Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

(Temat utworzony: 02-07-2021 03:12 PM)
63314 Wyświetlenia
MatiW
Pathfinder
Opcje

¡Hola! 

W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎 

Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray. 

Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?  

Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉

1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota.

MatiW_7-1625230947063.png

2.  Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.

MatiW_8-1625231016753.pngMatiW_9-1625231025728.png

3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.

Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.

Proste, prawda?

Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?

Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.

Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉

Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!

232 Odpowiedzi
Balltona
First Poster
Opcje

Tak wszystko jest sparowane czasami zadziała i się przełączy ale rzadko

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Spróbuj jeszcze zamiast wybierać dostawcę UPC wpisz w pole Horizon jak nie będzie tylko Horizon to wybierz pokaż więcej marek. 

0 Like
primo102
Journeyman
Opcje
Cześć

Ostatnio straciłem (3 lata działalo bez problemów) możliwość sterowania pilotem Samsung moim dekoderem telewizyjnym OTN , po prostu z listy modeli obsługiwananych modeli dekoderów OTN znikonol moj model dekodera. Kiedy wybieram inne to już pilot nie obsługuje dekodera, oczywiście pomoc z Samsunga to śmiechu warte - nikt nie potrafi odpowiedziec dlaczego na liście już nie ma mojego dekodera OTN. Wie ktoś w jaki sposób jest obsługiwana ta lista ?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@primo102  Czy zdradzisz nam jaki to model TV oraz dekodera?

lukasfr88
Student
Opcje

Parowanie pilota tv Samsung QE49Q67RATXXH z dekoderem Vectra Dekoder TV Smart 4K Box. 

Noszę się z zamiarem przejścia do vectry, więc nie mam możliwości sprawdzenia empirycznie tegoczy da się sparować te urządzenia. Z info na stronie vectry można wyczytać, że ich dekoder działa na systemie Android TV. 

Sytuacja z podobnym urządzeniem UPC (Apple tv) jest taka, że się nie da, więc szukam alternatywy.

Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć możliwości "sparowania" pilota w/w TV z tym dekoderem od vectry?

Poprzez parowanie mam na myśli obsługę pilotem tv obu urządzeń (łączność za pewne przez hdmi de facto) podobnie jak mogę sterować dekoderem horizon z UPC 

0 Like
zalko
Pathfinder
Opcje
Kolego miałem q55 mam Neoqled i parowanie bez problemu. Włączać CEC i kanały przełącza w dekoderze Vectry bo akurat mam taki sam. Głośność oczywiście też
Dekoder miałem podłączony zarówno przez HDMI arc oraz zwykle wejście (w Arc jest subwoofer)

QE55QN85BAT
0 Like
lukasfr88
Student
Opcje

Dzięki za info 

0 Like
Pawel1605
Voyager
Opcje
Witam, jak skonfigurować pilot uniwersalny do dekodera Vectra TV Smart 4K Box na telewizorze QE55S95B?
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Pawel1605, zapoznaj się ze wskazówkami w poradniku w pierwszym poście tego wątku i ewentualnie z pozostałymi komentarzami i podpowiedziami w tym wątku.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.