pilota tv Samsung QE49Q67RATXXH z dekoderem Vectra Dekoder TV Smart 4K Box.
Noszę się z zamiarem przejścia do vectry, więc nie mam możliwości sprawdzenia empirycznie tegoczy da się sparować te urządzenia. Z info na stronie vectry można wyczytać, że ich dekoder działa na systemie Android TV.
Sytuacja z podobnym urządzeniem UPC (Apple tv) jest taka, że się nie da, więc szukam alternatywy.
Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć możliwości "sparowania" pilota w/w TV z tym dekoderem od vectry?
Poprzez parowanie mam na myśli obsługę pilotem tv obu urządzeń (łączność za pewne przez hdmi de facto) podobnie jak mogę sterować dekoderem horizon z UPC
17-07-2023 05:53 PM
18-07-2023 10:26 AM
Dzięki za info
30-08-2023 02:30 PM
30-08-2023 02:39 PM
@Pawel1605, zapoznaj się ze wskazówkami w poradniku w pierwszym poście tego wątku i ewentualnie z pozostałymi komentarzami i podpowiedziami w tym wątku.