02-07-2021
03:12 PM
– ostatnio edytowany
05-07-2021
03:56 PM
przez
OleksiiA
¡Hola!
W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎
Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray.
Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?
Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉
1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota”.
2. Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.
3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.
Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.
Proste, prawda?
Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?
Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.
Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉
Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!
20-02-2023 09:24 AM
23-02-2023 07:09 PM
Czy da sie pilota Tv Qled QE65Q67BAU skonfigurować z telewizja światłowodową model eBox m15? Prosze o jakakolwiek pomoc...
Dzieki.
23-02-2023 08:36 PM
Obawiam się że nie uda Ci się skonfigurować tego dekodera z żadnym modelem.
Poza tym wszystko jest opisane w pierwszym poście.
01-03-2023 07:36 PM
Witam posiadam TV Samsung Q80BA 75 i TV BoX Play 3 i chciałem sterować tym dekoderem poprzez pilot Samsunga ale nie mogę znaleźć modelu tego dekodera .. a szukałem i próbowałem już wszystkiego .. czy jest taka możliwość ,może ktoś sobie z tym poradził ?
01-03-2023 11:13 PM
@baqqqq Raczej nie ma możliwości sterowania tym dekoderem za pomocą pilota TV..
Czy ten dekoder jest od jakiegoś operatora?
02-03-2023 09:33 AM
Tak od operatora sieci Play
02-03-2023 09:47 AM
@baqqqq Model to TV BOX SDMC DV8545-T2/C ale w TV nie ma dostawcy jak Play.
02-03-2023 11:00 AM
Czyli nic z tego .. dzieki
15-04-2023 12:25 PM
Witam mam telewizor QE65Q67A i pilot który raz działa a raz nie działa. Nawet gdy bateria jest naładowana. UPC to Horizon co należy zrobić aby to zadziałało?
15-04-2023 12:26 PM
Nie można zmieniać kanały pilotem z telewizora