02-07-2021
03:12 PM
– ostatnio edytowany
05-07-2021
03:56 PM
przez
OleksiiA
¡Hola!
W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎
Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray.
Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?
Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉
1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota”.
2. Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.
3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.
Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.
Proste, prawda?
Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?
Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.
Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉
Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!
26-10-2022 09:59 PM
18-11-2022 01:30 PM
Od dłuższego czasu przy każdym uruchomieniu telewizora musze na nowa parować pilota z TV z dekoderem Polsat. Aktualizacje są w każdym urządzeniu na bieżąco. Jaki może być powód rozłączania się pilota?
18-11-2022 01:35 PM
Nie napisałeś jaki masz dokładny model TV? Czy robiłeś resetowałeś oba urządzenia do ustawień fabrycznych?
18-11-2022 01:42 PM
Telewizor SAMSUNG QLED QE75Q60RAT 100Hz i EVOBOX PVR, tak robiłem resetowanie obu urządzeń i nic nie dało.
18-11-2022 01:50 PM
@SH1971 Domyślam się że w TV masz taką wersję FW 1401?
25-11-2022 08:53 PM
Witam,
Mam problem z konfiguracją smart pilota do dekodera.
Tv model - UE50TU8502UXXH
Dekoder - Korbox Soiav 4K
Przy próbach konfiguracji nigdzie nie widzę producenta Korbox/ wyszukiwanie po modelu także nic nie daje.
Dodam, że przed ostatnią aktualizacją oprogramowania działało tylko włączanie i wyłączanie dekodera przez pilot TV - teraz nie działa nic 😕
25-11-2022 09:03 PM — edytowano 25-11-2022 09:08 PM
@Members_x9QaKmo Raczej nic nie zrobisz skoro nie ma tego producenta i też nie działa po wpisaniu modelu.
25-11-2022 09:21 PM
Szkoda. Myślałem, że chociaż opcję włączania i wyłączania obu urządzeń jednym pilotem da się jakoś ogarnąć (bo to działało). Anynet+ mam włączony.
Dziękuję kolego za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam. F.
26-11-2022 08:35 PM
Witam
Proszę o pomoc. Posiadam TV Frame 32 cale, model 2022. Chciałbym sparować pilot TV z dekoderem upc mediabox. Pytałem już w pomocy samsung, Pani konsultantka łączyła się z moim TV zdalnie ale nie potrafiła pomóc. Może ktoś ma doświadczenie jak to zrobić. Z góry dziękuję za informację i pomoc.
26-11-2022 08:58 PM — edytowano 26-11-2022 09:07 PM
Na forum jest sporo tematów związanych z parowanie dekodera UPC i różnymi modelami TV. O to jeden z nich