Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

(Temat utworzony: 05-02-2023 01:39 PM)
778 Wyświetlenia
MatiW
Pathfinder
Opcje

¡Hola! 

W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎 

Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray. 

Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?  

Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉

1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota.

MatiW_7-1625230947063.png

2.  Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.

MatiW_8-1625231016753.pngMatiW_9-1625231025728.png

3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.

Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.

Proste, prawda?

Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?

Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.

Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉

Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!

232 Odpowiedzi
Arekgcw
Student
Opcje
Witam posiadam telewizor QE55Q77AATXXH pilot przesztal zmieniać kanały. Wcześniej wszystko działało poprawnie. Próbowałem dodać dekoder ręcznie niestety nie wyszukuje mi modelu UPC box 4k. 
Próbowałem łączyć ponownie parować i nic. 
A jak mówiłem, wszystko działało normalnie. 
Czy ktoś wie jak można rozwiązać problem? 
Pilot UPC bez problemu obsługuje dekoder i telewizor. 

Pozdrawiam
Arek 
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Arekgcw  Nie napisałeś jaki masz dokładny model dekodera? Jeśli  robiłeś wszystko jak w tym temacie?

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-konfiguracja-uniwersalnego-pilota/m-p/363307...

To obawiam że dekoder nie będzie obsługiwany przez TV

Arekgcw
Student
Opcje
Wg nazwy na dekoderze Arris VIP 5002W - PL

Az dziwne, że może nie działać jak było wsio normalnie
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
zalko
Voyager
Opcje

A może pilot zdechł, ja właśnie wymieniam do swojego nowego QN85BA, na starszym wszystko działa Aten nowy oprócz zawieszeń ma problem z parowaniem z Tv. Spróbuj innym pilotem Smart Sams

QE55QN85BAT
0 Like
maziar1000
First Poster
Opcje

Witam. Posiadam dwa telewizory Samsung i na żadnym z nich nie mogę sparować dekodera Orange DV8555. Nie wiem co robić bo telewizor nie widzi na liście takiego dekodera i nic nie można zrobić. Nie wiem ile trzeba czekać aż Samsung coś pomoże w tym temacie 

0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Dekoder podłączasz za pomocą kabla hdmi ?

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@maziar1000  @Edys075 Nie będzie działał ten dekoder z żadną marka TV.

0 Like
besttoudi
First Poster
Opcje

Udało się komuś sparować pilota z tvip s-box v.530?

0 Like
Marfiol
First Poster
Opcje
Witam. Posiadam TV ue43ru7102k i mam z nim dwa problemy.
Pierwszy z nich jest taki,że mając podpięty soundbar Phillips HTL1510B/12 nie mogę skonfigurować "uniwersalnego pilota" tak aby sterować głośnością i włączaniem soundbara pilotem od tv.
Druga sprawa dotyczy dekodera - nc+ 
Niby się skonfiguruje uniwersalny pilot,ale nie działa to tak jak trzeba - nie mogę zmieniac normalnie kanałów,bo przykładowo klikając 5 odpala mi się kanał 7,albo wyłącza dekoder. (Jakiś czas temu sterowanie dekoderem działało dobrze)
Używanie trzech pilotów jest bardzo nie wygodne,macie jakieś rozwiązanie ? 
0 Like