02-07-2021
03:12 PM
– ostatnio edytowany
05-07-2021
03:56 PM
przez
OleksiiA
¡Hola!
W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎
Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray.
Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?
Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉
1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota”.
2. Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.
3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.
Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.
Proste, prawda?
Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?
Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.
Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉
Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!
07-12-2022 09:41 PM
07-12-2022 09:48 PM
@Arekgcw Nie napisałeś jaki masz dokładny model dekodera? Jeśli robiłeś wszystko jak w tym temacie?
[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota
To obawiam że dekoder nie będzie obsługiwany przez TV
07-12-2022 10:43 PM
08-12-2022 09:44 AM
08-12-2022 10:20 AM
A może pilot zdechł, ja właśnie wymieniam do swojego nowego QN85BA, na starszym wszystko działa Aten nowy oprócz zawieszeń ma problem z parowaniem z Tv. Spróbuj innym pilotem Smart Sams
18-12-2022 01:08 PM
Witam. Posiadam dwa telewizory Samsung i na żadnym z nich nie mogę sparować dekodera Orange DV8555. Nie wiem co robić bo telewizor nie widzi na liście takiego dekodera i nic nie można zrobić. Nie wiem ile trzeba czekać aż Samsung coś pomoże w tym temacie
18-12-2022 01:27 PM
18-12-2022 11:25 PM — edytowano 19-12-2022 12:26 AM
@maziar1000 @Edys075 Nie będzie działał ten dekoder z żadną marka TV.
18-01-2023 01:05 AM
Udało się komuś sparować pilota z tvip s-box v.530?
05-02-2023 01:39 PM